fbpx

Tacos Al Pastor med Cashewmeetly

I samarbete med Cashewmeetly

Hej hörrni! Som ni kanske sett så har jag gått in i ett samarbete med det nylanserade företaget Cashewmeetly där jag faktiskt gått in som delägare och kommer hjälpa dem med att marknadsföra och utveckla sig. Det känns superkul! Cashewmeetly är ett företag grundat av den sociala entreprenören Linnea Falkinger som tar vara på de svårhanterade cashewäpplena, torkar dessa och skeppar dem från Senegal till Sverige där de kan säljas. Jag har beskrivit historien bakom produkterna (som är ganska fantastisk!) mer i ett tidigare blogginlägg, här!

Hur smakar cashewäpplen då? Det är en helt relevant fråga då det ju verkligen är en helt ny produkt på marknaden, och helt olik någonting jag någonsin testat.

Enkelt sammanfattat kan man beskriva det som en mustig, lätt sötsyrlig och lite lätt fruktig smak med ett härligt tuggmotstånd som lite påminner om fast torkad aprikos. Det är ju trots allt en torkad frukt, men mycket mindre socker än aprikos eller mango som smaken påminner liiiiite lätt om när den är torkad. Den tar väldigt bra åt sig av marinader och såser och funkar framförallt bra i rätter där man antingen kan täcka, balansera eller utnyttja den lätta sötsyrliga smaken.

Några exempel på just det är Yakinikun jag gjorde i mitt förra recept, där jag balanserar smakerna genom att reducera såsens risvinsvinäger och socker till förmån för cashewäpplets naturliga sötsyra, eller som i det här receptet på tacos där den heta marinaden funkar just perfekt tillsammans med sötma och syra! Kombinationen blir helt fantastisk om jag ska vara ärlig, och cashewköttet bidrar verkligen till att skapa något helt eget!

Konsistensen tycker jag blir som bäst när man kokar cashewäpplet först 30 minuter innan man använder den till att steka eller hacka som i det här receptet. Om du istället gör en gryta så kan du bara låta cashewäpplet i såsen tills det är klart.

Tacos al pastor, 4 portioner

  • 150 g torkad Cashewmeetly
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk chipotlepasta
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk spiskummin
  • 1 tsk malda nejlikor
  • 1 msk oregano
  • 1 dl ananasjuice (från en burk med inlagd ananas)
  • 2 ringar inlagd ananas
  • 1 ½ msk japansk sojasås
  • 2 msk rapsolja

Ananassalsa

  • 2 röda tomater
  • 4 skivor inlagd ananas
  • 1/2 kruka koriander
  • juice från 1 lime
  • 1 salladslök
  • 1/2 röd chili
  • Salt

Till servering

  • Srirachasås
  • Färsk koriander
  • 12 små tortillabröd

Gör så här

Tacos Al Pastor

  1. Börja med att förkoka ditt cashewkött i rikligt med saltat vatten i ca 45 minuter så det blir mört och ökar i storlek. Häll därefter av vattnet.
  2. Skala och riv vitlöken. Hacka cashewnötsköttet i mindre bitar, ca 1×1 cm stora. Hacka även 2 ringar ananas. Blanda cashewköttet, vitlök, ananas, chipotlepasta, rapsolja, sojasås, ananasjuice och kryddor och blanda väl. Låt dra i 10-30 minuter eller så länge du hinner. Bägge dessa steg kan förberedas dagen innan!
  3. Vänd ner cashewmeetly och marinad i en stekpanna och stek på medelhög värme tills all marinad stekt in i cashewköttet och det har fått fin färg. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.

Ananassalsa

  1. Skölj och tärna tomaten. Skiva salladslöken fint. Skär 4 ananasringar i småbitar. Skölj och finhacka chilin och koriandern. Blanda ihop allt och smaka av med limejuice och salt. Låt dra 10 minuter innan servering

Servering

  1. Stek tortillabröden snabbt så de mjuknar och doftar gott.
  2. Fyll varje bröd med ett par matskedar stekt cashewkött och toppa med ananassalsa och srirachasås. Servera 3 små tortillas per portion!

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

med Cashewmeetly
Relaterade taggar:Mexikansk mat, Recept, Vegansk mat

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!