Recept på hemmagjord paneer-ost och ett halvlyckat försök till Palak Paneer.

Jag har haft ett craving efter att laga Palak Paneer i någon vecka. Idag tänkte jag att det skulle bli dags, dessvärre så kryddade jag inte grytan på långa vägar tillräckligt så den smakade ganska tråkigt, men man lär sig så länge man lever…

Osten blev en höjdare däremot så jag tänker att jag delar med mig av det receptet istället. Om ni vill laga Palak Paneer så rekommenderar jag att ni tittar på videon som jag postade förra veckan i inlägget om Indian garden. Där lagar de en variant som verkar ha smakat betydligt mycket bättre än min.

För att göra osten behöver du:

3 liter ”röd” mjölk
2,5 dl matyoghurt
1 hel citron

Koka upp mjölken och yoghurten i en kastrull. Det kan vara ett tips att koka mjölken i en kastrull eller gryta med tjock botten så att mjölken inte fastnar så mycket. Jag bränner alltid vid den och får stå och slipa rent kastrullerna med svinto, vilket är lite drygt.

När mjölken kokar och yoghurten har börjat att spjälka mjölkproteinet häller du i den pressade saften från citronen. Det är viktigt att mjölken kokar när du häller i citronen, annars kommer den inte att reagera tillräckligt starkt med syran och för lite av mjölproteinet kommer att spjälka för att det ska gå att göra ost. Om du gör det rätt kommer det att bildas en ljusgul vattning vätska med vit ostmassa flytande på toppen på några sekunder efter att citronen hällts i.

Låt all mjölk spjälka färdigt och häll därefter ostmassan genom en silduk. Jag använder en saftsil, det funkar perfekt. Krama ihop osten i silduken rejält så att så mycket vätska som möjligt pressas ut. Låt ligga i press i ca 10-20 minuter.

Nu är osten klar. Den kan användas på samma sätt som fast tofu, stekas, ätas rå, rivas ner i burgare, användas i grytor, you name it. Asgott!

,

16 Responses to Recept på hemmagjord paneer-ost och ett halvlyckat försök till Palak Paneer.

 1. Anna-Karin 26 december, 2017 at 11:46 #

  Hejsan. Tack för receptet. Jag skrattade lite när jag läste om att skrapa rent kastrullen efter bränd mjölk…. Ett tips! Kokhett vatten någon centimeter i botten på kastrullen, lägg i en maskindisk tablett och låt stå över natten. Oftast ligger det brända på ytan nästa morgon, annars räcker det med att diska med diskborsten. Skölj ur den riktigt ordentligt. Ha det gott. Med vänlig hälsning Anna-Karin.

 2. Mikaela 20 augusti, 2017 at 08:57 #

  Tack för recept! Jag upplever att mjölken oftare bränner fast när jag ökar värmen, så kör på lägre temperatur (steg 7/9 på min spis) även om det tar en evinnerlig längre tid.

 3. Anna Njuter 15 juli, 2016 at 12:28 #

  Så gott och så enkelt! Tack för receptet på denna underbara paneer, den blir en favorit!

  Fråga: Kan man frysa den med bra resultat? Tänker att det kan vara smidigt att göra flera när man håller på, för att sedan kunna laga ex Palakk paneer lite snabbare till vardags.

  Nu ska vi testa dina andra recept!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 17 juli, 2016 at 08:48 #

   Hej!

   Tack! 🙂 Jag är inte säker på hur resultatet blir, men jag skulle tro att det går bra!

 4. Linus 19 februari, 2015 at 09:11 #

  Som skåning måste jag ändå fråga (även om jag antar att det är standardmjölk): vilken sorts mjölk är ”röd” mjölk?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 20 februari, 2015 at 08:19 #

   Haha, ja skånemejerier kanske inte använder samma färgkodning som resten av Sverige? Ja, 3 % standardmjölk tänker jag på. Men nere i Skåne har ni ju Åsens Gammeldags mjölk på 2 litersdunk. Det funkar nästan ännu bättre.

 5. Rune Hegland 10 november, 2013 at 05:26 #

  Jag hittade ett recept av David Batra på nätet som var på 4 liter 3,5% mjölk och 4 citroner, har lagat det förut på färsk mjölk och citron. Det är ganska likt Indisk paneer, själv föredrar jag lite syrligare och gör på 50/50 Turkisk yoghurt och färsk mjölk som jag värmer till det blir ordentligt varmt och tillsätter saften från 1 citron och låter det svalna av en stund innan jag stjälper upp det i en ren bakduk i ett durkslag.

  Rune

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 3 februari, 2014 at 07:59 #

   Intressant! Det får jag testa. Tack för tipset!

 6. Josefine 24 april, 2013 at 09:36 #

  Hej!

  Tips vad jag kan använda om jag inte har en syltsil?

  Toppenblogg 🙂

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 29 maj, 2013 at 05:36 #

   Hej!

   Det funkar bra med en ren kökshanduk också eller kanske en tunn bit bommulstyg.

   Tackar tackar!

 7. Josefine 24 april, 2013 at 09:10 #

  Hej!

  Superbra blogg med en massa härliga tips och recept 🙂
  Angående detta inlägg; eftersom jag inte äger någon saftsil så undrar jag om du har tips på något annat jag kan använda?

 8. Sarah 11 januari, 2011 at 10:14 #

  Vad tjusig ostmassan blev =)

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kofta Masala med Malin Mendel | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 3 november, 2020

  […] 200 g fast naturell tofu eller paneer (här är ett recept på hemmagjord paneer) […]

 2. Vegetarisk Kofta Masala – The Jävligt Gott Way | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 23 februari, 2017

  […] 200 g fast naturell tofu eller paneer (här är ett recept på hemmagjord paneer) […]

 3. Palak Paneer – Äntligen ett bra recept! | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 13 juni, 2016

  […] Recept på hemmagjord paneer-ost och ett halvlyckat försök till Palak Paneer. Paneer Tikka Masala Aloo Palak – Indisk gryta med spenat, potatis och kikärtor Tofu Tikka Masala på 30 minuter! […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes