Tapenade-biffar

De här åt jag tillsammans med potatistårtan från det förra inlägget. Fetaost och oliver. Mmmm.

När jag lagade dem så gick jag lite väl långt och fyllde dem också med fetaost, vilket resulterade en rejäl smak-overload. Så jag skulle nog inte rekommendera det. Möjligtvis kan de fyllas med någon annan lite mer neutral ost för att göras saftigare, men det är inte nödvändigt. Jag gjorde dem också lite väl stora, de smakar så intensivt att det nog vore bättre att göra dem som små (ca 5 cm breda x 1 cm tjocka) plättar och servera med en god sallad, gärna som sagt tillsammans med potatistårta eller gratäng.

Tapenade-biffar 2-3 portioner.

1 burk svarta bönor á 400 g
1 burk kalamataoliver utan kärnor á 280 g
1 msk kapris
1 vitlöksklyfta
1/3 citron
0,5 dl hackad persilja
1 äggula
1-2  tsk maizena
ca 1 dl ströbröd (beroende på konsistens)
Salt, vitpeppar

Häll av bönorna och oliverna och se till att så lite spad och vatten är kvar. Hacka oliverna grovt, du vill fortfarande ha stora bitar av oliver i biffarna för att göra dem saftiga. Hacka kaprisen och vitlöken mycket fint och hacka persiljan. Blanda ihop alla ingredienserna förutom ströbrödet i en skål och mosa med en potatisstöd eller liknande. Var försiktig med citronen i början. Ta ut hälften av smeten och mixa i en separat skål. Blanda sedan ihop igen så du får en smet med blandad konsistens. Blanda nu i ströbrödet tills du får en fast och ”ganska” torr smet, du vill inte att den ska kladda för mycket på dina händer, men inte heller vara torr och trist. Testa dig fram genom att försöka rulla smeten i händerna. När det känns som ”färs” och inte som ”smet” är du rätt.

Smaka av med mer citron om det behövs samt salt och peppar. Forma till plättar eller biffar och stek i olivolja. Börja på hög värme så de får yta och låt därefter dra några minuter på medelvärme och med lock så de blir genomstekta men inte förlorar för mycket vätska. Ett tips kan vara att försteka en liten bit för att testa konsistensen och smaken när de är tillagade.

, ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes