Rödbetsbruschetta – förrätten på nyårsafton

IMG_9570 (1024x763)

Årets nyårsafton firade vi ganska lugnt med en av Sarahs barndomskompisar som bjöd på knytismiddag. Jag fick förrätten tilldelad mig och informationen att barndomskompisens kille tydligen skulle försöka sig på konststycket att laga ”något uzbekiskt” till huvudrätt.

Vad fan är uzbekisk mat var min första fråga, och min andra – vad gör man till det? Efter en kvälls googlande och funderade gav jag totalt upp på att komma på något som kändes gott och började fundera på att göra palt istället – om nu ryssen tänker köra lokalt så kan väl jag med?

Den idén dödades dock kvickt av min stockholmare till flamma. Vi skulle laga bruschettas. Jag försökte halvhjärtat övertyga henne om att palt visst var supergott – det är ju potatis, och mjöl och så kokar man och… eh.. ja, låt säga att det inte riktigt gick superenkelt. Bruschetta fick det bli.

Väl på affären insåg jag dock att det här med tomater i slutet på december inte riktigt är som tomater i juli. De är asdyra och smakar papper. Däremot fanns det fina ekologiska rödbetor för en spottstyver och vad är väl mer ryskt/svenskt än rödbetor? Lite funderande och vips så föddes den här crossovermackan. Lite italienskt, lite svenskt och med lite god vilja, lite ryskt. Vilket visade sig passa bra, för det uzbekiska köket visade sig vara lite svårare än planerat så det serverades lasagne med aubergine till huvudrätt istället.

Bilden är lite suddig och gör inte det hela rättvisa, men hoppas ni får en känsla. Om ni har mer cash än vad jag hade så skulle jag också rekommendera att ungsgratinera brödet med ett par skivor chevré istället för att steka dem i smör. Det borde bli göttans.

Rödbetsbruchettas för 4-10 personer (beroende på antal brödskivor per person)

2 kg rödbetor
2 citroner
ca 1 dl olivolja
1 dl pumpakärnor
1 knippe persilja
i knippe färsk timjan
ca 2 dl riven parmesan (minska mängden om du också använder chevré
1 surdegslimpa
salt och svartpeppar
+ om ni vill en rulle med chevréost

Börja med att koka rödbetorna med skalet på. När de kokt klart lägger du ner rödbetorna i ett bad med isvatten och skållar dem. Då går skalet enkelt att dra av. Lägg dem i en bunke och låt svalna. Riv undertiden parmesanen, rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna och hacka persiljan.

När rödbetorna svalnat så skivar du dem tunt eller hackar dem (det är helt upp till dig, jag skivade för jag tycker att det blir snyggast). Blanda dem sedan i en stor bunke med pumpakärnorna, persiljan och citron samt ungefär hälften av olivoljan och så mycket citronsaft som du tycker smakar gott. Jag använde bägge.

Skiva brödet i ca 1,5-2 cm tjocka skivor och smöra det på ena sidan. Stek brödskivorna gyllenbruna på bägge sidor. ELLER om du nu kör med chevré i ugn så strunta i att smöra brödskivorna. Skiva istället chevré i ca 1 cm tjocka skivor och lägg på brödet och gratinera på 200 grader i några minuter i ugn så att osten smälter och får lite färg.

Servera bröden direkt ifrån stekpannan/ugnen på tallrik, häv över så mycket rödbetssallad som du tycker passar och toppa med parmesan och lite mer olivolja. Ät direkt!

, , , , , , , , , , ,

3 Responses to Rödbetsbruschetta – förrätten på nyårsafton

  1. Lena Öhrlund 23 september, 2019 at 09:53 #

    Hej, det här receptet låter spännande, går det att ”fuska” med förkokta rödbetor, blir det ok ändå?

  2. Lina på Miljövetarna 7 februari, 2013 at 12:26 #

    Tackar för inspirationen! Det ska bli göttans!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes