Recension: Woki, Göteborg


Woki, Norra Hamngatan 20, Göteborg

Recensent: Jenny Luks.

Woki är en alldeles sprillans ny snabbmatsrestaurang belägen supercentralt på utsidan av Nordstan, precis vid Brunnsparken. Förfrågningarna från hungriga, tillresta veganer som vill äta nära Centralstationen/Nordstan tycks aldrig sina, men nu finns det ultimata svaret: Woki.

Jag och mitt sällskap besöker Woki strax efter premiärdagen. Det ska bli spännande med ett östasiatiskt snabbmatställe som vågat satsa på veganskt. Woki är tänkt att bli en kedja och det ser jag fram emot, för här finns helt reko mat att inmundiga när man är på språng och inte är nåt vidare värsta sugen på en McVegan.

Woki slår sig för bröstet och basunerar ut att 25 restauranger ska öppna runt om i Sverige, och redan i sommar öppnar restaurang nummer två i Malmö. Jag gillar basuner så jag sätter min tilltro till budskapet.

Avskalat, omysigt men så där lite lagom fräscht och stilrent.

Vad är det som är så bra med Woki? Tillgängligheten, är mitt svar. Det kan nästan inte bli mer centralt. Lokalen är lite snajdigare än grannrestaurangen McDonalds, men är ändå väldigt typisk för ett snabbmatställe. Avskalat, omysigt men så där lite lagom fräscht och stilrent. ”Woki är inte snabbmat, snarare god och prisvärd mat som serveras snabbt” säger Woki själva i sin marknadsföring och de har en poäng.

Det är faktiskt hygglig restaurangmat och inte nåt slibbislabb ur trötta kantiner. När vi kommer dit är Woki så pass nyöppnat att personalen nästan blir tagna på sängen när vi frågar efter det veganska. Två av de anställda börjar argumentera och verkar ha lite olika uppfattningar, men vi kommer alla snart gemensamt fram till att det de kallar vegetariskt faktiskt också är veganskt.

På väggen finns rejält tilltagna skyltar som informerar om konceptet. Välj mat, välj storlek, välj antal och så vidare. Jag brukar få rena snurr-i-bollen-syndrom av sådan information så det slutar med att jag ändå får fråga mig fram. För 99 kronor kan jag få två varmrätter med nudlar eller ris under epitetet Medium. Det är taget! Jag och sällskapet väljer en currygryta med tofu och en grönsakswok. Jag tar nudlar, han väljer ris.

Mycket prisvärt för den vrålhungrige.

Vi får ingen info om smårätter, men jag ser vårrullar ligga i en bytta så vi beställer även dem. Vi betalar och sätter oss vid bordet och behöver inte vänta så ruskigt länge på maten, som levereras på klassisk plastbricka. Det ser riktigt trevligt ut. Jag visste inte om jag skulle förvänta mig två mindre rätter eller två hela portioner, men detta är onekligen två portioner mat – för 99 kronor. Mycket prisvärt för den vrålhungrige.

Tofun med gul curry i kokosmjölk är riktigt fin. Tuggig tofu, krämig och smakrik sås och mycket godare än det mesta jag ätit på thairestaurang. Det känns riktigt najs att kunna äta en ordentlig curry utan att det fuskas med räkpasta och fisksås, som ju tyvärr är mer regel än undantag på thairestauranger.

Men det är så in i skogen salt! Både jag och sällskapet kippar nästan efter andan. Detsamma gäller woken, som i övrigt är ganska fadd i smakerna. Krispigt och fint, men det faller tyvärr platt. En tredje invändning är nudlarna och riset. Vi har båda fått nudlar. Och de är i sig en liten wok med kål, morötter och lätt kryddning. Det skär sig lite mot de andra rätterna. Jag hade föredragit nudlarna helt som de är. Och vårrullarna förresten: Fyra klassiska vårrullar utan sås. Hm, njä.

Men tjaaa, Woki är ändå bra mycket roligare än vissa burgerhak i närheten, roligare än den mosiga mikrovågsugnsfalafeln bredvid och bra mycket roligare än den mossiga vegorestaurangen runt hörnet. Woki är stället man går till när man hungrig i närheten av Nordstan.

PRISER:

Medium (två rätter med ris eller nudlar): 99:-
Vårrullar (4 st): 15:-
Läsk: 20 kronor.

BETYG:

, , , ,

One Response to Recension: Woki, Göteborg

  1. Anna 9 april, 2019 at 02:53 #

    Jag brukar köpa vegansk mat på Saigon i Nordstan. Kan rekommendera 🙂 Centralt och snabbt.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes