Scones med björnbärsmarmelad till söndagsfrukosten

Det är inte den nyttigaste frukosten, men det kan lätt vara den godaste. Lilltjejen och jag lagade scones tillsammans för någon månad sedan. Det är superlätt att baka och perfekt för att göra tillsammans med kidsen. I söndags fiskade jag fram den sista bullen från frysens innandömen och avnjöt den med en kopp te och björnbärsmarmelad. Det är grejer det.

Så här gör man scones! (Receptet kommer ifrån ICA:s stora rutiga kokbok och blir till 4 stora kakor)

8 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g smör eller margarin
4 dl mjöl eller filmjöl (jag använde mjölk)
ev. 1 tsk socker

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Fördela smöret med fingrarna eller med en matkniv i blandningen så att det blir till en grynig massa. Håll inte på för länge för du vill inte att smöret ska smälta, bara brytas i småbitar. Lite samma sak som när du gör pajdeg. Tillsätt därefter mjölken och blanda snabbt ihop degen. Knådar du för mycket blir det segt, så gör inte det.

Dela degen i fyra bitar och forma platta bullar av dem. Stick ner en gaffel i ett kryssmönster över toppen så blir de snygga och lätta att bryta isär. Grädda i ugn på 250 grader i ca 12 minuter. Ät med sylt, creme fraiche, smör eller nåt annat gott. Om du använder grövre mjöl och skippar sockret så blir det lite nyttigare och mer matiga scones som går att servera som lite nyttigare frukost än vad jag käkade. Då kan man med fördel använda olika sorters ostar och grönsaker som pålägg istället för sylt och smör.

, , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes