Tagliatelle med zucchini och fetaost

Det här är en gammal klassiker som jag inte lagat på ett tag. Enkelt, få ingredienser och fräsht som attans. Precis som pasta ska vara. Jag har börjat försöka skära ner på de värsta kaloriintagen på senaste också så det fick bli fullkornspasta istället för vanlig tagliatelle, funkar bara bra det!

Jag har länge varit något av en fullkornspastemotståndare. Det smakar inte lika bra, känns grynigt i konsistensen och är inte lika snyggt. Men nu börjar jag faktiskt ändra åsikt en aning. Det smakar lite annorlunda, det gör det, men tillsammans med en god och smakrik sås eller rätt så spelar det faktiskt ingen roll. Konsistensen, så länge den koks rätt kan också vara ganska bra. Den är lättare att få al dente och har ett fint tuggmotstånd. Utseendet, ja det får man väl leva med.

Zucchinin i den här rätten går faktiskt att använda som pasta bara den. Istället för att steka den tillsammans med vitlök, timjan och olja som här – låt marinera med samma ingredienser i någon timma (go easy on the oil). Det ger zucchinin en schysst och lite mindre rå konsistens, men behåller stunsen vilket gör att den går att att använda istället för pasta. Mycket fint!

Tagliatelle med zucchini och fetaost, 2 personer

300 g tagliatelle
1 stor zucchini, ca 400 g
200 g fetost
3 vitlökklyftor
30 g pinjenötter
Färsk eller torkad timjan
2 msk olivolja
Salt och vitpeppar

Börja med att strimla zucchinin. Skölj den först och dela på längden två gånger så att du får fyra stycken avlånga klyftor. Använd en sked till att kärna ur den innersta biten som annars bara kommer att se fult ut och krympa ihop till nästan ingenting i stekpannan. Kvar kommer du att ha fyra stycken halvmåneformade zucchinibåtar. Ta varje ”båt” och lägg den på lånsidan mot skärbrädan. Dra med en potatisskalare utmed kanten för att hyvla loss långa smala remsor. Fortsätt så tills det inte går längre och fortsätt med nästa del. När du är klar kommer du att förhoppningsvis ha ett sånt här fint berg av zucchiniremsor. Det går så klart att bara hacka den i bitar, men det är inte lika kul.

Sätt på pastavatten och börja koka tagliatellen. Rosta sedan pinjenöterna i en stekpanna. Ställ dem åt sidan. Värm sedan samma stekpanna med olivoljan till medellåg värme. Skala och skiva vitlöksklyftorna och låt dem steka i oljan i några minuter så att oljan tar smak och vitlöken blir mjuk. Lägg i timjan och låt dra någon minut till. Häll nu i zucchiniremsorna och rör om så att de blandar sig med oljan. Höj värmen något, men var försiktig så att du inte överkokar zucchinin. Den är så tunn att den blir klar snabbt. När zucchinin börjar bli genomskilning, men fortfarande behåller sin form blandar du i den nykokta pastan, pinjenötterna samt fetaosten och smakar av med salt och peppar. Toppa med lite mer timjan och servera omgående. Om du tycker att det blir alldeles för torrt går det att använda mer olja eller lite vatten från pastan. Var dock försiktig med vätskan, då det lätt blir kletigt med fetaosten.

, , , ,

3 Responses to Tagliatelle med zucchini och fetaost

  1. Linda 3 april, 2016 at 03:25 #

    Supergod rätt! Dock har jag lite svårt för timjan och tog därför o chiliflakes istället. Det blev kanon! Tackar!

  2. Colorful 3 augusti, 2014 at 08:13 #

    Var riktigt bra! Slängde i lite chili och kyckling med! Zucchinin blev riktigt smarrig!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes