Riktigt god aioli

Varje matlagare med självaktning måste lära sig att sno ihop en fin aioli. Det tycker i alla fall jag, och i går när de övriga käkade skaldjursfat och jag lite andra prylar (som kommer i ett senare inlägg) så fick jag hedersuppdraget att stå för just aiolin.

Jag har tidigare skrivit ner ett recept på ailoi i det här inlägget, men jag måste säga så här i efterhand att jag inte hade så värst bra koll då. Följ inte det, följ istället det här receptet. Det blir sjukt mycket godare och bättre!

Utöver de mest basic teknikerna som man måste ha koll på för att lyckas med denna, annars ganska enkla sås, så hänger nästan allt på att smaka av. Grunden i såsen består enbart av rapsolja och äggulor, men själva smaken balanseras av en herrans massa olika grejer. Krydda, smaka, krydda igen, smaka igen, och fortsätt så tills du får det precis så som du vill ha det. Vissa föredrar mycket vitlök, vissa mycket citron. Smaken är som baken, men tricket ligger som sagt i att ge den en massa kärlek. Först då kommer du att åtnjuta den status man erhåller runt middagsbordet som en aiolimakare av rang!

Ailoi, för ca 4-8 personer, beroende på hur mycket de äter och vad den ska användas till.

ca 3-4 dl rapsolja
1 stor äggula
1-2 msk vitvinsvinäger
juice från 1/2 citron
1-2 vitlöksklyftor
ca 1 msk dijonsenap
Salt och vitpeppar

Förbered dig genom att ta fram alla ingredienser ur kylen en timme innan så att de har samma temperatur när du börjar. Det hindrar såsen från att skära sig.

Knäck äggen och separera gulan från vitan. Pressa en av vitlöksklyftorna. Blanda äggulan, vitlöken och ca hälften av dijonsenapen i en bunke och vispa ihop. Börja med att sakta, sakta hälla ner rapsolja under kraftig vispning i ägget. Om temperaturerna är rätt så kommer såsen att börja binda och bli tjock. Då kan du hälla i oljan lite snabbare. När du fått i ca 2-2,5 dl olja så kommer såsen att vara väldigt tjock. Bli inte avskräckt. Nu är det dags att börja krydda.

Börja med att hälla i 1 msk vitvinsvinäger. När du vispar in den kommer aiolin direkt bli lösare och blekare i färgen. Det är helt i sin ordning. Häll nu i en skvätt citron och en del salt och peppar. Smaka av. Ha därefter ev. i mer salt, peppar, senap, vitlök eller citron efter smak tills att du får till rätt balans. Aiolin kommer att tappa en del konsistens av vinägern och citronsaften, så rör då och då i mer rapsolja för att behålla tjockheten. Jag föredrar aiolin ganska tjock och nästan dallrig. Då hade jag i nästan 4 dl rapsolja. Jag hade också i ungefär de kryddmängder som jag beskrivit i innehållsförteckningen. De är mer riktmärken är någon sorts lag. Bestäm själv!

Njut med en bit färsk baguette. It’s the shit.

, , , , , ,

6 Responses to Riktigt god aioli

 1. Martin 24 juni, 2018 at 04:57 #

  Bort med vinäger, vitpeppar, senap, rapsolja!!!

  En aioli görs på olivolja och vitlök.
  Modernare gör med äggula också.

  Annars får du kalla den en mayo i stället.

  Blir så trött på alla som tror att de kan göra aioli!!
  Sorry.

  M

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 24 juni, 2018 at 01:14 #

   Sorry, men jag håller inte alls med. Om man vill ha raps eller olivolja är en smaksak. Personligen tycker jag att olivolja tar över smaken alldeles för mycket. Och om du tänker envisas med äggulan så har du inte riktigt förstått poängen med vad jag håller på med. Jag gör veganska versioner av klassiska rätter, just för att slippa ha i animaliska produkter när det finns likvärdiga, om inte bättre, växtbaserade alternativ.

   • Martin 25 juni, 2018 at 07:28 #

    Hej
    Äggulan noterade jag bara för berätta om historiken om aioli…
    Du har själv skrivit den i ditt recept.
    Jag har äggula med när jag gör den…

    Men, det handlar inte om smaksak, tyvärr.

    Aioli skall göras på olivolja för att det ska få heta ailoi enligt spansk tradition.

    Andra oljor= majo eller liknande, ”aise” på slutet.

    Med vänlig hälsning,
    M

 2. Guest 16 augusti, 2017 at 02:10 #

  Värdelöst recept. Följ till punkt o pricka med rumstempererade ingredienser men tjocknar inte för fem öre

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 16 augusti, 2017 at 03:13 #

   Hmm… Ja du, svårt att säga exakt vad som kan vara fel. Använde du bara äggulan eller hela ägget? Jag ser att det är lite otydligt i brödtexten (jag har uppdaterat nu). Om du använde hela ägget kan det påverka hur bra det binder.

   Nu förtiden använder jag dock alltid kikärtsspad istället för ägg när jag gör min majonnäs. 3 msk binder 2,5 dl olja perfekt!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Havshalloumi | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 11 juli, 2017

  […] Tanken med det var att fixa någonting som jag kunde käka när de andra vräkte i sig skaldjur av något slag förra sommaren. Så, mat-wiss som jag är (höhö) så slängde jag ihop det här receptet. Det blev fint vill jag minnas, och såg onekligen gött ut tillsammans med vårt greklandsblåa porslin mot de väderbitna träplankorna. Till det hela käkade vi dillkokt färskpotatis och hemmagjord aioli. […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes