The Borneo Case – Svenska banker investerar våra sparpengar i skövling av regnskog

Hej!

Här kommer ett väldigt ovanligt, men minst lika viktigt inlägg på Jävligt Gott. Det kommer inte alls handla om mat, men om något annat som ligger mig väldigt nära om hjärtat och som har lika mycket som vad vi äter att göra med hållbarhet och att ta ansvar för hur vi påverkar naturen och den planet vi lever på. (Mer mat kommer snart, jag har fullt upp med massor av projekt som ni kommer få höra mer om nästa vecka!)

Visste ni att över 90 % av Borneos regnskog har skövlats för att lämna plats åt kolgruvor, vattendammar och palmoljeplantager? Och att detta har möjliggjorts av Malaysias egna politiker som med stöd av västerländska banker och investerare tjänat otroligt stora mängder pengar, privat, på detta. Ursprungsbefolkningarna som levt i skogarna som skövlats får se sina ursprungsmarker jämnade med marken eller begravda under enorma vattenmassor från vattenkraftsdammar utan varesig ersättning eller förvarning.

Det har kallats världens största miljöbrott, och det har möjliggjorts av en grovt korrupt regim som i sin tur har stöttats av pengar och system från västerländska företag och banker som investerat i de mycket lönsamma industrierna.

Det rör oss för att det är våra svenska banker som investerar våra pensionspengar i de företag som skövlar regnskogen, anlägger ohållbara palmoljeplantager och river upp svarta sår efter stenkål i marken.

Det visste inte jag. Anledningen till att jag nu över huvudtaget ens hört talas om det här är för att min svåger, Dylan Williams och hans kollega Erik Pauser spenderat de senaste fem åren med att dokumentera ett litet antal aktivisters arbete för att ställa de ansvariga malaysiska politikerna inför rätta och kämpa för ursprungsfolkens rättigheter. Det har blivit till en dokumentärfilm, The Borneo Case, som hade Sverigepremiär igår och som kommer att marknadsföras tillsammans med Naturskyddsföreningen och organisationen Fair Finance i Sverige.

För det här rör Sverige också. Inte bara för att vi självklart också påverkas av ökade klimatförändringar på grund av regnskogsskövlingen och tycker att det som händer är hemskt på ett medmänskligt plan. Det rör oss för att det är våra svenska banker som investerar våra pensionspengar i de företag som skövlar regnskogen, anlägger ohållbara palmoljeplantager och river upp svarta sår efter stenkål i marken. Alla stora svenska banker kan kopplas med investeringar till företag som bidrar till skövlingen av regnskogen och till den korrupta regimen i Malaysia som skor sig på att skövla den skog de satts för att beskydda.

Du kan göra skillnad. Gör som jag och 10 000 andra svenskar har gjort på bara några dagar, och maila din bank och  kräv att de slutar investera i skövling av regnskogen och att finansiera en korrupt regim. Den enda anledningen till att regnskogen skövlas på det här sättet är för att folk kan tjäna stora pengar på det, och det enda sättet de kan göra det på är genom att hålla det osynligt. Genom The Borneo Case sätts luppen på det som sker och vi här i väst kan agera med våra fötter och gå till banker som inte investerar i korruption.

Och just nu är Ekobanken den enda svenska bank som INTE gör det… 🙁

Här kan ni läsa mer och hitta källor på all information ovan:

The Borneo Case’s hemsida

Naturskyddsföreningens kampanjsida

Fair Finance hemsida

DN.se – Svenska miljarder bidrar till skövling av regnskog

Dagens Industri – Svenska sparpengar skövlar på Borneo

, , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes