Risotto med ruccola och primörer

Det här receptet behöver inte så mycket introduktion, namnet säger i stort sett allt om rätten. Jag hittade på den med inspiration ifrån den fantastiska risotton jag fick på Maritim i Simrishamn i somras, och även om mitt resultat blev ganska annorlunda så är jag nöjd. Inte minst så ska jag börja ångkoka mina grönsaker i betydligt mycket större utsträckning efter det här. De blev supergoda.

Risotton på Maritim var en riktig smakexplosion så det var ganska svårt att exakt försöka lista ut hur de hade fått till smakerna, men efter lite fundering så chansade jag på en grund av citron, selleri, ruccola och gullök. Jag kan sluta mig till att det nog var rätt till en viss del, men jag fick absolut inte fram den där vackra gröna färgen som de hade på sin. Dels tror jag att jag skulle kunna ha haft betydligt mycket mer ruccola än det jag nu använde, men jag skulle gissa att det heller inte skulle skada att klämma i en näve mortlad basilika både för smak och färg.

Risotto med ruccola och primörer 4-6 pers

4 dl avorioris
1,5 dl grönsaksbuljong (ju godare desto bättre)
2 dl vitt vin
1 gul lök
1 stor klyfta vitlök
3 stjälkar selleri
1 citron
2 dl riven parmesanost
100 g ruccola till pastan + 50 g till garnering
20 g smör
2 msk olivolja
1 knippe små färska morötter
1 knippe små färska lökar
1 litet blomkålshuvud
Salt och vitpeppar

Koka upp grönsaksbuljongen och låt den stå och sjuda på låg värme. Hacka gullök, selleri och vitlök och fräs i hälften av smöret i ca 10 min tills de blir genomskinliga och mjuka. Använd en djup stekpanna eller en bred gryta. Bryn inte! Häll därefter ner riset i stekpannan och låt det bryna med på låg värme i några minuter så att riset får lite stekyta. Häll därefter i vinet och låt det koka in i riset, det tar bara någon minut. Tillsätt därefter 1-2 dl buljong i taget och rör regelbundet i ca 20-30 minuter. Riset är klart när risotton börjar bli krämig, men riset fortfarande har en tydlig kärna av tuggmotstånd. Du använder inte nödvändigtvis all buljong, men det är helt okej. Se bara till att spara 1 dl till slutet om det är så att du måste låta risotton vila för att förbereda de sista delarna. Den kan bli lite stabbig och då är det en bra idé att späda ut den innan du har i parmesanen och smöret.

Undertiden sköljer du primörerna och skär morötterna samt lökarna i halvor. Dela blomkålen i små buketter. Koka upp en stor kastrull halvfull med vatten. 7 minuter innan risotton är klar lägger du först i morötterna och lökarna och 3 minuter senare blomkålen i ett stort durkslag som du ställer ner i kastrullen och sedan lägger locket över. Se till att durkslaget ligger stadigt och inte nuddar vattnet. Du vill ju som sagt ångkoka, inte stormkoka grönsakerna. Använd ett durkslag av metall, eller så klart om du har – en riktig ångkastrull med inlägg.

Medan grönsakerna kokar sköljer du ruccolan och låter vattnet rinna av. Mortla därefter ruccolan tillsammans med lite flingsalt och olivoljan till en grön pasta. Ta lite ruccola i taget och arbeta först genom att stöta och därefter genom att mala så går det lätt. Ställ pastan åt sidan till slutet.

När risotton har kokat klart tar du av den från spisen. Du vill inte värma upp den igen, det klarar varken parmesanen eller ruccolan av så värst bra, så arbeta relativt snabbt. Blanda ner det kvarvarande smöret, parmesanen, ruccolapastan, gärna mer hel ruccola samt färskpressad citronjuice. Rör om så det blandas fint. Smaka av med salt och peppar. Häll över risotton i en skål eller servera direkt ur stekpannan, toppa med primörerna och avnjut med grillad halloumi.

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes