Recension: Texas Longhorn, Stockholm

TEXAS LONGHORN, HORNSGATAN 180, STOCKHOLM

Recensent: Rasmus Klockljung

Hornsgatans västra ände är förmodligen Stockholms mest veganvänliga gatstump. Här finns en vegansk matbutik med tillhörande kafé, ännu ett fikaställe, samt minst tre restauranger med ett flertal veganska rätter på menyerna. Inte dumt för ett hundratal meter gata längst ut på Södermalm.

Här finns även en av Texas Longhorns restauranger, en kedja som har en tydlig köttprofil. Men faktum är att de på många av sina enheter även har en vegansk burgare. Med debaclet med Vigårdas mosiga, sönderfallande linsburgare för någon månad sedan i minnet hoppas jag på en betydligt bättre måltid här. Jag blir visad till ett bord i lokalens bakre del, och beställer in ett glas tranbärsjuice i väntan på maten. Det serveras med en rejäl portion isbitar, och även glaset är så kylt att det till en början knappt går att hålla i, men juicen är god, om än inte särskilt syrlig.

Texas Longhorns på samma gång machoaktiga och klichéartade köttimage märks av även i lokalen. Lamporna ovanför varje bord hänger på köttkrokar, väggarna är prydda med registreringsskyltar från delstaten ifråga och annan kitsch, och här finns en fejkkaktus i en vrå. På smala hyllor ovanför sofforna står flaskor med inte bara kedjans egen ketchup och senap utan också ett antal olika chilisåser med rejält tryck.

När jag får in burgaren tycker jag först att den är oväntat liten, en dryg decimeter i diameter, och undrar om den kommer vara tillräckligt mättande. Det syns dock genast att det här är något helt annat än en torr samling stekta linser och frön. Själva biffen har riktigt fast och fin konsistens, den är välstekt, saftig, och, ja, oerhört köttig. Den i sig är väldigt mättande för sin storlek, vilket är tur, för burgaren har ganska klent med toppingar. Det finns några skivor jalapeño, lite avokado, och en grön sås som enligt menyn också ska vara gjort på jalapeño, men smaken är ganska diffus, om än rätt så god. Under biffen finns sallat, rå lök och längst ner majonnäs. Brödet smakar helt okej men är inte på något sätt minnesvärt. I själva burgaren är det definitivt biffen som är utropstecknet, och trots den förhållandevis lilla storleken är det väldigt mycket att tugga på.

De är sannolikt de frasigaste pommes jag har ätit!

Ungefär halva fatet är täckt av pommes frites, vilka självklart också bidrar till mättnad. De är kanske inte anmärkningsvärda vad gäller smaken, men de är sannolikt de frasigaste pommes jag har ätit! Friteringen är verkligen helt perfekt. Det finns en liten plastskål med salsa att doppa dem i, men den är rättens stora besvikelse. Salsan har en svag röksmak och består mest av lök och tomat, och blir mycket snabbt ointressant. Det sista tillbehöret är en liten trave tunt skivade gurkpickles. De har en fin men absolut inte för kraftig syrlighet och är så mjuka att de nästan smälter i munnen. Dem hade jag gärna ätit fler av!

Här finns alltså flera riktigt bra inslag, men sammantaget tycker jag ändå inte att detta är en prisvärd måltid. För 179 kronor förväntar jag mig att hela rätten ska vara riktigt god, och så är inte fallet här, och trots att själva biffen är förvånansvärt mastig är måltiden inte så mättande som jag hoppats. Sökandet efter Stockholms bästa veganska burgare fortsätter.

PRISER

Burgare 179 :-

Juice 28 :-

BETYG

, , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes