Recension: Steamy Phở, Göteborg

STEAMY PHỞ, ODINSPLATSEN 5, GÖTEBORG

Recensent: Jenny Luks

Vi har hört mycket om Steamy Phở (uttalas fö). Det är en liten vietnamesisk restaurang belägen vid Odinsplatsen. Steamy Phở beskriver sin mat som sydvietnamesisk. ”Det är som att käka mat i Saigon fast utan ljudet av mopeder i bakgrunden” står det på hemsidan.

Det är lite komiskt faktiskt, eftersom Odinsgatan tidigare kallades Biker street, men som efter en gentrifiering nu skakat av sig motorcykelklubbarna. Det är tyst och lugnt på gatan, men med många nya restauranger.

Vi har höga förväntningar när det kommer till råvaror och smaker.

Själva rätten phở beskrivs som Vietnams nationalrätt – en nudelsoppa i en buljong som har sjudits i tolv timmar. Vi har höga förväntningar när det kommer till råvaror och smaker. Vi tar plats en tidig kväll, eftersom restaurangen stänger redan klockan 20.

Lokalen är enkel men snygg. Dovt blå väggar med genomtänkt belysning av olika sorters lampor i taken. Restaurangen befinner sig någonstans mellan take away/lunchhak och enklare kvällsrestaurang. Vi blir visade till ett bord för två och får menyerna på bordet. Vi beställer varsin läsk, för här finns inga alkoholrättigheter.

Steamy Phở har tydligt gjort reklam för sina veganrätter på Facebook. På menyn finns flera sorters vårrullar som förrätt. Vi bestämmer oss för Goi Cuon: färska sommarrullar med bland annat risnudlar, gurka och koriander, serverade med jordnötssås.

Till huvudrätt finns också flera alternativ. På soppmenyn finns Phở Chay: risnudlar i en grönsaksbuljong med tofu, skogsöronsvamp, pak choi, paprika, broccoli, koriander, röd lök, gräslök och sesamolja. Mitt sällskap väljer den.

Själv siktar jag in mig på nudelsalladen Bun Chay. Basen är vermicellinudlar med koriander, mungbönsgroddar, mynta och thaibasilika serverade med krispiga vårrullar och rostade jordnötter. Sedan väljer man till sitt protein, i mitt fall citrongräs- och vitlöksmarinerad tofu.

En jordnötssås som kan vara den godaste jag någonsin ätit.

Det dröjer inte fasligt länge innan vi får våra rätter. Rätterna är väldigt vackra och aptitretande. Sällskapet får en liten tallrik bredvid med hoisinsås, thaibasilika, chili och lime som ska sätta ton på soppan.

Själv har jag en stor skål med nudlar, toppade med färsk thaibasilika, chili, vårrullar och tofu framför mig. Jag tror aldrig jag ätit vårrullar i en rätt förut. Jag är van vid att vårrullar får agera nödfallsförrätt ihop med en sweetchilisås direkt från flaskan.

Vi hugger först in på sommarrullarna. De ser riktigt läckra ut med sitt genomskinliga, gummiartade rispapperhölje och vi griper tag om varsin rulle och dippar i en jordnötssås som kan vara den godaste jag någonsin ätit. Inte krämig och fyllig med en halv burk jordnötssmör, utan salt och syrlig och tunn. Att dippa de smakrika rullarna i den, blir helt klart kvällens höjdpunkt.

Snart sätter jag ner gaffeln i nudelsalladen. Ja, jag fuskar med gaffel och har sedan länge slutat skämma ut mig med min taffliga pinnteknik. Jag gillar det jag ser, ringlar över min jordnötssås och glufsar in mig allt som ligger överst. En fin tofu, klassiska vårrullar, härlig basilika och koriander men…två centimeter ned i skålen har allt det göttiga tagit slut. Nu återstår bara nudlar som inte har någon egen smak. Jag inser att jag borde rört samman alltihop, men nu är det för sent. Jag beställer en extra skål med jordnötssås och känner mig på rätt köl igen.

Kryddorna som man själv toppar med, ger inte helt och hållet avtryck i rätten som helhet.

Mitt sällskap är nöjd med sin nudelsoppa. Jag smakar och känner nog att jag hade förväntat mig kraftigare smaker. En buljong som kokat i ett halv dygn, men som inte ger något särskilt intryck alls på smaklökarna? Kryddorna som man själv toppar med, ger inte helt och hållet avtryck i rätten som helhet.

Jag kan absolut tänka mig att gå hit igen om jag är i krokarna. Jag går hit för jordnötssåsen, inte för buljongen.

PRISER:

Goi Cuon: 70:-
Phở Chay: 130:-
Bun Chay: 130:-

BETYG:

, , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes