Stekt potatis med svampsås, äggröra och kikärtsbiffar

Jag har varit lite trött på all pasta och alla indiska grytor jag ätit på senaste så husmanskosten har gjort några riktiga framstötar i köket den här veckan. I torsdags till exempel försökte jag mig på den här lilla kreationen, typ en English Breakfast-middag. Ingenting att rekommendera om det är så att man går på någon form av diet, för det den är smockad med både fett och kolhydrater, men dundrans va gott!

Som vegetarian blir jag ganska ofta bli sugen på sån här mat. Även om det kanske inte det första man tänker på när det ska lagas vegetariskt. Ska man få liknande grejer på restaurang följer det så gott som alltid med en stor stek eller nån korv eller nåt sånt och det funkar ju inte. Då får man laga det själv istället för att få det som man vill.

Kikärtsbiffarna blev dock ganska kassa så det receptet får falla ner i glömska… Kanske får köpa någon god sojakorv att servera till nästa gång eller faktiskt anstränga mig liiiite för att göra någon god biff, vilket jag inte gjorde den här gången.

Svampsåsen var inspirerad av Karljohanrisotton från förra veckan och innehöll i stort sett samma ingredienser, med tillägget av lite havregrädde och redning för att göra sås av det hela (och då självklart inget risottoris). Äggröran hittar ni receptet till här.

Stekt potatis á la Jävligt gott 4 portioner
1 kg fast potatis
2 klyftor vitlök
1-2 krm torkad rosmarin
Flingsalt
Vitpeppar
2-3 msk Raps eller olivolja

Tvätta potatisen så det inte är någon jord eller smuts på den. Den behöver inte skalas. Hacka potatisarna i småtärningar så de blir i den storlek du vill ha dem, tänk på att de kommer att minska lite i storlek när du steker dem. Hacka vitlöksklyftorna. Stek potatisen rå i oljan en stor stekpanna tillsammans med vitlöken, rosmarinen och flingsaltet. Börja på ganska hög värme så att potatisen får färg och vrid därefter ner på mellanvärme och stek potatisen i ca 20 minuter så att den blir krispig och genomstekt. Tänk på att röra runt i stekpannan då och då, speciellt i början så att potatisen inte blir bränd innan den blir genomstekt. Avsluta med att peppra och salta lite till om det behövs.

Det är en myt att potatis måste kokas innan den steks, det här blir till och med bättre, snyggare och godare! Tar bara lite längre tid, men det kan man ju leva med.

,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes