Spröd Pitadröm – Gästrecept från Hanne-Lene Dahlgren

Hej

Idag har jag ett roligt gästspel här på bloggen! Det är en av Norges skarpast lysande vegostjärnor Hanne-Lene Dahlgren som bidrar med ett av sina absolut populäraste recept från sin blogg och sitt matprogram på norska Matkanalen, en kabel-TV kanal som påminner om amerikanska The Food Network.

Hanne-Lene släppte en vegetarisk kokbok förra året som låg hela 23 veckor på bästsäljarlistan och blev bäst säljande kokbok under våren 2019 i hela Norge! Den heter ”En Skikkelig Digg Kokebok” och jag har fått förklarat för mig att det typ nästan lite skulle kunna översättas till ”en riktigt schysst kokbok”, dvs inte allt för långt ifrån Jävligt Gott! Vi har väldig liknande matfilosofi i det att vi bägge vill laga mat för köttälskare och omvända dem genom att helt enkelt visa på hur gott och enkelt det kan vara. Man skulle nästan kunna säga att jag gått och hittat mig en norsk tvilling!

Vi träffades första gången på EAT Forum konferensen här i Stockholm förra våren och har sedan dess haft en den kontakt och funderat på vad vi skulle kunna hitta på tillsammans. Som ett första steg tänkte vi därför att vi skulle göra några gästspel hos respektive blogg, så vi hjälper varandra att presenteras i den andres land!

Ni hittar mer om Hanne-Lene och hennes äventyr på hennes blogg, instagram samt på Matkanalen.tv.

Receptet hon gästar med är en storfavorit från hennes Matprogram! Ni hittar filmen på där hon lagar rätten här nedanför och sedan kommer det översatta receptet (hoppas jag fick allt rätt!)

Ingredienser

Rostade kikärtor

  • 2 burkar med kikärtor, ca 450g avrunnen vikt
  • 2 msk rapsolja
  • 1-2 tsk chilipulver
  • 1-2 tsk garam masala pulver
  • ½ tsk salt
  • Nymald peppar

Grönt mos

  • 1 burk stora vita bönor, 230 g avrunnen vikt.
  • 2 avocados
  • En stor näve färsk spenat
  • En liten näve färsk koriander (frivilligt)
  • ½-1 lime
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • Nymald peppar

Övrigt

  • 4-8 pitabröd
  • 150 g körsbärstomater
  • Vegoyoghurt eller fraiche
  • Chiliflakes att strö över
  • Picklad rödlök
  • Färsk koriander

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader varmluft, eller 270 grader om du har en vanlig ugn.
  2. Blanda alla ingredienser till de rostade kikärtorna i en skål och fördela därefter blandningen över en ugnsplåt med bakplåtspapper. Grilla i ugnen i ca 10-15 minuter tills kikärtorna är rostade och knapriga. Man brukar kunna höra att de poppar lite när de är klara.
  3. Under tiden som kikärtorna rostas: Häll alla ingredienserna till det gröna moset i en blender och mixa slätt. Rör om lite då och då så allt mixas jämt.
  4. Värm pitabröden i en brödrost eller i ugnen. Om du vill kan du bre lite vegosmör eller rapsolja över dem medan de rostas i ugnen. Du kan också steka dem i stekpannan i lite olja!
  5. När brödet är färdigvärmt så fördelar du dippen på brödet och toppar med de rostade kikärtorna, tomater, lite vegofraiche eller yoghurt, chiliflakes, picklad rödlök och lite koriander!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , ,

One Response to Spröd Pitadröm – Gästrecept från Hanne-Lene Dahlgren

  1. Louise 20 januari, 2020 at 08:39 #

    Ser så underbart ut, speciellt dom rostade kikärterna, det har jag aldrig smakat.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes