Rödvinssås

IMG_4414 (1024x682)

Jag är inne på min fjärde vecka som föräldraledig nu och jag märker verkligen en skillnad i min energi. När jag inte går omkring och tokfokuserar på jobbet hela tiden så har jag plötsligt fått väldigt mycket mer ork och energi till allting annat, däribland att blogga och att odla alla mina andra små nördintressen. Jag har därför någon sorts ambition att försöka dra igång bloggen lite mera. Faktiskt till den milda grad att jag för någon vecka sedan faktiskt registrerade mig som egenföretagare med FA sedel, bara för att kunna utveckla den ännu lite mer. Det känns jävligt spännande, men också ganska läskigt, framförallt när jag idag fick hem blanketterna om skattedeklaration och momsredovisning. Fan va krångligt…

Jag tänkte dock att vi firar in mitt nya liv som bokföringsproffs med en finfin rödvinssås som jag gjorde till påskhelgens svamp och nötstek (som har blivit en riktig högtidsfavorit hemma hos mig). Den är inspirerad av vinnarsåsen från Sveriges Mästerkock men anpassad för att bli vegetarisk och efter vad jag hade hemma.

Rödvinssås, ca 4 dl.

3 dl gott rödvin, gärna italienskt
3 dl vatten
1 tärning god grönsaksbuljong eller motsvarande
1 lagerblad
10 vitpepparkorn
1 ½ tsk torkad timjan
1 kvist färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
1 ½ msk svartvinbärsgele (ICA:s ekologiska är gjord på pektin istället för gelatin. Frivilligt, men jag tycker att det blir gott)
2 scharlottenlökar
2 msk smör (kan bytas ut mot mjölkfritt alternativ)
Maizena för redning
Salt och peppar för avsmakning

Börja med att hacka scharlottenlöken grovt. Fräs hälften i smöret i en tjockbottnad kastrull tills den fått färg och häll därefter i de torkade kryddorna, vitpepparen, lagerbladet och rödvinet samt resten av löken. Låt reducera ner till hälften på hög värme. Lös upp buljongen i vattnet (jag löste upp buljongtärningen i lite högre koncentration än vanligt för att ge mer smak) och häll därefter i buljongen, ev. färska kryddor och svartvinbärsgelen och låt reducera på medelvärme tills hälften återstår på nytt. Smaka av med ev. mer salt och peppar, sila bort alla kryddor och löken och red därefter av såsen med maizena och vatten.

Gott och förvånansvärt enkelt! Såsen går att variera med olika ingredienser beroende på hur syrlig, söt, stark eller smakrik man vill ha den. Försök till exempel lägga till lite chili i början för en kryddigare sås, lite kanel för en aromatiskare eller morötter för en sötare.

(Men ärligt talat, har ni någonsin sett något köttigare ickekött än det på bilden? Jag skippade att fota med sallad på tallriken bara för att förstärka känslan. Eller inte, haha…)
IMG_4427 (1024x768)

, , , , , , , , , ,

One Response to Rödvinssås

  1. James 6 mars, 2021 at 04:00 #

    Detta blir jättegott min fru och jag har detta som favorit rätt nu tack för tipset. Trevlig helg på dej

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes