Sprödpanerade tofufiléer á la mer

Mitt husmanskostsbotaniserande fortsätter. I går upptäckte jag sidan Vardagsmatad som är något så ballt som en sida som har som koncept att försöka vegan- och/eller vegetarianisera olika traditionella husmanskostsrecept. De har bland annat recept på ”revbenspjäll” men också så praktiska saker som ”5 minuters seitan”. Väl värt ett besök. För kvällen så snodde jag deras ”panerade havstofu” som jag anpassade lite efter vad jag hade hemma.

Det blev jättegott måste jag säga. Jag gissar att man kanske får ut ännu mer smak ur tofun om man marinerar den längre än vad jag gjorde, eller använder Vardagsmatads ångkokningsmetod, men det blev ändå supergott. Smakerna passade perfekt till tofun, som blev riktigt saftig och god med en spröd och smakrik yta. Torskbitare, släng er i väggen.

Sprödpanerade tofufiléer á la mer för 2-3 pers.
400 g fast naturell tofu
2 msk tångkaviar
1 dl hackad färsk dill
1 citron
rapsolja
Panko ströbröd (eller vanligt, men panko som är ett japanskt ströbröd är fluffigare och ger bättre yta)
1 ägg (kan bytas ut mot Noegg för veganskt alternativ)
Salt och peppar.

Börja med att skära tofun i 4 tunna skivor, ca 7-10 mm tjocka. Pressa ut så mycket vatten som går ur dem genom att lägga dem i press på hushållspapper i några minuter. Förbered undertiden en marinad av tångcaviar, dill, citronskal, lite citronjuice, rapsolja(inte för mycket), salt och peppar i en plastpåse. Blanda ner tofun i marinaden så att alla bitar täcks väl, knyt ihop påsen och låt vila ca 30 minuter i kylskåp.Vispa därefter ett ägg i en tallrik och blanda ca 2 dl panko, mer citronskal, salt och peppar i en annan tallrik. Ta ut tofun ur marinaden och torka bort det värsta (skölj dem inte, marinaden är god!). Doppa dem därefter en och en i först ägget och sedan i ströbrödet, se till att även kanterna täcks. Stek på hög värme i ganska mycket rapsolja i en föruppvärmd stekpanna, ca 3 minuter på varje sida så de får fin färg. Servera med remouladsås och kokt potatis.

, , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes