Scandics stora sommarburgare blir vegansk!

*I samarbete med Scandic Hotels*

Hej!

I fredags hade jag äran och nöjet att sitta med i juryn för Scandic Beyond Burger Challenge där kockar från Scandics alla hotellrestauranger i landet hade fått chansen att tävla om att ta fram sommarens signaturburgare som kommer att serveras på alla deras restauranger.

Fyra burgare hade tagit sig hela vägen fram till finalen och tillsammans med bland annat Scandics Sverigechef Peter Jangbratt, deras food & beveragechef Thomas Frankl och tidningen Vegos chefredaktör Mattias Kristiansson så fick jag och glädjen att käka oss igenom dem alla fyra och bedöma dem.

Vinnaren var riktigt imponerande! Jag tror att ni kommer att gilla den rejält när den dyker upp ute i landet. Det första jag tänkte när den kom ut att den där kan ju knappast vara vegansk. Den dräller ju av ost..!

Men tji fick jag (och det var väl tur det?) för Johan Klässbo från Scandic Klarälven i Karlstad hade lyckats få till en helt sjukt grym ostsås baserad på violifeost, havrefraiche och stekt lök som bara drällde över hela burgaren. Tillsammans med en slaw på syrlig scharlottenlök och krispiga friterade pankosmulor fick den hela juryn på fall och vann med motivationen:

”En svulstig burgare som lyfter bilden av vego och växtbaserat till något som attraherar alla”.

Vinnaren, Johan Klässbo bredvid sin prischeck på en matresa i Europa!

Det är inte första gången som Scandic har en tävling för att ta fram receptet på sommarens specialburgare för hotellkedjan, men det ÄR första gången som de satsar på att lyfta fram en helt vegansk burgare som sommarburgare. Vanligtvis är detta den mest sålda rätten på hela Scandics meny under sommaren och det är otroligt coolt att de därför väljer att istället lyfta fram en helt vegansk burgare. Det kommer nog att få väldigt många fler människor att testa något nytt i sommar. Hatten av till Scandic för att ni vågar lyfta vego!

Burgaren kommer att finnas som kampanjburgare på alla Scandics Hotell i Sverige mellan midsommar och slutet av augusti i sommar.

Det var en ära att få vara er gästdomare. Lycka till framöver!

Läs mer om satsningen här i Scandics eget pressmeddelande.

, ,

3 Responses to Scandics stora sommarburgare blir vegansk!

 1. Anna 28 september, 2019 at 04:09 #

  Ååååhhh, tänk om man hade receptet på den. Mycket ost ska det vara. Mums! 🙂

 2. Per Englund 4 april, 2019 at 07:33 #

  Låter väldigt äckligt. Provsmakade en vegoburgare på Willys.Smaken var fruktansvärd. Demonstratören skrattade sig halvt fördärvad. Soyakladdpuck.En dröm för kemisten.
  Ta hit en äkta hamburgare!
  Äkta vara är lösningen.
  Vegetarianer har större påverkan på miljön än dom tror.
  Fråga regnskogen i Brasilien.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 8 april, 2019 at 01:57 #

   Allright. Vanligtvis så slänger jag sådana här okonstruktiva och otrevliga kommentarer på en gång utan att publicera dem. Men nu när du utöver att vara otrevlig också kommer med rena sakfel så kan jag passa på att försöka råda bot på förvirringen.

   Äkta vara kanske är lösningen i många fall, men tyvärr inte i frågan om klimatet och köttburgare vs vegoburgare. Som du kan läsa här på Sveriges Lantbruksuniversitets hemsida, i en av deras rapporter så har svenskt nötkött ca 10-20 ggr högre klimatavtryck än en vegoburgare: https://pub.epsilon.slu.se/11671/7/roos_e_141125.pdf

   Där är inte lösningen ”äkta vara”. Där är lösningen mindre nötkött.

   Och att vegetarianer genom sin kost skulle bidra till skövlingen av regnskogen i Brasilien är en vanlig missuppfattning. Du kommer inte hitta någon vegoprodukt i Sverige med soja från brasilien i sig. Vanligast är att sojan i vegoprodukter som säljs i Sverige kommer ifrån övriga Europa och på sin höjd nordamerika. Majoriteten av den soja som odlas i Brasilien går till foder till den brasilianska boskapsuppfödningen, vilket 80 % av all världens soja gör. Så det är defacto köttätare som äter brasilianskt kött som skövlar världens regnskogar. Inte veganer som äter spårbar och hållbart producerad soja från frankrike och bulgarien.
   Här kan du läsa mer om sojans påverkan och varifrån den kommer, hos Sojadialogen, som bland annat Lantmännen är med och driver: https://www.sojadialogen.se/

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes