Recension: The Impossible Burger på Crossroads Kitchen, LA

img_0698

Hej!

Just nu befinner jag mig i Los Angeles på en veckas semester! Så jävla sweet om jag får säga det själv. Min svåger bor här stora delar av året då han är låtskrivare, så vi har förmånen att kunna bo hos dem och har en personlig guide runt stan. Lyxigt värre!

Vi kom hit i torsdags efter en lååååång flygtur. 10,5 timmes flyg och sen 1,5 timmes köande genom customs. Och sen en timme i en Uber för att komma till lägenheten. Då var man ganska mörbultad kan jag säga. Då var klockan 14.30 LA time och vi hade lämnat hemmet 07.00 på morgonen svensk tid. Den här tidsskillnaden är väldigt wierd. Det slutade med att vi käkade frukost på flygplatsen, lunch och middag på flyget, sen lunch igen när vi kom fram och till sist middag på nytt, ungefär ett dygn efter att vi vaknat, fast på andra sidan jorden. The never ending day of eating kan man väl säga. 😛

img_0278

Känner ni peppen?!

Igår var dock första hela riktiga dagen som vi var här – och självklart var det första på min att göra lista att ta mig ner till Crossroads Kitchen för att testa världens mest berömda burgare – The Impossible Burger!

För er som har sovit under en sten det senaste året så kan jag berätta att The Impossible Burger kanske är det mest avancerade exempelt på food engineering som producerats det här århundradet. En helt växtbaserad burgare som är framtagen för att efterlikna kött på molekylärnivå. Den blödande vegoburgaren. Eller ja – den blöder INTE – det kan jag intyga personligen, men den innehåller ämnet Heme – eller Leghemeglobin som är en grundläggande beståndsdel i blod, men som finns i allsköns olika växter också, och ger den karaktäristiska järniga smaken.

img_0289

Luktar som kött…

Sen har de också letat efter olika typer utav aminosyror, kolhydrater och fibrer som ska hjälpa till att återskapa utseende och konsistensen hus malet kött. Kombinationen blir en malen färsburgare som koagulerar (dvs får tuggmotstånd) precis som kött, som bryns precis som kött (dvs går från rosa till brun) och smakar nästan exakt som kött (fast det var 10 år sedan jag åt något liknande, så jag kan inte svära på det, men min tjej – som äter kött – sa att det var väldigt likt).

Burgaren serveras idag enbart på fyra restauranger i hela världen, och alla ligger (såklart) i USA. Momofuku Nishi i New York, Jardinère och Cockscomb i San Fransisco och Crossroads Kitchen i Los Angeles. När jag insåg att de hade börjat servera den på fler ställen än bara i NY – som jag missade med några veckor när vi var där i maj, och att ett av de ställena var LA dit vi skulle den här veckan så blev jag så jävla lycklig så jag hoppade runt i lägenheten i ett par minuter. För en vegobloggare som totalt nördat loss på vegoburgare är det här vekligen jackpot!

Så – hur var den då? Ja om ni själva vill se hur det var kan ni börja med att kolla på den här livevideon som jag spelade in när vi fick in burgaren och smakade på den.

Men kortfattat kan jag väl säga att den smakade väldigt köttlikt! Konsistensen, smaken och utseendet. Allt var verkligen sjuuuukt köttlikt. Kanske inte det bästa köttet – men icke desto mindre. Helt jävla crazy.

Jag är ju något av en köttsubstitutsförespråkare och är väldigt för konceptet. Det underlättar för köttätare att sluta äta kött utan att behöva ändra sina vanor så värst mycket, det gör att vi vegoätare kan äta rätterna vi växte upp med, och det är oftast ganska gott! Men jag har aldrig – ALDRIG – ätit ett köttsubtsitut som faktiskt SMAKAT kött.  Oumph har ju konsistensen, men en neutral smak som inte säger så mycket i sig självt. Det här var något annat. Här är smaken hela grejen. De har verkligen lyckats skapa fejkkött!

Själva hamburgaren serverades väldigt enkelt. Lite dressing på ovan och undersidan, lite lök, ett salladsblad och en tomatskiva. Lite pommes frites och en liten skål ketchup. That was it. Det var väldigt tydligt att grejen var att låta själva biffen stå i centrum och inte distrahera på något sätt what so ever. Hade det här varit en vanlig burgare som serverades på det sättet så hade det INTE varit värt de 14 dollar vi fick betala. Men nu var det ju verkligen inte någon vanlig burgare. Det de serverar är ett showcase på mänsklig uppfinnelserikedom och cutting edge research.

Var det gott? Ja – om du gillar kött. Var det bra – helt sjukt! Är det här framtiden? Hell yeah!

När köttsubstitut blir lika bra som kött finns inga ursäkter kvar. Det är det som är hela tanken bakom Impossible Foods. Att göra vego lika bra som kött. Vego för köttätare.

Jag tror på det. Gör ni?

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates requiredimg_0301

Doing the deed!

img_0693

, , , ,

5 Responses to Recension: The Impossible Burger på Crossroads Kitchen, LA

 1. Anna 31 oktober, 2016 at 12:28 #

  Våra impossible burgers Blödde verkligen!

 2. Elin 31 oktober, 2016 at 06:45 #

  Åh jag hoppas verkligen att det sprider sig till flera ställen SNABBT! Såååå sugen på att prova. ar det dyrt, eller kosta det som en vanligt burgare? Vet inte om det var detta, men när jag först läste om det, så var det väldigt dyrt. Var ju dock ett tag sedan jag läste om det första gången 🙂

  Hoppas ni har det riktigt bra på resan! 🙂

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 31 oktober, 2016 at 03:34 #

   Hoppas verkligen jag med! Tror det kommer att göra det – de säljer ju som smör. Den kostade 14 dollar, så så dyrt var det inte. Det är ungefär vad saker kostar här, eller till och med lite mindre.

   Tack! 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. KÄND HÅLLBARHETSPROFIL FLYGER TILL LOS ANGELES – SKANDAL! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 14 oktober, 2019

  […] gånger tidigare vilket ni som följt mig ett tag kanske har koll på (då jag bland annat testade Impossible burger för första gången) men nu allt mer sällan för klimatets skull. Jag har funderat mycket och […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes