Rosmarindoftande tofu

I samarbete med Vegonade

Hej vänner!

Här kommer ett sista nytt recept inför julbordet, med två av mina favoritprodukter i kombination, tofu och vegonade!

Det här blev verkligen SÅ GOTT och jag tycker verkligen att ni borde testa det som ett nytt tillskott till ert julbord! Att panera tofun på det här sättet med maizena/majsstärkelse ger oöverträffat krispig yta på tofun och gör att den tar åt sig ofantligt bra av smaker. Vegonade Italy har å sin sida nästan allt i sig som du behöver för att både fritera och smaksätta tofun.

Resultatet blir en knaprig, het och rosmarinsdoftande tofu som passar som en smäck till julbordet, eller som en del av vilken buffé som helst.

En liten varning bara, sirapen i marinaden gör att du lite lättare än vanligt kan bränna tofun när du steker den, så håll lite koll på temperaturen i pannan. Du vill ha tillräckligt varmt för att tofun ändå ska semifriteras, utan att för den sakens skull bränna sirapen. Jag hade min spis på 7/10 och rörde regelbundet om i pannan, vilket funkade hur bra som helst. Du vill se till att tofun är krispig innan du tar upp den ur pannan och ge paneringen en chans att bli helt genomlagad så du inte har ett mjöligt innanlager kvar när du tar upp dem ur pannan.

Rosmarindoftande tofu, 400 g

 • 400 g fast naturell tofu
 • 3 dl maizena/majsstärkelse
 • 1 paket Vegonade Italy á 100 g
 • 2 msk ljus sirap
 • 1 tsk kinesisk sojasås
 • Ev. 1-2 krm chiliflakes (kan uteslutas helt)
 • 1 msk färsk hackad rosmarin

Gör så här

 1. Blanda vegonade, sirap, soja och chiliflakes till en marinad och rör ihop allt noga.
 2. Lägg tofun i press i 20 minuter, invirad i hushållspapper och mellan två skärbrädor med någonting tungt på. Ofta blir det lite lättare om du först delar tofun i två jämstora skivor som du lägger bredvid varandra som skärbrädorna kan balansera på. Detta pressar ut lite vätska ur tofun och gör att den blir godare.
 3. När tofun har pressats klart, ta bort hushållspappret och torka skivorna torra med lite nytt papper. Skär i ca 1×1 cm stora kuber och lägg i en bunke tillsammans med 2 dl maizena.
 4. Rör om väl så alla tofubitar täcks av ett jämt lager maizena. Ta upp dem ur skålen och låt dra i 5 minuter. Nu kommer fukten i tofun ha gått igenom maizenan och gjort dem fuktiga på nytt. Häll bort den gamla överflödiga maizenan i bunken och lägg i tofubitarna på nytt tillsammans med den sista decilitern maizena och täck dem på nytt. Nu har de en tjockt lager maizena som ger ett oöverträffat knaprigt hölje!
 5. Hetta upp en stekpanna till medeltemperatur och häll ner hela vegonademarinaden i stekpannan. Vegonaden kommer flyta ut när den blir varm, då är det dags att hälla ner tofun.
 6. Stek på medelvärme och rör om regelbundet, men försiktigt så alla tofubitar täcks av vegonaden på alla sidor. Fettet i marinaden kommer att fritera dem knapriga och smaken i marinaden kommer sugas upp av maizenan. Stek i ca 4-5 minuter tills tofun är knaprig på alla sidor och fått fin färg.
 7. Lägg upp tofun på lite hushållspapper så fettet får rinna av och de får svalna i någon minut. Hacka under tiden den färska rosmarinen och strö detta över tofun vid servering. Servera omgående och varma!

,

3 Responses to Rosmarindoftande tofu

 1. Rebecca 28 december, 2020 at 11:08 #

  Så gott det ser ut! Tack för att du delar med dig av så många häriga recept 🙂

 2. Caroline 22 december, 2020 at 07:39 #

  Hej !
  Först – fullkomligt älskar recepten du delar! Grym blogg 🙂 Jag undrar över dina fina kokböcker, kommer de möjligen släppas digitalt? 🙂

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 2 januari, 2021 at 03:40 #

   Hej! Alla böcker går att köpa som e-böcker på adlibris och bokus och jag har också en app med Vegansk HUsmanskost! Sök på Jävligt Gott på appstore!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes