Tacos på rester – #tasteorwaste!

Hej!

Det här med matsvinn har jag ju skrivit om tidigare, men det kan verkligen inte sägas nog. Det är helt galet att en tredjedel av all mat som produceras slängs i stället för att hamna i vår mage. Mycket av den maten försvinner redan i produktionsledet och i matbutikerna, men så mycket som var femte matkasse som du och jag bär hem slängs istället för att hamna i magen på oss.

En stor bov i det här är att vi är för dåliga på att använda matrester som legat lite för länge i kylskåpet och känner oss osäkra på att äta mat efter att bästa före datumet gått ut eller när grönsakerna börjar se lite fula ut. För råda bot på det här så har Stockholm Environmental Institute teamat upp med Berghs School of Communication i en kampanj de kallar #tasteorwaste där de vill uppmana oss att helt enkelt smaka, känna och lukta på maten innan vi slänger den för att se om den verkligen är dålig innan vi slänger den i papperskorgen. De frågade om jag ville hjälpa till att pusha lite för kampanjen, och det gjorde jag så gärna!

Bäst före datumet på kartongen är ofta satt med en rejäl marginal och inte efter hur länge produkten faktiskt kan hålla sig om den förvaras på rätt sätt. För det mesta är en produkt helt okej att äta om den ser bra ut, smakar bra och inte luktar konstigt! Och även om den ser lite konstig ut, en grönsak som fått lite fläckar, skrumpnat ihop eller bara är allmänt ful är ofta helt perfekt att äta.

Några konkreta tips för att ge dina grönsaker lite längre liv:

Om grönsaker eller rotsaker börjar se gamla och skrumpna ut så beror det oftast på att de tappat vätska, inte att de blivit dåliga. Lägg dem i kallt vatten i ett par timmar så blir de som nya! Eller så kan du helt enkelt bara göra som vi gör här och hacka ner dem i en sallad där det inte syns att de är skrumpna. Den lägre vätskehalten i grönsaken gör ofta snarare att de smakar mer än innan!

Om grönsaker fått fula svarta fläckar så är det bara att skära bort dessa och behålla den delen av grönsaken som ser fin ut.

Grönsaker som lökar och olika kålsorter som naturligt har skal eller olika lager är ofta väldigt bra på att skydda sig själva. Skala av det yttersta, skrumpna lagret så ser de ofta väldigt fina ut under!

Om löken, vitlöken, rotsakerna eller potatisarna börjat skjuta skott är det absolut ingen fara! Det är bara att hacka ner dem i salladen och äta på.

Om du får örter och bladgrönsaker över så funkar det finemang att frysa in dem och spara till nästa gång! Och glöm inte bort att även stjälken på grönsakerna går att äta!

Och som alltid – lukta och smaka innan du slänger! Luktar och smakar det bra är det lungt!

Gör din egen tacos på rester!

Att laga en tacos på rester är ett fantastiskt sätt att rensa ut de där sista grönsaksslattarna och konstiga små slattarna av olika burgare, korv, bönor eller färs som ligger kvar i kylskåpet. Det enda viktiga att tänka på för att göra en riktig god tacos är:

 1. Bygg din tacos i delar om tre:
  1. Ett tuggigt och kryddigt ”kött”. Det kan vara bönor, vegofärs, hackade bitar av korv, vegobitar, sönderbrutna hamburgare eller vad som helst. Den klassiska tacokryddningen får du om du kombinerar paprikapulver, oregano och spiskummin med vitlök och lite tomatpuré!
  2. En salsa eller sallad som gärna är lite fräshare och syrligare och som ger dig grönsaker och lite färg till din tacos
  3. Och sist en sås av något slag, som gärna ger krämighet och saftighet till rätten.
 2. Tänk också på att smakerna och konsistenser i de tre delarna ska balansera varandra. Ha något starkt, något fett och något syrligt. Ha något krispigt, något krämigt och något med bra tuggmotstånd.
 3. Du kan variera de här på olika sätt, i min tacos här har jag till exempel två sallader istället för en sallad och en sås, men den ena är stark och syrlig och den andra är krispig och krämig. Då får du ändå samma resultat i slutändan!
 4. Att välja smaker som passar in i samma ”kök” eller ”matkultur” är ett bra sätt att få din taco att kännas som att den hänger ihop. Här kör jag till exempel en amerikansk tex mex taco med coleslaw, salsa och klassisk tex mex kryddad färs. Både coleslaw och salsa passar jättebra till grillat och tacokryddorna. Lite mer annorlunda tacoinspiration kan du hitta här, här och här i lite andra tidigare tacoinlägg jag gjort!

Mitt resttacorecept!

Tacofärsen

 • 300 g av blandade rester, typ gamla hamburgare, vegofärs, korvar, bönor eller liknande (obs, minska mängden kryddor om grunden du använder redan är ganska kryddad)
 • 1 gul lök
 • 2 klyftor vitlök
 • 1 msk torkad oregano
 • 2 tsk paprikapulver
 • 2 tsk spiskummin
 • 1 msk tomatpuré
 • 1 msk sojasås
 • Ev. valfri chili
 • Rapsolja att steka i
 • Salt och peppar efter smak

Coleslaw

 • 100 g vitkål
 • 1/2 palsternacka eller morot
 • 1 rödlök
 • 200 g växtbaserad majonnäs
 • 1,5 msk dijonsenap
 • 2-3 tsk vitvinsvinäger eller citronjuice
 • Salt och peppar efter smak

Salsa

 • 250 g blandade grönsaker, typ paprika, tomat, gurka, soltorkad tomat
 • 100 g blandade bladgrönsaker typ grönkål, spenat, salladslök, persilja
 • 1 kruka, eller 1/2 dl färska örter, gärna koriander
 • 1 stor gul eller röd lök
 • 3 klyftor vitlök
 • Valfri sorts chili efter smak
 • 2-3 msk vinäger, citron eller lime efter smak
 • Rikligt med salt
 • 1/2-1 dl olivolja

Gör så här

Tacofärsen

 1. Finhacka lök och vitlök och ev. korvar, burgare osv som inte går att bryta sönder med händerna
 2. Värm upp en stekpanna med rapsolja och fräs lök och vitlök mjukt
 3. Smula ner dina proteinslattar, tillsätt alla kryddor och stek sedan tills allt har blandats fint och fått fin färg
 4. Smaka av med salt och ev. chili eller svartpeppar

Coleslaw

 1. Skär bort ev. fula kanter på vitkålen, skala moroten eller palsternackan och ta bort det översta lagret på din trötta gamla lök.
 2. Strimla vitkålen tunt med en kniv, mandolin eller osthyvel, riv moroten/palsternackan på den grova sidan på ett rivjärn och strimla löken
 3. Blanda ner majonnäs, dijonsenap och vinäger i grönsakerna och blanda tills allt täckts.
 4. Smaka av med salt, peppar och ev. mer senap eller vinäger. Om salladen blir för syrlig så har du i lite socker.

Salsa

 1. Skölj, skala och finhacka alla ingredienser så fint du kan och blanda ihop med olivolja, citron och salt.
 2. Smaka av mängden syra, chili och salt tills du är nöjd och låt därefter dra ca 20 minuter i kylskåp innan servering för absolut bäst resultat!

Servering

Servera gärna i små tortillabröd med ungefär 2 msk tacofärs och 1 msk av vardera sallad på toppen! Mums!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att sprida ordet om den Jävligt Goda vegomaten till fler! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required, , , , , , , ,

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes