Stort test av Max nya vegoburgare

IMG_0595

Hej!

Äntligen lyckades jag ta mig i kragen och knalla förbi MAX för att testa deras nya, enormt megahypade vegoburgarmeny. Det här är domen.

På ett sätt tror jag att det kan ha varit bra att jag faktiskt väntade två veckor med att testa burgarna. Hypen finns fortfarande kvar, men jag skulle nog vilja säga att den är snäppet mer nyanserad nu än den var dagen för smyglanseringen som jag var inbjuden till, men missade, för två veckor sedan. Det var dagen innan lanseringen, och när Matgeek (förövrigt fett kompetent och bra snubbe!) la ut en sexminuters recensionsvideo så fick den 12 000 views på några timmar och the buzz was on! En oumphburgare! Och en Halloumiburgare!! Damn, MAX!

Sen kom dagen för lanseringen och alla vegofacebookgrupper fylldes till bredden av bilder på vegoburgare från verkligheten. De var så klart fett mycket mindre snygga (som även mina, som ni kan se på bilderna), och väldigt mycket mer varierande i kvalitet (det är ju bara tre bitar oumph på den här burgaren!) än de som levererats på pressträffen, men det samlade konsensuset var ändå att MAX hade lyckats med något stort här. Så jag kände mig beredd på lite vad som helst nu när det var dags att testa själv.

IMG_0617

Brorsan å hans skägg.

Men  den viktigaste frågan för mig kvarstod. Hur skulle dessa nya snabbmatsvegoburgare stå sig i den verkliga konkurrensen? Har MAX faktiskt lyckats leverera ett gäng burgare värdiga av att ta sig in på listan över #sthlmsbestvegoburger?

Igår fick jag svaret. Jag och brorsan (också vego sedan typ 12 år, varav 3 som vegan, men ej längre), laddade upp med en riktig sen lunch och köpte på oss de tre största nyheterna. Halloumiburgaren, BBQ Sandwich och Crispy Mexican, med tre olika tillbehör; lökringar, vanliga pommes och chili cheese fries.

Vi delade varje burgare på mitten och åt en halva var i taget, kritiskt granskande och smaskandes. Det här var våra omdömen:

IMG_0602

Man kan konstatera att MAX styrka inte är att servera burgare som liknar dem på produktbilderna…

IMG_0605

Först ut, Halloumiburgaren:

Vi hade bägge stora förväntningar. Hallå – halloumi liksom? Vegetarianernas bacon?! Varför har det tagit sån jävla tid att klämma fram en halloumiburgare på någon av de stora kedjorna? Ingen aning. Det är wierd, men nu är den första här.

Tyvärr så var den faktiskt lite av en besvikelse. Inte på grund av halloumin, utan på grund av resten. Vi var bägge överens om att tillbehören på resten av burgaren var onödigt tråkiga och fantasilösa. Rödlök, sallad, och en mild dressing toppades med en massa bostongurka. Och det var typ it. Så visst, fett värd att käka pga halloumi, men det fanns mycket mer potential att hämta här! In med lite guacamole och lite chili. Kolla på Phil’s Burgers halloumiburgare, eller min egen, till exempel. Där snackar vi!

2.5 av 5 burgare får den av mig på #sthlmsbestvegoburgare-skalan. Men, i snabbmatsburgarsammanhang så är den lugnt den tredje godaste burgaren jag ätit. 

IMG_0604

Eller i att fördela ingredienserna jämt på sina burgare. 😉

IMG_0609
Andra ut, Crispy Mexican:

Crispy Mexican skulle kunna beskrivas som en upphottad variant av de stora snabbmatburgerkedjornas vanliga grönsaksburgare. En krispigare och kryddigare grönsaks/bönbiff med en kryddig majonnäs och pepperjack-ost på. Man skulle kunna säga att MAX helt enkelt lyssnat på kritiken mot det gamla Greenmålet och gett oss precis vad vi ville ha – samma grej, fast mer smak och med ost (vad är grejen med att alla har antagit att vegos hatar kryddor och ost? Vi älskar kryddor och ost. Varför tror ni det finns vegoost, eller ens något som heter lakto-ovo-vegetarianer, samt hela det asiatiska köket?).

Det är svårt att säga om det här var lite av ett måndagsex, eller inte, men tyvärr så tyckte både jag och brorsan att biffen dock var FÖR knaprig och hårdfriterad. Den blev liksom lite seg och trist. God, men inget jag skulle köpa frivilligt i jämförelse med de andra två burgarna på menyn. Jag har å andra sidan aldrig varit ett fan av de vanliga grönsaksburgarna på varken MAX, BK eller Donken.

1,5 av 5 burgare, men fortfarande bättre än allt det gamla.

IMG_0603

Sämst bild, jag vet…

IMG_0614

Sist ut, BBQ Sandwich:

Nu jävlar snackar vi. Egentligen skulle jag inte kalla detta en hamburgare i ordets verkliga bemärkelse. Det är ju defacto en Pulled Oumph macka, och den heter ju också just BBQ Sandwich. Men va fan, det är okej. För det här mina vänner. Det här är THE SHIET.

Dels, den är vegansk. Bara det. TACK MAX. För att ni just gjort det fett mycket lättare att käka djurfritt i hela landet, på fyllan, och på vägen. Tack!

Och dels, den är fett jävla god alltså. Tack Oumph för att ni gjort något så smarrigt, och sen lyckats pracka på det på halva jävla Sverige! Oumphen levererar tuggmotstånd, och MAX har tagit fram en söt och rökig BBQsås som passar perfekt tillsammans med vegomajonnäsen. Kronan på verket är den inlagda jalapenon som tillsammans med knastrig sallad och rödlök ger både riktigt bra hetta och ytterligare textur.

Vissa har klagat på att den skulle vara FÖR het, men i min värld går det knappt, så den var en riktig hit.

Här snackar vi en riktigt bra burgare helt enkelt. Så bra att jag kommer att strunta i att den inte är en vanlig burgare.

Allt som allt, inräknat priset, tillbehören (köp för guds skull chili cheese fries för 20:- extra, så sjuuuukt gott! Dock ej vegan…), tillgängligheten, smaken, konsistensen och typ allt, så hamnar MAX BBQ Sandwich på en stark 4 av 5 burgare, den godaste snabbmatsburgaren jag käkat och bland toppskiktet i jakten på #sthlmsbestvegoburger!

Vi kan konstatera att MAX har höjt ribban för de andra snabbmatsburgarhaken. Let The Games Begin!

P.S Om ni undrar vilken som är den näst godaste snabbmatsburgaren jag någonsin käkat, checka här. D.S

IMG_0619

Om vi blev mätta och glada? Svar ja. Jisses…

, , , , , , , , , , , , ,

18 Responses to Stort test av Max nya vegoburgare

 1. Maria 1 december, 2016 at 07:45 #

  Oump! Har en förpackning som säljs i affären som heter Pulled Oump! Det är den som MAX har tagit, tror inte att dem gjort någon egen BBQ! Som det kan dem inte få cred för 😉 Men det är en väldigt god BBQ sandwich 🙂

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 1 december, 2016 at 09:28 #

   Jo, jag är ganska säker på att de faktiskt har gjort en egen BBQ sås! Har det från Oumph! själva, då Max är riktiga smakfreak och vill kunna garantera smaken helt på egen hand. De har dessutom gjort en egen veganmajonnäs då de inte hittade någon färdig de gillade tillräckligt mkt.

 2. Anne-Lee 29 maj, 2016 at 09:49 #

  Kul med recensioner av nya vegomenyn på MAX! Hittlls har jag bara haft tillfälle att smaka på crispy mexican-burgaren, som jag tyckte var en besvikelse. Gamla hederliga green-burgaren är det inget fel på tycker jag, även om den stundvis kan kännas något tråkig, eftersom det hittills inte funnits några alternativ (om man inte nöjt sig med en tråkig sallad). Nästa gång jag har vägarna förbi MAX ska jag prova oumph-mackan, som jag bara har sett positiva omdömen av, både från vegetarianer och köttätare 🙂

 3. Caroline 17 april, 2016 at 06:46 #

  Smakat halloumin och BBQ Sandwish.

  Halloumin var blek i smaken men den var god och fräsch.
  BBQ Sandwish är den godaste burgarn jag äte! Men jag hade tom kunnat tänka mig den starkare! Älskar stark mat!

 4. Pär Lundgren 8 februari, 2016 at 08:46 #

  Jag har hunnit testa alla utom Halloumin. Crispy mexican var en riktig besvikelse tycker jag. Smakar som en hårt friterad McBean. BBQ sandwich var bra men jag tycker en fortfarande får bäst burgare genom att be om en ”veggoburgare dressad som en brioche”.
  Jag har provat att beställa Brioche men med vegorburgare i. Det fattar kassapersonalen inte alls utan har märkt att det är viktigt med exakt rätt ordning på beställningen… :).

  Men grymt med ett par burgare att välja på dom dagar man inte orkar stöka med personalen i typ rusningstid. verkligen välkommet tillskott för oss som ligger ute på vägarna mycket!

 5. ANNA 5 februari, 2016 at 11:08 #

  Jag är väldigt skeptisk…

  Många vegetarianer ”nöjer sig” alldeles för lätt med hur saker tillagas, i mitt tycke. Jag tror inte på att de vegetariska och veganska burgarna tillagas helt avskilt så att inget fett från köttburgarna sprätter på dem, att de läggs upp och dressas utan köttgrejer på samma/nära plats, eller att personalen endast tar med rätt redskap, handskar som inte varit i kött osv. För att inte tala om fritöserna och fritösoljan…

  Jag skulle ALDRIG (jo, givetvis med riktig svält som alternativ och en pistol mot min skalle *duh*) äta något som tillagas på samma stekbord som kött eller i stekpannor som står sida vid sida med köttstekeri eftersom det i min värld inte längre är vegetariskt då.

  Jo, det blir lite omständligt och det är väldigt sällan jag ”äter på lokal” (fast nu har vi precis fått en vegansk/vegetarisk restaurang här i Halmstad, ”Den Glada Grisen”.). Jag lever med en köttätare och vi har dedikerade köksredskap och grytor och steker aldrig kött och veg samtidigt på spisen utan först veg och sen kött, det funkar fint för oss.

  • Johan 9 februari, 2016 at 02:39 #

   Nu kan jag bara svara för mig själv men…
   Är det inte lite fånigt att klaga på att det kan ”sprätta” lite frityrolja med spår av kött på vego-burgarna? Hur hemskt vore det egentligen?
   Skulle miljön drabbas?
   Skulle djuren drabbas?
   Skulle din hälsa bli sämre för det?
   Blir man en sämre vegetarian om man råkar få i sig spårämnen av kött?

   Det är väl i sig inte så onaturligt att äta kött, utan det viktiga är väl att konsumtionen av animaliska produkter minskar, oberoende om ens anledning är omtanke för miljön, djurrätt, hälsa, eller övrigt.

   • ANNA 10 februari, 2016 at 09:20 #

    Hej Johan!

    Ja, för mej är det en STOR grej. För mej är det viktigt att vegetariskt verkligen är vegetariskt eftersom jag sedan mååånga år, valt att äta just uteslutande vegetariskt. Ja, min hälsa och mitt mående skulle bli sämre av det.

    Jag kan ta ett extremt exempel och vi bortser då ifrån scenarier som innehåller svält, tvång och pistoler mot huvudet.

    Om jag ger dej en smörgås med en daggmask på, äter du den då? Jag tror mej ana att svaret är nej. Men om jag lyfter väck daggmasken (som då lämnar spår efter sig på smörgåsen), äter du smörgåsen då?

    Kan du i det exemplet förstå hur jag menar eller blir du för äcklad av att fundera över den där daggmasken?

    Om det rört sig om en medfödd allergi eller ett religiöst ställningstagande istället för en icke religiös livsåskådning hade du varit lika raljerande då?

    Jag tycker att det är MYCKET fånigt av dej att förlöjliga och bagatellisera ett val och något som är viktigt för en grupp människor (fler än bara jag) på det vis som du gjorde i ditt inlägg.

    Jag äter inte döda djur, inte ens ”lite” och det kan väl inte vara så himla svårt att respektera.
    Det du skriver är ju ingen allmängiltig sanning som alla måste rätta sig efter. Jag har svårt att se att en person som steker sin vegetariska mat ihop med en köttätares ens är vegetarian och jag tycker att det är jäkligt illa med restauranger som inte ser problemet i det, men alla är vi olika.

    • Niklas 12 februari, 2016 at 07:08 #

     Anna, ber om ursäkt om jag bagatelliserade ditt val. Jag förstår fullkomligt att DU väljer att inte äta mat som tillagats i närheten av kött, och det finns ju ingen som tvingar dig.

     Det jag reagerar på är dock att du verkar tycka att man är en ”sämre” vegetarian om man kan tänka sig att äta veggokäk som möjligtvis kommit i kontakt med kött. Du har ju åsikter om att andra vegetarianer ”nöjer sig alldeles för lätt med hur saker tillagas” samt att ”personer som steker sin vegetariska mat ihop med en köttätares inte ens är vegetarianer”. Det är väl raljerande om något.

     Antar att det hela beror på vilken utgångspunkt man har. Jag anser i alla fall inte att jag blir en sämre vegetarian om jag råkar få i mig en molekyl av ett djur. Min utgångspunkt är att så många som möjligt ska vilja byta över till en icke-animalisk kost. Just att det kommer fler vegetariska alternativ tycker jag borde stödjas så mycket som möjligt. Även semi-vegetarianer, som kanske inte ännu tagit hela steget ut, borde uppmuntras. Att ett stort antal köttätare kan välja goda vegoburgare före vanliga köttburgare resulterar i fasen så mycket mindre köttproduktion än ett antal veganer som undviker sprättande köttpartiklar. Och är det inte det som är själva problemet?

     • Emma 26 februari, 2016 at 10:52 #

      Från Max hemsida:
      ”Observera dock att den samfriteras med produkter som innehåller ost, gluten samt på några få restauranger med kyckling.”

 6. Urstarka Jag 30 januari, 2016 at 11:04 #

  Härligt, jag som verkligen avskyr dom vegetariska burgarna ska genast prova! Ungarna kommer jubla om vi åker till max. Det händer liksom aldrig !
  Halluomi burgare gör jag ofta, det är absolut favorit i burgarvärlden
  Kul blogg
  Jag återkommer

 7. Hanna 30 januari, 2016 at 07:52 #

  Kul att läsa vad du tyckte om dom. Måste bara inflika att ”Bostongurkan” på halloumiburgaren är ju jalapenosalsa. Jag har inte hunnit testa nån av dom men jag gillar inte stark mat alls så jag måste byta ut lite på alla nya burgare. Jag saknar dock crispy chicken burgaren och tänker att det kanske går att göra en veg version av den med halloumi istället för kyckling och bacon. Tänker också att det vore najs att göra en variant av grand deluxe bbq också! Brioche, oumph, ost, majjo, längdskivad gurka och lökringar liksom? Eller är oumphen i sig stark också? Så synd att man inte kan göra som med onlinepizza och välja helt fritt bland alla tillbehör i deras app utan bara ta bort och ändra bröd typ. Men jag antar att det går att specialbeställa hur man vill på restaurangen. Ps stort tack för receptet på veg beouf bourguignon, gjorde succé hos min köttis-mamma med sambo!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 31 januari, 2016 at 08:23 #

   Hej!

   Ja, jag fick berättat för mig på instagram att det var en jalapenosalsa, inte bostongurka. Men den är väldigt vinägerstark och söt, så den smakar ganska likt. Det var iaf mitt intryck.

   BBQ Oumphen är inte alls så värst stark, så den burgare du föreslår borde man ju absolut kunna få. Det brukar vara ganska enkelt att be om att få en ”köttburgare” fast med en vegobiff istället, så varför skulle de inte kunna fixa en sån där?

   Tack själv!

  • E 2 februari, 2016 at 06:17 #

   Det borde gå jättebra att specialbeställa i kassan, vi är rätt flexibla. Du kan säkert be om en oumph utan BBQ-såsen också, den lägger vi på själva! Om du vill ha en mildare variant 🙂
   /Max-anställd

 8. Fredrik 30 januari, 2016 at 01:01 #

  Tycker burgarna på max är grymma! Men… Kom till norrland och smaka på big boys oumph burgare, där snackar vi THE SHIET!!!

  • Linda 21 februari, 2016 at 09:34 #

   Håller helt med! 😀

   DET är den bästa snabbmatsburgaren någonsin!

 9. Vegetarisk Lunch I Malmö 30 januari, 2016 at 09:25 #

  Tack för fina recensioner!!! Jag har inte hunnit testa ännu men är väldigt nyfiken på BBQ sandwish. 🙂

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes