Recension: Tokyo Diner, Stockholm

Tokyo Diner, Hötorgshallen, sushirestaurang

Recensent: Rasmus Klockljung

I en av centrala Stockholms saluhallar ligger denna japanska restaurang som visar att en riktigt bra frityrsmet är det som lyfter en redan mycket bra sushi till ännu högre nivåer. Vegokommissionens recensent är lyrisk.

En vanlig fråga i olika vegangrupper på Facebook är var det finns bra lunch i Stockholms city, och Tokyo Diner brukar vara mitt återkommande tips. Den lilla restaurangen är belägen precis innanför Hötorgshallens entré från Sergelgatan, vilket möjligtvis gör att den kommit lite i skymundan, för många medlemmar i grupperna har inte tidigare hört talas om den. Å andra sidan har den ett antal hängivna kunder, och de borde bli fler, för här serveras den godaste sushi jag ätit i Stockholm!

Sushi är den enda rätt på menyn som finns i vegansk tappning, och serveras som nio, elva eller fjorton bitar. På många andra restauranger tycker jag att elva bitar mest känns som ett mellanmål, men här räcker det faktiskt mycket väl till en lunch eftersom alla bitar är rejält tilltagna. Tokyo Diner har dessutom förstått vikten av att använda många olika råvaror. I de sex nigiri som ingår i den mellanstora portionen finns inte mindre än fem olika varianter, med sparris, avokado, minimajs, mango och sockerärtor. De är snyggt garnerade med sesamfrön, smörgåskrasse och annat smått, och på tallriken ligger förutom den självklara ingefäran och wasabin också en liten hög med ytterst tunt spiraliserade rotfrukter.

De olika grönsakerna och frukterna är mycket smakrika, och riset har en närmast perfekt syrlighet av vinägern. Det senare kommer kanske allra bäst till sin rätt i den risfyllda tofukudden. Det som dock är Tokyo Diners verkliga guldkorn, och något som jag inte sett på några andra sushirestauranger i stan, är de fyra tempurafriterade bitarna. De är skurna i tårtbitsformade klyftor, fyllda med ris och med små sparrisbitar i mitten. Frityrsmeten är underbart frasig, aningen flottig, och smakar fullständigt ljuvligt! Dessa bitar i synnerhet äter jag riktigt långsamt för att dra ut på det goda så länge som möjligt, och när de är slut är det inte utan att jag överväger att beställa en till portion, trots att jag är mätt, för att få mer av dessa godsaker.

Frityrsmeten är underbart frasig, aningen flottig, och smakar fullständigt ljuvligt

För den som, likt oss vid vårt besök, hamnar vi ett av de små borden vid gången kan det bli smått störande när stressade saluhallsbesökare skyndar förbi alldeles intill. Miljön är inte den bästa för en lugn måltid, men så är det ju ofta i lunchsammanhang. Eftersom restaurangen följer Hötorgshallens öppettider har den inte öppet för middag, vilket på sätt och vis är tur, för annars hade jag knappast ätit någon annan stans. Så goda är de där friterade läckerheterna, och hade det varit möjligt hade jag gladeligen beställt hem sisådär 35 sådana varenda dag. Det, och en dessert eller två, vore min definition av en perfekt matdag.

PRIS

Elva bitar sushi 135:-

BETYG

 

, ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes