Semmelparfait med skorpor

I samarbete med Too Good To Go

Hej!

Som jag skrev i mitt förra inlägg där jag delade med mig av en superhållbar semla så är ju den ABSOLUT hållbaraste semlan den som äts upp. Den som slängs har ju 100 % onödiga utsläpp!

Det finns flera sätt att göra semlan mer hållbar – och inte minst att se till att den hamnar i magen och minska matsvinnet. Too Good To Go driver initiativet #räddasemlan för att minska svinnet av semlor och samtidigt se till att du ska kunna frossa med gott samvete. De har samlat tips och tricks på hur du kan undvika att semlor svinnas, hur du bakar på svinn och det du har att tillgå hemma, samt hur du kan ta tillvara på överskottssemlan och baka om till något helt nytt. Via Too Good To Go-appen kan du dessutom rädda riktigt goda semlor för en billig peng runt om i landet – genom att söka på ’semla’ i appen så kan du boka en värdekasse redan idag!

Vad som är ett nödvändigt och onödvändigt utsläpp är ju så klart en tolkningsfråga. Vi äter och konsumerar en väldig massa saker som vi kanske inte i grund och botten skulle behöva ha gjort, och det är ju en diskussion. Men, det som är ännu värre än att konsumera något onödigt är att producera det och sedan bara slänga det utan att det ens använts!

Visste ni att ungefär 30 % av all mat som produceras i världen slängs istället för att ätas upp? En tredjedel! Det låter kanske galet, men det är faktiskt sant. Den siffran innefattar dock allting från och med grönsaker som slängs redan ute på fälten för att de är för fula, för små eller blivit skadade under frakten, till mat som slängs någonstans utmed produktionskedjan och hemma i hemmet eller på restaurang.

Med det på handen kan man ju lätt tro att den del av matsvinnet som uppstår hemma hos oss och inte tidigare i livsmedelskedjan skulle vara en ganska försumbar del. Nog måste väldigt mycket av allt det där matsvinnet uppstå i transporter, i matbutikerna eller i fabrikerna?

Men faktum är att det inte stämmer alls. Åtminstone inte här i Sverige. Faktum är att drygt 70 % av allt matsvinn som uppstår här i Sverige sker i hemmen. :O Det är alltså vi privatpersoner som inte äter upp det vi slänger som är den största boven i dramat här i Sverige. Så mycket som var femte matkasse som vi bär hem slängs bort om man räknar till vikt. Det handlar om halvätna portioner som slängs från tallriken, matlådor som glöms bort eller gamla grönsaker och öppnade burkar som blir dåliga i kylskåpet.

Och nu i semmeltider så kan jag nog hoppa upp och sätta mig på att det blir en och annan halväten eller bortglömd semla kvar i kylen! För att inte tala om alla arbetsplatser och caféer som köper in eller bakar för många, och semlor är ju verkligen inget som blir så mycket roligare dag 2 eller 3.

Så, jag har teamat upp med Too Good To Go för att ge er ett supertips på hur ni kan förändla och återbruka era dagsgamla semlor utan att kompromissa det minsta med upplevelsen.

Jag är faktiskt löjligt nöjd med det här receptet! Det blev SJUKT gott, och förlänger hållbarheten på semlorna med flera veckor! Om ni inte hinner äta upp dem innan dess det vill säga. Oddsen är ganska stora att era återvunna semlor inte överlever natten 😛

Tricket? Vi gör vegansk semmelparfait av grädden och mandelmassan (eller solrosmassan om du följde mitt tidigare recept på hållbara semlor!) och serverar dessa med skorpor gjorda av vetebullarna! Det är superenkelt och rackarns gott. Allt du behöver är en visp, en frys och en ugn och lite tålamod.

Semmelparfait med hemmagjorda skorpor och mandel/solroskräm

Semmelparfait

 • 3-4 dl färdigvispad vegansk grädde, förslagsvis från semlor som inte kommer ätas upp! I detta fall använde jag Oatly Visp.
 • 3 msk vaniljsocker (om inte grädden redan har vaniljsocker invispad)
 • 1 dl kikärtsspad
 • 3 msk florsocker
 • 2-3 tsk malen kardemumma
 • 1-2 dl mandel eller solrosmassa (se recept på hållbara semlor), förslagsvis från samma semlor som du tar grädden!
 1. Vispa kikärtsspad och florsocker till ett fast och fluffigt skum
 2. Blanda det fluffiga kikärtsspadet med den vispade vaniljgrädden, mandel/solrosmassan och kardemumman och rör ihop till en jämn smet med mandel/solrosmasseklumpar
 3. Lägg parfaitsmeten i en form klädd med bakplåtspapper och lägg in i frysen i 3 timmar.

Hemmagjorda skorpor

 • 4-8 vetebullar, förslagsvis från semlor!
 1. Efter att du gröpt bort grädden och solros/mandelmassan från semlorna och använt till parfaiten så skär den kvarvarande bullen i 4-8 skivor beroende på storlek. Skivorna kommer inte minska i storlek när du torkar dem, så skär dem så stora som du vill att dina skorpor ska vara.
 2. Lägg skivorna på bakplåtspapper på en ugnsplåt och ungstorka dem därefter i ca 1 – 1,5 timme på 110 grader i en varmluftsung, alternativt i 125 grader i en vanlig ugn. De ska vara helt genomtorkade när du tar ut dem, testa och bryt en skorpa itu för att se om de är klara.

Mandel/solroskräm

 1. Rör ut massan med vatten till en konsistens mellan sås och kräm. Späd med vatten till önskad konsistens

Servering

 1. När semmelparfaiten stelnat, ta ut den och rulla fina glassbollar med en varm sked. Ringla över mandel/solroskrämen och toppa med lite smulor ifrån en krossad skorpa. Servera med mer skorpor som du doppar i parfaiten när du äter! Servera med kaffe eller havredryck!
No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes