Saltstekt färskpotatis

Som ni kanske förstod av mitt klyftpotatisinlägg så är jag ingen stor fan av kokt potatis men ett desto större fan av potatis i alla dess andra former. Det här receptet är lite mitt eget, men samtidigt också ganska basic. Jag kallar det saltstekt färskpotatis och det är precis vad det är. Lyckas man med det blir det fan de smaskigaste jävla potatisarna i mannaminne, perfekt till exempelvis en auberginegratäng eller en halloumisallad.

Receptet är enkelt, och jag beskriver det även i ovan nämnda inlägg om auberginegratängen.

Saltstekt färskpotatis, 4 personer

1 kg färskpotatis eller annan fast potatis. Ta dig lite extra tid till att plocka ut extra små potatisar och se till att de är i samma storlek, annars blir det svårt att få alla genomstekta.
1/3 dl flingsalt
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk torkad dragon
krossad svartpeppar
en skvätt olivolja

Börja med att tvätta potatisarna. Låt skalet vara kvar. Koka dem därefter i ca fem minuter så att de blir halvklara, häll av vattnet och lägg dem i en het stekpanna tillsammans med saltet, oljan och kryddorna. Stek först på relativt hög värme så vattnet dunstar av från potatisarna och så de får lite färg. Stek dem därefter på medelvärme i ca 20-30 minuter så att de steks hela vägen igenom och blir mjuka. Skalet kommer att behålla fukten inuti potatisen så den blir som bakad och samtidigt suga upp alla smaker ifrån kryddorna och saltet och bli skitgott. Jag äter dem som godis.

, , ,

5 Responses to Saltstekt färskpotatis

  1. Anna-Karin 16 juni, 2017 at 04:29 #

    Vad tror du om riven parmesan på potäterna, gott eller overkill? Ska testa ikväll.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Halloumisallad med gröna bönor | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 16 maj, 2011

    […] men seriously. Det här är schysst, en lite annan, svensk take på halloumi, jag käkade det med saltstekt potatis vilket passade riktigt fint. […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes