Jävligt gott är en blogg om mat. Här samlar jag och delar med mig av mina recept, tips på bra restauranger och ett och annat knep som jag lärt mig i köket.
Jag är själv vegan (sedan jan 2018, vegetarian sedan 2006) och älskar både att laga och att äta mat. Tanken med Jävligt gott är att visa på hur mycket god mat det finns och hur enkelt det kan vara att äta och laga mat, utan att behöva involvera döda djur på kuppen. Snarare vill jag göra maten människor älskar bättre, hjälpa människor att hitta växtbaserad mat som passar dem och som de kan älska så de ser att det är möjligt att äta hållbarare utan att göra stora uppoffringar.
Jävligt gott är inte en blogg om vegansk mat. Jävligt gott är en blogg som vill inspirera andra till att laga mer mat genom att visa hur enkelt det kan vara och hur gott det kan bli och hur självklart det är att kött inte har någonting med det att göra.
Lämna gärna en kommentar här på bloggen och berätta vad du tycker om recepten och länka gärna hit om du har en egen blogg och tycker att Jävligt gott är värt att uppmärksamma. Det vore helsnällt:)
Jag som skriver heter Gustav Johansson och bor i Stockholm på Kungsholmen. Du kan nå mig på:
Eller via det här kontaktformuläret:
Tjena! Jag har gjort en app som heter VegLevel, typ veganism spelifierat (gratis och utan reklam). Hade gärna haft med någon bild och länk till din blogg i ett uppdrag, är det okej? Hittade ingenting om vad det är för licens på bilderna etc. 🙂
https://facebook.com/veglevel och https://veglevel.com (eller i Play Store) kan du se appen.
Mvh Lukas
Hej! Självklart så länge du länkar och markerar tydligt!
Hittade dig precis av en ren slump här borta i Australien! Jag tror du är min nya favoritbloggare.
Ska laga din Risotto med citron och svamp denna veckan, ska bli jättekul att få smaka på resultatet. Ps, vegansk mat är jävligt gott! 🙂
Kul! Heja down under! Du får bjuda australiensarna på några av mina schyssta barbierecept och se vad de tycker 😉
Underbart..du brinner för det du gör och det är det viktigaste i vårt lilla liv..
Keep on running and burning for vego…vegan… Tack – inspirerande!!
Tack själv!
Hej!
Vill tacka för en mycket inspirerande blogg. Blev vegetarian vid 15 års ålder, efter en uppväxt på falukorv, fiskpinnar och köttfärssås (med två skivor tomat vid sidan om)! Villkoret var att jag ”fick äta vad jag vill, så länge jag lagar det själv” : ).
Efter sisådär 16 år börjar fantasin tryta en hel del, men nu när jag hittat din blogg (läste om dig i lokaltidningen Mitt I) har jag börjat prova på nya, lite roligare, maträtter igen.
Tack!
Vad roligt att höra! Kul att kunna inspirera lite. Jag fick exakt samma deal hemma när jag blev vegetarian, så det var bara att hugga i och börja laga mat 😉
Grymt fin och inspirerande blogg, kommer att titta in här då och då!
Skickar med ett tips om du inte har besökt restaurangen ännu, men Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby sjöstad har en kock som bryr sig om oss vegetarianer,alla vegetariska rätter jag har provat där har varit nytänkande och delikata (OCH prisvärda). Eller vad sägs om Rökt matevete 😉
Mvh
Tack så mycket Robert! Nej, där har jag inte varit, men jag har hört talas om stället och jag jobbar i närheten så jag ska absolut försöka ta mig förbi. Det låter ju onekligen göttans!
Tack för en riktigt inspirerande och bra sida! 🙂
Tack själv för de fina orden! 😀
Hej,
Jag har varit och gottat mig på sidan igen.
Det är så fina bilder!! Bättre än i en del kokböcker,
tycker
Ullakarin
Tack så jättemycket! 🙂
Hej,
Jag är inte vegetarian, men jag ville börja äta vegetariskt en gång i veckan och letade efter recept… och hamnade här på din sida…
Otroligt, hur gott allt låter och ser ut på bilderna. Jag har läst flera recept och kopierat ett par tre. Nu blir det till att laga dom.
Nu är jag tvungen att avbryta och göra annat, tyvärr. Men det var nog inte sista gången jag hälsar på här på denna sida.
Hälsningar från en icke vegetarian,
Ullakarin
Hej och tack så mycket Ullakarin! Hoppas att du tycker att maten smakar lika bra som du tycker att den såg ut:)
Hej hej!
Grymt bra sida!
Jag ville bara säga tack för att du ger så himla bra tips på god mat och idéer. Själv så är jag väldigt ny på den vegetariska fronten så det är gött att kunna gå in på en sida och få lite tips!
Tack igen och hoppas att du får en bra helg! 🙂
Hej och tack så jättemycket! Alla de här kommentarerna gör mig så jävla glad:) Hoppas att jag kan fortsätta göra er lika nöjda:)
Hej!
Vill bara berätta att jag tycker din sida är riktigt bra. Dina ”Hamburgare” gör vi ofta. Grymt goda! Har följt dig länge och så fort fantasin tryter så hittar jag alltid nåt här.
Tack!
Hej!
Tack, vad glad jag blir att höra det! 🙂
Hej
Jag har via Google sök snubblat in här på din blogg och är helt blown away över alla recept som jag vill testa. Jag har svårt att hitta gnistan i min matlagning och har behövt något som fick igång viljan att börja laga mat med glädje igen. Tack för att jag funnit detta genom dig och din blogg!
Jag valde bort rött kött och fläskkött i somras som ett steg av flera mot att äta mer och mer vegetarisk kost. Fågel och fisk fick vara kvar, men då endast ”bra” produkter.
Jag har märkt att jag istället för att göra något vegetariskt så latmaskar jag mig mer och mer och kör kyckling. Det vill jag sätta stopp för. Vi är en familj med 3 barn varav en med autism och extremt petig när det gäller mat…. Grönsaker tex, de kan man DÖ av enligt min son 😉
Min lust för att laga mat hade dött men nu känner jag lite hopp om att kunna återuppliva den!
Din sida är nu sparad som favorit och snart kommer jag börja sålla ut och testa recepten. Vi får se vad som kan gå hem hos den kräsne…. Tänk om jag kan få honom att gilla annat än mackor, kyckling och köttbullar/makaroner….
Kram till dig
Vad glad jag blir! Det känns ju grymt om jag har kunnat bidra med lite inspiration och pepp. Jag förstår helt hur svårt det kan vara med barn och mat, även utan autism, så jag förstår lite vilken sits du sitter i. Det kan verkligen kännas svårt att hitta på nya rätter till barnen som de faktiskt också äter.
Vi har några som går på repeat här hemma och som kanske inte är superfantasirika, men ändå goda. Vår stora tjej (snart åtta) är också vegetarian, så det blir mycket vegetariskt. Gulcurry med quorn, limequorn (recept här på sidan), quornfärssås, korvstroganoff med pasta, sojabullar med stekt potatis och lingonsylt, spenatsoppa med ägghalvor, ärtsoppa, pasta carbonara på fakeon (sojabacon), pasta med tomatsås och mozzarella, viltgryta (utan svamp, finns på bloggen) och lite sånna grejer äter vi väldigt ofta.
Hej Gustav!
Hittade bloggen för kanske ett halvår sedan and me loves it! Jag och älsklingen har precis mumsat på dina quornfärsburgare med viss modifikation, hade fiberhusk och koriander bl.a.. Så jävla gott, perfekt med en överbliven öl från nyårsfirandet. En annan kall vinterdag lagade jag chilin. Herregud!! Tack för superb matinspiration!
Vi älskar indisk och mexikansk mat och din blogg gör mig aldrig besviken! Tittar in lite då och då för lite inspiration.
Åh vilken härlig blogg! Jag är så glad att jag hittade den! Som relativt nybliven vegetarian kommer jag nog ta del av dina härliga recept. Just nu ligger svamp- och spenatlasagnen i ugnen och väntar på att bli uppäten 🙂
Tack, tack!!
Hej!
Din RSS-kanpp högst upp https://www.javligtgott.se/feed/ verkar inte funka som den skall.
Tack för tipset! Ska kolla.. varit mycket som krånglat på senste…
Hej Gustav,
du verkar ha bra koll!
Har du även yrkesmässig erfarenhet av matlagning?
Allt gott
/Martin
Hej!
Tack så mycket:)
Nej jag är totaly home schooled. Fick intresset hemmifrån och fick bli vegetarian på det enda villkoret att jag lagade min egen mat när jag var 19 så det började där. Och om man nu måste laga mat så kan man väl lika gärna laga god mat?
Hittade bara för någon timme sedan till din sida (så jag har inte hunnit tagit mig till att laga något av recepten än) men vill verkligen tacka i förväg! jag och min syster har varit vegetarianer i 5-6 år och jag har lite svårt för att hitta inspiration trots alla kokböcker vi har. kan kanske delvis bero på att vi är uppväxta med ”typisk svensk” husmankost utan särskild variation som gör att vi inte riktigt tar oss till att experimentera med nya recept haha. Men jag har inte bläddrat förbi ett enda här utan att direkt vilja prova det! tack som fan för den bästa vegetariska bloggen jag hittat och flera plus i kanten för stark mat 🙂
Vad glad jag blir! Jag är å uppvuxen med husmanskost och det är onekligen en insipration när jag lagar mat. Vi verkar ha lite samma taste dårå;)
Hittade precis hit och blev glad direkt! Ska testa ditt knark på burk-recept omgående. För mig som ätit samma gamla veggierecept sen jag började med min diet blev det här en guldgruva. Fortsätt posta mat så fortsätter jag att äta!
hej,
Tack för ditt svar det var mycket intressant att ta del av. För ett halvår sedan gjorde jag misstaget och läste boken ”äta djur”. Den har tagit bort glädjen att äta djur kan man säga utan det är portioner med dåligt samvete som liger på tallriken. Din sida har peppat mig och nu ska vi faktiskt göra en rätt stor förändring och flytta, jag ska ge det ett allvarligt försök. Mina barn är på och vill vara med men inte min sambo men han får väl fortsätta äta kött. det måste nog vara ett personlgit beslut:-) Tack för mycket inspiration. jag har inte bestämt vilken rätt jag ska testa först. Ska kolla runt lite mer på din blogg.
Hej, hej
Jag står inte ut med tanken på alla industridjur som lider men har svårt att få till det med vegatarisk kost. Hur gjorde du? Har du alltid varit vegetarian? Just nu äter jag kött dagligdags med dåligt samvete, det är bara en tidsfråga innan jag tar steget.
Hej Ulrika!
Ja, jag vet hur du känner. Jag såg just den här filmen om att äta veganskt och kände ett inte så litet stygn i hjärtat. https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=U6_hjA4cdjM
Fick mig att verkligen vilja göra veganism till ett åtminstone långsiktigt nästa mål.
Just nu är jag vegetarian, det vill säga jag äter mjölk och äggprodukter men inte fisk, kött eller fågel (eller något annat djur för den delen, bortsett från diverse insekter jag råkar krocka med). Det har jag varit i nu ca 6,5 år sedan jag var 19. Jag har aldrig varit vegan, som jag lever nu så har det känts för svårt (äter ganska mkt ute och har en köttätande sambo).
För mig handlade det ursprungligen om att utmana mig själv och för att må bättre. Jag är uppväxt med en farsa som ofta och gärna lagade redig svensk husmanskost – långkokt kött, köttbullar, fläsk med rotmos, revbenspjäll, palt, pyttipanna och hela tjodderittan. Gärna med mycket grädde och smör. På sommaren skulle det grillas flintastek och de saftigaste hamburgarna man kan tänka sig. Kombinera det med att jag tog körkort och så får du en ganska smårund kille som när det var dags att flytta hemifrån var ganska trött på sig själv.
Jag kände att jag behövde skaka om lite saker i mitt liv och att jag behövde försöka må bättre så efter att jag tog studenten så gav jag mig själv utmaningen att försöka äta vegetariskt i ett halvår. Min ett år yngre bror var då redan vegetarian (flickvänspåtryckningar) så vi hade redan ganska mkt sojakorv och falafel i frysen som jag kunde börja nalla av. Och det gick. De första månaderna var ren viljekraft och tjurskallighet men när det där halvåret hade gått så hade jag nästan totalt omprogrammerat mig själv – så till den grad att jag de facto ett tag hade svårt att gå nära frysdisken på affären utan att få kväljningar.
När jag hade tagit mig dit så var det bara att köra på. I och med att jag då fortfarande bodde hemma hos mamma hade jag samtidigt fått ett ultimatum – visst, ät vad du vill, men hon tänkte inte laga det. Så jag hade redan tidigt fått börja laga min egen vegetariska mat och har eg. aldrig lärt mig göra något annat. Pappas (och det får man ändå säga att han gav mig, utöver anlag för bukfetma och gott om bränsle till den) matlagningsglädje hade också smittat av sig så jag såg det som en utmaning att inte bara äta okej vegetariskt utan också äta jävligt gott (vilket ju för mig tidigare hade varit = kött).
När jag väl hade kommit in i det så var det enkelt, och många andra aspekter som de miljömässiga och etiska (som idag nog är min största motivation att fortsätta) kom därefter. Det är väldigt skönt att kunna känna att man gör något gott i det lilla vardagliga, och jag pallar verkligen fortfarande inte tanken på att stoppa in döda djur i munnen.
Men ska jag säga en sak som mitt absolut bästa tips för att bli vegetarian eller vegan så är det att passa på när du också gör andra förändringar i ditt liv. Det har alltid funkat bäst för mig. I samband med en höst eller vårstart på en ny termin, i samband med att du byter jobb eller skola. Kanske tillsammans med att börja träna eller i och med att barnen flyttar hemifrån. Whatever suits you best. Det var nog det som gjorde att jag lyckades – inte någon form av sakövertygelse utan att jag förändrade så mycket annat i mitt liv samtidigt så att det mer blev ännu en grej i mitt nya liv.
Ge dig också en provperiod – kör ett halvår eller tre månader (kortare så ger det ingen ”avprogrammering” tror jag) och kör på bara ren vilja. Sen ser du hur det känns.
Och sist – don’t overdo it. Jag kan tycka att det räcker med att bli vegetarian först, framförallt om du har svårt med släppa allt det goda. Steget till att bli vegan (om du vill) är mycket kortare om du först ”lärt dig” att inte se på djur som mat.
Det blev ett långt svar, men you know me och det här med att skriva kort…
Kom igen nu Gustav… fortsätt blogga för fn 🙂 !! dina recept är toppen!!!
Haha, tack så mycket. Det kanske kommer.. men inte just nu. Har varit ganska opepp ett tag.
Hej, har varit fläskfrälst med undantag för några viktfixerade år i ungdomen, men efter att ha läst Jonathan Safran Foers bok ”Eating Animals” inser jag nu att om jag verkligen vill bidra till att minska klimathotet och rent allmänt förbättra världen på något sätt så är det att äta mer vegetariskt.
Så nu är din blogg bokmärkt! Känn ingen press att blogga, jag är själv en avdankad bloggare. Du verkar ha gott om gamla inlägg jag kan botanisera i!
En mycket bra blogg vilket bevisas av att jag har länkat till flera av recepten påd en från min blogg https://vegetariskmanad.bloggplatsen.se (hoppas det var ok!) Jag undrar om du skulle vilja titta förbi min blogg och se om den är någon du kan tänkas logga till. Om du finner fel,som jag bör fixa till, så tar jag tacksamt emot. Då jag startade bloggen i helgen nu i slutet av januari 2011 och har inte bloggat tidigare.
Tacksam för svar!
Karin
Hej Karin! Kul att du gillar recepten. Självklart får du länka till dem:) Jag ska kolla förbi på din blogg. Lycka till!
Hej, vilken bra blogg,jag är vegetarian sedan snart 20 år och tycker det kan vara svårt och variera ibland.Men nu har jag fått massa nya ideer, tack.Denna bloggen ska jag gå in på ofta.
Kram
Vad kul att kunna inspirera lite:) Välkommen tillbaks!
Ska testa pastagratängen idag, den verkar lovande! Tack för sköna tips!
Vassego!
Hejsan, Tack för ett grymt tips på dhal-receptet! Jag bjöd min kräsna pojkvän på det och vi slickade båda tallrikarna rena. Ska nog testa bön-enchiladas också, låter super. Grym blogg!
Tack:) Gött att kunna förgylla en middag eller två:)
Redan quornfrälst gläder jag mig åt alla spännande recept här. Jobbar ganska hårt på att övertyga släkt och vänner att döda djur inte behöver stå på menyn. Nu ska här bjudas bevis på detta faktum;-) Tack, och länka hit tänker jag göra.
Tack! Vad härligt att kunna bidra till en så nobel kamp. Backar dig till 100 % Bjussa dem på en Gran Chorizo så kommer de undra varför de någonsin behövt någonting annat.
Tack för länk!:)
Fantastisk hemsida! Tack så hemskt mycket för inspirationen, idag blir det Chili Sin Carne, inte á la SJ är ett som är säkert; jag längtar redan till imorgon!
Tack så mycket själv för de fina orden:) Hahaha, nä fan låt SJ:s skit vara i fred i den grav den hamnade i. Laga riktigt käk istället!
Hittade till din sida då ja sökte lite inspiration och oj vilken sida jag hittade! Allt ser verkligen fantastiskt gott ut och kan knappt bärga mig tills jag har valt vad jag ska testa först =) Tack för en underbar sida att bli hungrig och inspirerad av, kommer titta in ofta!
Tack! Vad glad jag blir:) Let me know vad du testar för något!
Grym sida! Kul med tips på vegetariska rätter, jag och tjejen gjorde de vegetariska vårrullarna för ett tag sen och de var skitgoda. Fortsätt så!
Tack! I will:)
Och tack för de fina orden med:)
hej
gillar din sida, bra inspiration för en trött kock på andra sidan vattnet (hornstull). tänkte bara tipsa om att loopia.se rear ut domännamn med å ä ö för 20 pix styck fram till den 15 april. kanske vore något?
Tack för tipset! Ska checka in det.