Recension Vigårdas vegoburgare

IMG_9797

Hej Vänner!

Ett av mina favoritprojekt här på bloggen är det väldigt långsiktiga och långsamma testandet av Stockholms alla vegoburgare runt om i stan i jakten på #sthlmsbestvegoburger, och ytterst subjektivt betygsätta och rangordna dem. Nyligen kom turen till Melker Anderssons lyxburgarhak Vigårda som bland annat ligger i MOOD gallerian på regeringsgatan, mitt i smeten i Sthlm.

Vigårda vill sticka ut ur mängden med ett fokus på ”råvaror som kommer från bondgårdar, åkrar och grönsaksland. Mat att lita på!”. Man kan ju undra vilken mat som INTE kommer ifrån bondgårdar, åkrar och grönsaksland? 😉

Skämt å sido så har de mycket större fokus på kvalitativa råvaror än your average burgarkedja och det är tydligt att de kommer ifrån Melkers gedigna restaurangerfarenhet. Maten och inredningen är lyxig och hipp, och precis så där ”liten men god” som man har lärt sig att förvänta sig på finkrogar. Inga jättelass dvs, men det är inget man brukar kunna förvänta sig hos top level burgarhak överlag. Det är snarare fokus på lite mindre och väl utförda burgare med fancy tillbehör, som plockas ihop på en bricka från en självplockshylla och visas upp vid kassan, ungefär som på McDonalds. Priserna är helt okej, men om man plockar på sig en extra dipsås och en efterrätt så går priset lätt upp kring dryga hundralappen.

IMG_9795

IMG_9793

De har bara en vegoburgare som beskrivs som ”grönsaker/fårost” – dvs inte vegan (även om den säkert går att beställa utan fetaosten) och som till min stora förvåning var gjord av Oumph Pure Chunk! Det var alltså inte en hamburgare i ordets verkliga bemärkelse utan snarare någon sorts fransk version av fooled pork med ungsrostade grönsaker, rödlök, fårost och oumph i en salig röra i ett burgarbröd. Riktigt, riktigt gott, men inte vad jag hade förväntat mig, och kanske inte riktigt vad jag hade hoppats på när jag gick för att käka burgare… Jag är lite av en purist på det sättet. Men gott vare.

De har ett stort urval av olika sidosallader och dipsåser som jag absolut rekommenderar att testa. Det känns liksom lite som att poängen med Vigårda snarare är att äta välgjord och spännande mat där du stöter på nya intressanta smaker, än att få den perfekta och genuina vegoburgarupplevelsen. Restaurangen är dessutom mysigt och coolt inredd med många varierande sittplatser, både vid barbord och vid vanliga bord.

Var dock beredd att behöva köa lite. Jag kom dit vid 13 tiden en tisdag och även då behövde jag vänta i nästan 10 minuter på att få mitt käk, och leta efter sittplats.

Allt som allt ger jag stället en svag fyra. Hade vegoburgaren varit mer ”genuin” hade det blivit högre, men nu vette fan om jag ens egentligen skulle vilja kalla den för en hamburgare. Du kan stoppa spaghetti i ett bröd, och det kommer fortfarande bara vara spaghetti i bröd. If you catch my drift…

IMG_9798

, , , , , , ,

7 Responses to Recension Vigårdas vegoburgare

  1. Jessicaw 31 mars, 2016 at 06:22 #

    OBS att brödet innehåller mjölkpulver och kan alltså inte göras vegansk om man inte också byter ut brödet mot sallad!

  2. Sandra Nordqvist 10 januari, 2016 at 02:47 #

    ojoj, Söker du en riktigt god burgare och inte testat Barrels and Burgers i gamla stan än så har du definitivt missat något.. 🙂

  3. Kidde 9 januari, 2016 at 03:11 #

    käkade en ”burgare” där härom veckan, inte en oumph-strimla i sikte utan bara en massa grönsaker och lite fetaost. Gott, men inte burgare.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 9 januari, 2016 at 11:21 #

      Jag hade uppenbarligen tur då. Men ja, det låter inte så mkt som en burgare om det bara var grönsaker å fårost i en röra.

  4. Lo 9 januari, 2016 at 09:33 #

    Har ätit på vigårda ett antal gånger och fått olika varianter av veggieburgaren nästan varje gång! Första gången en fräsch upplevelse med krispiga grönsaker, fetaost o knapriga frön…ingen burgare i sikte. En annan gång samma anrättning men de fina grönsakerna utbytta mot någon färdig fryswok +en burgare som ingen i personalen kunde berätta om det var quorn eller ej (är allergisk mot det). Har trots detta fortsatt att gå dit. Goda pommes o dipper och trevligare upplevelse än donkan. Så nu kör de oumph..kanske får testa igen då…de borde va tydligare på menyn vad som gäller för dagen.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 9 januari, 2016 at 12:33 #

      I see, ja det var bra information. Men ganska oproffsigt från deras håll måste jag säga! Va fan liksom? Framförallt om de inte kan säga vad den innehåller?

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes