Recension: Vegan Soul Train, Stockholm

Mike Tysonburgare

Vegan Soul Train, Food Truck/Gatukök, Stockholm/Tantolunden, Malmö

Recensent: Gustav Johansson

Vegan Soul Train är något av en institution på Stockholms, och nu också senaste året – Malmös, gator och har fått ett flertal priser för både Sveriges och Nordens bästa street food i vegokategorin. Hur bra är då verkligen maten, och vad är det egentligen som är så bra? Vegokommissionens testare har varit där ett flertal gånger och här kommer våra tankar.

För det första ska det konstateras att det här är gatumat och typen av rätter på menyn ligger i linje med det. Det är mat som är tänkt att ätas med händerna, ståendes eller gåendes och de håller sig till klassikerna. Det är hamburgare, tunnbrödsrullar, kebabrullar och mjukglass och i stort sett inte så mycket annat. På många sätt en helt vanlig korvmoj. På somrarna flyttar food trucken dessutom in i en permanent kiosk i Tantolunden, så då är de de facto ett riktigt gatukök.

Skärgårdsrulle

Och det är just lite det som är grejen. De är nästan exakt som vilken (dock riktigt bra) korvmoj/gatukök som helst. De har hemmagjort potatismos, hemmagjord rödbetssallad, saftiga burgare och ett stort kebabdjur som snurrar svettandes omkring på sin pinne längst bak i trucken. Precis som vilket vanligt gatukök som helst – utöver den lilla detaljen att det är helt veganskt. Det märks att de lägger stor vikt vid att göra rätterna så nära sitt ”original” som möjligt och har väldigt bra koll på tekniker för vegansk matlagning som gör att de får till ”rätt” smaker i både tillbehör och grundråvarorna, vilka alla håller väldigt hög kvalitet. Det här är ett ställe du skulle kunna beställa mat på, äta upp och gå hem nöjd utan att ens riktigt fatta att det inte var kött. Vilket jag förstått att en del faktiskt också gjort!

Det som dock håller dem fast grundade i ”gatuköksnivån” är det faktum att de mestadels använder sig av halvfabrikat när det kommer till burgare, korvar och charkuterier. Korven är Goodstores egna och hamburgarna i deras prisbelönta burgare påminner väldigt mycket om Vegmes hamburgare. De har dock koll på utbudet och har valt några av landets bästa halvfabrikat i respektive kategori, men icke desto mindre. Det hade varit kul att se dem ta fram egna korvar till exempel, jag tror att de skulle bli bra.

Vegan Soul Trains förra truck (bild från äldre besök!)

Vegokommissionen har testat ett flertal av Vegan Soul Trains stående rätter på menyn och de håller genomgående hög kvalitet. Den största stjärnan är deras ”vanliga” hamburgare, kallad Mike Tyson. Biffen är som sagt väldigt lik Vegmes biffar och den toppas med deras hemmagjorda (supergoda) dressing och en hel hög med knaperstekt vegoskinka och krispsallad. Den stekta skinkan ger en extra dimension i konsistens och extra umami och är en riktigt bra idé. En annan riktigt bra rätt är deras ”skärgårdsrulle” där de tagit den klassiska svenska tunnbrödsrullen med mos och korv och fyllt den med rödbetssallad, bostongurka, rostad lök och sallad. Enkelt men farligt gott, och aningen konstigt att inte fler veganska ställen kör med?

På den mer negativa sidan kan man kanske kritisera att de som sagt inte har ett så jättelikt utbud, att de har dill i sin kebabsås (why!?) och att de inte använder sina färdigheter för att annat än hamburgare och tunnbrödrullar. Teamet bakom Vegan Soul Train har uppenbarligen skills nog för att laga riktigt bra veganmat och jag skulle vilja se dem ta nästa steg bortom den trygga veganska gatumaten – som ärligt talat är ganska gjord vid det här laget. Det är kanske dags att ta nästa steg för dessa Stockholms veganveteraner?

Priser

Mike Tyson burgare 90:-

Skagenrulle  80:-

Dricka 15:-

Ekodricka 30 :-

Betyg

 

, , ,

2 Responses to Recension: Vegan Soul Train, Stockholm

 1. ds 6 oktober, 2017 at 12:32 #

  Hur är dessa rätter ”redan gjorda”, när det i princip bara finns Vegan Soul Train som gör dem?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 6 oktober, 2017 at 02:34 #

   Hamburgare finns det ju mängder av veganvarianter på?

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes