Tempehstroganoff på Bärta med asiatisk touch

I samarbete med Bärta

Hej!

Jag hoppas att ni har haft en bra påsk! Själv har jag tagit lite ledigt vilket var väldigt välbehövligt. Vi åkte ner till Skåne ett par dagar för att komma bort från stan. Vi isolerade oss dock med mat beställd online för att minimera kontakt med lokalbefolkningen!

Och på tal om att byta miljö så finns det ju verkligen poänger med att göra små variationer även i väldigt klassiska rätter. Bara för omväxlingens skull liksom!

Som i den här stroganoffen till exempel! Vanlig korvstroganoff görs ju då först och främst med korv, men sen i grund och botten bara med grädde, tomatpuré, lök och kanske buljong, som får koka ihop och sedan serveras med ris eller pasta.

Här har jag dels använt Bärtas Tempeh istället för korv, och inspirerades av deras Chili & Lime bitars kryddning i att göra stroganoffen lite mer asiatisk. Det är fortfarande samma grund, jag bara la till ingefära och vitlök till basen och bytte ut grädden mot kokosgrädde. Och så slängde jag ner lite blomkål bara för sakens skull, men den kan du antingen skippa eller ersätta med valfria andra grönsaker som morot, champinjoner, vitkål, broccoli eller vad du nu brukar ha i din stroganoff. Om du vill vara ännu lite mer crazy så kan du också testa att ha i lite gulcurry i såsen, det blir jättegott, men lite mindre ”stroganoff” och lite mer… curry.

Bärtas Tempeh är verkligen fenomenal. Jag måste säga det. Den är gjord på ekologiska, groddade och fermenterade gula ärtor som fått behålla sitt skal innan de gjordes om till tempeh. Groddningen har gjort ärtorna saftigare och ännu mer näringsfyllda och de stora grytbitarna passar perfekt i den här typen av grytor eller pannor. Du behöver bara hälla ner dem i pannan frysta, steka ett tag så de får lite stekyta och koka tills de blir genomvarma. Inget krångel över huvud taget!

Bärtan är ganska mild i smaken med en tydlig umami och syra, så de funkar bra med smakrika såser och mår bra av att koka ett tag. Men de funkar också att dela i mindre bitar och knapersteka!

De flesta matbutiker kan ta in Bärtas produkter, så finns de inte hos dig så be dem ta in dem!

Tempehstroganoff med asiatisk touch, 3-4 portioner

  • 1 paket Bärta Chili & Lime, 360 g
  • 1 röd lök
  • 1/2 blomkålshuvud
  • 3 klyftor vitlök
  • 1,5 msk färsk riven ingefära
  • ev. 1-2 krm chiliflakes
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 2 burkar kokosmjölk á 400 g
  • 1 tsk socker eller sirap
  • 1,5 msk japansk sojasås
  • Rapsolja till stekning

Till servering

  • 3 dl okokt jasmineris
  • 2 salladslökar
  • 1/2 kruka färsk koriander
  • 1 lime, skuren i klyftor

Gör så här

  1. Skala och riv vitlöken och ingefäran. Skala och skiva eller hacka löken. Skär blomkålen i stora buketter.
  2. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och fräs tempehn, blomkålen och löken tills allt fått lite färg.
  3. Vänd ner vitlöken, ingefäran, ev chiliflakes och tomatpurén i pannan och låt fräsa med i någon minut så allt blandas väl och det börjar dofta gott. Om du märker att det börjar steka torrt så kan du slå i några matskedar kokosmjölk så det inte bränns.
  4. När ingefäran och vitlöken inte längre är råa så vänder du ner kokosmjölken, socker/sirap och sojasåsen och rör om. Låt koka i ca 20 minuter och smaka därefter av med chili, socker och soja efter smak.
  5. Hacka salladslöken och koriandern och toppa grytan med desas direkt eller vid bordet. Servera med ris och färsk lime! Eller, om du vill köra det försiktigt så skippa allt grönt och bara servera pannan som den är!

2 Responses to Tempehstroganoff på Bärta med asiatisk touch

  1. Anna Sjölander 8 april, 2021 at 09:11 #

    Ser förjävla gott ut! Och visst är jag glad för att testa nya maträtter men okokt ris låter lite svårsmält även för min smak.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 8 april, 2021 at 04:37 #

      Haha, trodde det framgick att man fick koka efter eget behag.

Lämna ett svar till Jävligt gott Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes