Smörstekt och självplockad Karl-Johansvamp

När hösten närmar sig får jag ofelaktigt ett särskild sorts kli i fingrarna. Det är skogen som ropar på mig. Kantareeeeelleeeer, låter det. Svaaaaaaaamp. Karl-Joooooohan! Karl-Joooohan! Ungefär som den där barbröstade maoriern i Lokareklamen. ”Meloooonas! Melooonas!”

Det finns bara ett sätt att rå bot på det och det är att ge efter, vilket jag glatt gjorde samma helg som vi var ute i Roslagen på den där kräftskivan. Som det visade sig så fick jag dock varken tag på kantareller eller meloner på min lilla exkursion på lördagsförmiddagen men däremot ett par kilon Karl-Johansvamp, varav några var riktigt skamlöst fina, som ni kan se på bilden här bredvid. Jag avnjöt en mycket fin stund efter hemkomsten med rensande och hackande tills mina stora fina soppar hade förvandlats till godbitar redo att ätas. En tredjedel fick bli min lunch och resten förvällde jag och frös in dagen efter när vi kom hem. De ska bli en risotto eller liknande senare i höst.

Receptet på smörstekta Karl-Johansvampar har jag fått ifrån Jamie Olivers ”At Home” där han och hans mentor Gennaro är ute ett helt avsnitt och plockar och lagar till svamp. Det såg så galet gott ut när de lagade det att jag inte hade något val. Kort och gott så steker man svampen i en massa smör, chili och vitlök. Nuff said 😉

, , , , , , ,

6 Responses to Smörstekt och självplockad Karl-Johansvamp

 1. Monica 19 augusti, 2017 at 11:26 #

  Karl-Johan kan ju inta lite olika former utifrån ”mognad”. Tycker nog att svampen på bilderna liknar en ung Karl-Johan, alltså inte skivlingar utan rör.

 2. Glajjan 6 september, 2016 at 04:58 #

  Absolut inte en Karl Johan på bilden. Skivling av ngt slag. Kan vara värt att betona så här i svamptider.

 3. Seb 24 augusti, 2014 at 02:49 #

  Rolig sida med mycket inspirerande tips på god mat. Men Karljohan (Stensopp) är det inte på bilden. Snarare en skivling, troligen någon kremla. Var försiktig med vad du tar hem från skogen speciellt om det skall ätas.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 25 augusti, 2014 at 07:43 #

   Vadå, är du allvarlig? Den där lilla? Ha! Ser man på, jag var helt övertygad om att det där var en KJ. Well, well, det är ju över ett år sedan så jag överlevde visst. Men du har helt rätt! Jag brukar verkligen inte plocka sånt jag inte känner igen, men där gick jag kanske bet?

  • Tombola 31 augusti, 2014 at 07:58 #

   Skivling?
   Ser nog ut som KJ,,,,,

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes