Soppa för hemlösa

Sedan ungefär två månader tillbaks har jag börjat engagera mig i ett initiativ mot hemlöshet som heter Soppkök Stockholm. Vi är en grupp människor som vill uppmärksamma fler på det stora problem som hemlösheten är och försöka engagera fler människor i frågan.

Bland annat gör vi detta genom att arrangera soppkök ungefär en gång i månaden. På soppköken får människor som aldrig annars kanske möts en chans att träffas, prata och dela erfarenheter med varandra. Soppköken är också aktioner för att väcka uppmärksamhet. I går, då vi arrangerade det senaste kom kanske uppåt fem, sex hundra personer förbi och åt soppa, fick varma kläder och stannade ett tag och umgicks. På sikt vill vi försöka väcka frågan och få politiker och allmänhet att göra mer mot hemlösheten, kanske till och med göra den till en valfråga i Stockholm till 2014.

Soppköket drivs helt och hållet ideellt. Alla vi som arrangerar det är privatpersoner och allting, både soppa, hygienprodukter, arbetskraft och kläder doneras eller erbjuds av frivilliga. Soppan brukar komma ifrån restauranger eller privatpersoner som vi kontaktar i förväg och som hjälper till. I går kokade till exempel en kock på ett dagis på Södermalm 20 liter grönsakssoppa på sin fritid. Ingredienserna samlade vi ihop pengar till via facebook och så handlade jag dem och levererade till dagiset.

Själv så hjälper jag till bland annat genom att hjälpa med de kontakter och kunskaper jag fått genom att vara involverad i olika ideella organisationer tidigare, men också genom att på olika sätt försöka styra upp soppa och mat till soppköken. Självklart lagade jag också lite egen soppa, även om mitt kök inte riktigt kan stoltsera med några överdrivna volymer…

Om ni också vill hjälpa till på något sätt så får ni gärna kontakta mig på kontakt@gustavjohansson.se eller via Soppkök Stockholms facebooksida. Det finns soppkök som har startat upp i Gbg, Malmö, Umeå och ett par andra städer också. Det finns alltid plats för fler som vill engagera sig, vara volontärer eller som kan hjälpa till med soppa. Vi är främst ute efter restauranger eller storkökskapacitet som kan laga mycket! 🙂

Här är mitt sopprecept. Ingredienserna är ungefärliga. Kryddorna och grönsakerna går att byta ut, men så här gjorde jag och det blev sjukt gott. Allt fett kan ha bidragit till den biten;)

Soppa för hemlösa, ca 8 liter 

1 kg kålrot
1 kg morot
300 g rotselleri
300 g palsternacka
1/2 blomkålshuvud
1,5 kg potatis
2-3 stora gula lökar
8 vitlöksklyftor
8 grönsaksbuljongtärningar
1-2 msk sambal olek
3 msk blandade örtkryddor (timjan, oregano, basilika)
3 msk spiskummin
3 msk paprikapulver
4 lagerblad
300 g smör (som sagt, för hemlösa. De behöver lite mer kött på benen än oss andra)
5 dl vispgrädde
4 l vatten
1/2 kruka koriander
Salt och peppar

Börja med att skiva vitlök och gullök grovt. Skala och tärna alla andra grönsaker i ca 1,5 cm stora tärningar. Stek löken och vitlöken mjuk i en stor kastrull eller stekpanna i ungefär hälften av smöret. När löken börjat bli mjuk så har du i alla torra kryddor samt sambal och steker med någon minut till.

Om du har en stor kastrull som rymmer uppåt tio liter så fortsätter du i en och samma, annars gör som jag och dela upp lök och kryddblandningen i två olika kastruller. Fördela därefter grönsakerna på de två kastrullerna, slå i ca 2 liter vatten och 4 buljongtärningar i varje kastrull (eller 4+8 i en enda) och koka upp. Vattnet ska täcka grönsakerna och lite till, så ös inte i supermycket vatten. Slå i resten av smöret fördelat på de två kastrullerna. Salta och peppra lite.

Låt koka tills grönsakerna är klara. De ska inte koka sönder utan ha lite konsistens kvar. Ha därefter i grädden, finhackad koriander och mixa soppan fint med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar och späd ev. med mer vatten om soppan är för tjock. Du vill ha en krämig konsistens och en ganska hög men inte för hög salthet.

Som sagt, fett men gott! Och, ja… jag vet att jag måste städa spisen.

, , , , , ,

10 Responses to Soppa för hemlösa

 1. Laszlo 1 mars, 2014 at 05:29 #

  Valde detta recept för soppköket jag med kollegor anordnar idag. Verkar bra och god, hör av mig med feedback sen.

 2. Josefin 17 januari, 2014 at 06:25 #

  Bra insats! Ungefär till hur många räcker en sats på 8 liter?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 3 februari, 2014 at 06:53 #

   Tack:) Jag skulle säga att en liter är ungefär 3-4 portioner, så ca 25 stycken skulle jag säga.

 3. lalla 25 december, 2013 at 07:20 #

  Det ser gott ut men inte så aptitretande när spisen ser ut så där. Lägger man bilder ut då ska man se att det ser lite fräschare ut. Annars väldigt bra initiativ för dem behövande.

 4. Sofie Karlström 9 januari, 2013 at 11:34 #

  Jag bestämde mig för att köra vegetariskt denna vecka och blev tipsad om din blogg av Soppköks-Milad. Gillar den skarpt. Här kommer jag hänga mer. Kram!

 5. Ann-Sofi MATSAFARI 25 oktober, 2012 at 11:45 #

  Vilken otroligt fin insats! Och en jävligt god soppa värmer jävligt bra;)

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes