Sparris och mandeltarte

Våren var kort i år. Jag märkte knappt av den. Köpte tre vårjackor gjorde jag. Jag laddade, men tji. Det är redan sommar. Nu, jag är jag inte den som är den, jag gillar sommaren. Men det förtar en viss charm från vårprimörerna när de inte ens hinner komma till grönsaksdiskarna innan våren är slut.

Nåja, jag får kalla den här rätten en hyllning till försommarsparrisen istället då. För det är precis vad det är. Jag älskar den här tiden på året, när grönsakerna får liv på nytt och återigen smakar som de ska.

Receptet är en lite omgjord variant som ursprungligen kommer ifrån tidningen Salt och peppar. Det innehöll lax, fänkål, färskost och dill, vilket jag bytte ut mot saltrostade mandlar, brie, parmesan och blandade örtkryddor. Perfekt för buffébordet eller tillsammans med en god sallad till middag.

Jag gjorde så när jag lagade den att jag hade både hackade mandlar under sparrisen och hela ovanpå, men det blev lite overkill, så jag rekommenderar att bara ha hackade mandlar ovanpå istället.

Sparris och mandeltarte, 4-6 stora eller 10 mindre bitar.

500 g färsk grön sparris
1 dl sötmandel
1 rulle färdig smördeg á 250 g och ca 2×3 dm utkavlad
4 ägg
5 charlottenlökar
ca 1/2 dl riven parmesan
ca 1/2 dl brie
Ett knippe blandade örter, tex timjan och oregano eller herbes provencale
En klick smör
Salt och svartpeppar

Börja med att förbereda smördegen. Ta ut den ur frysen och tina upp i rumstemperatur ca 30 minuter innan. Lägg på en bakplåt med bakplåtspapper under. Det finns färdiga rullar att köpa som har rätt storlek. Undvik så långt det går att kavla ut den extra då du vill ha botten någorlunda tjock, ca 0,7 cm. Sätt ugnen på 200 grader. Markera en ram på smördegen med en kniv, utan att skära igenom, ca 2 cm från kanten. Vispa upp ett av äggen och använd det till att pensla ”ramen”. Ställ in smördegen i ugnen i 20 minuter tills ramen rest sig och fått fin färg. Ta ut den och platta försiktigt till botten innanför ramen så att det finns rum för fyllningen. Pensla hela degen med ägg och ställ in i ytterligare 5 minuter i ugnen. Ta därefter ut den och vrid ner temperaturen till 175 grader.

Undertiden som smördegen är i ugnen så sköljer du sparrisen och bryter av den hårda nedre delen av stjälkarna. Skala och skiva charlottenlökarna. Rosta mandlarna i en torr stekpanna tillsammans med 1 msk salt. När de börjar få färg och lukta gott är de klara. Hacka dem grovt och ställ åt sidan. Stek löken och sparrisen i smöret i en stekpanna i ca 5 minuter tills löken fått färg och sparrisen blivit lite mjukare (den ska inte vara klar). Blanda de resterande 3 äggen, hälften av parmesanen, all brie, örtkryddorna samt salt och peppar i en skål och rör runt så allt blandas.

När du nu tagit ut smördegen den andra gången och vridit ner temperaturen på ugnen så häller du försiktigt äggblandningen i smördegsformen. Spara lite till slutet. Kanterna borde ha rest sig så mycket så att den stannar kvar i mitten. Lägg därefter i löken, spridd över hela tarten och lägg sparrisen snyggt över botten som på bilden. Avsluta med att strö mandlar över sparrisen och toppa med den sista äggblandningen. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter till tills äggstanningen stannat. Ta ut ur ugnen och toppa med parmesan samt lite extra salt och peppar. Servera varm eller kall, båda fungerar.

, , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pebre – Chilensk tomatsalsa, perfekt till grillat. | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 4 juli, 2014

    […] mitt förra inlägg, det om sparistarten, så beklagade jag mig över att våren var så kort. Jag har ändrat mig. Jag älskar att sommaren […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes