Recension: Restaurang Gro

Gro Restaurang, St Eriksgatan, Stockholm

Recensent: Gustav Johansson

Gro är ett ställe som gör skäl för sitt namn. Här sätter man grönsakerna mitt i fokus och försöker hitta kombinationer som förhöjer och lyfter fram grönsaker och andra råvaror som är i säsong och som funkar bra ihop. Ingen unik idé i Stockholms restaurangvärld 2017, men ändå väl utfört.

Det är kul att se hur trenden att laga fine dining med fokus på grönsaker och det vegetariska ökar. Flera av Stockholms större och finare restauranger erbjuder idag vegetariska eller vegansk avsmakningsmenyer som alternativ, och en del restauranger som till exempel Fotografiskas har satt grönsakerna i första rummet. Även om Gro inte är en helvegetarisk restaurang så har de satt den växtbaserade menyn likvärdig med blandkostarnas, och det första gästerna får göra när de får menyn är att välja mellan två färdigkomponerade menyer – en för vegivorer och en för omnivorer (deras ordval).

Vegivormenyn är var inte helt vegansk vid vegokommissionens besök, men gick lätt att ändra efter önskemål. Desserten på svartvinbär, brödkryddor och yoghurt byttes ut mot två sorters körsbär med två sorters mandel. I övrigt serverades morot med röda linser och havtorn till förrätt, rödbeta med mandel och kapris till mellanrätt och kruskål med hasselnöt och curry till huvudrätt.

Det är lite som att sitta hemma i ett vardagsrum med öppen kökslösning och bli servad.

Gro är som sagt närmare fine dining än en vanlig mellanprisad restaurang, även om känslan på lokalen drar mer åt mellanskiktet. Det innebär bland annat att maten också drar åt det mer experimentella och utforskande. Allt är också benhårt säsongsbaserat och menyn byts löpande ut. Varje rätt framstår snarare som ett sätt att utforska huvudråvaran och få ut det mesta ur den, snarare än att gå efter en klassisk tallriksmodell. Det tydligaste exemplet på det var kanske rödbetan som serverades med en mandelkräm och friterad kapris. Väldigt enkelt men också ofantligt gott. Men du som äter ska också vara öppen för att äta en halv ugnsbakad rödbeta med lite smakförstärkare som en rätt. En stark rekommendation är att köpa vinpaketet för deras intressanta utbud av naturviner som ger maten en extra dimension.

Servicen var mycket trevlig, och det faktum att köket ligger öppet och avskalat mitt i den ganska lilla lokalen ger ett intimt intryck när både kockar och service hela tiden kilar mellan köket och borden. Det är lite som att sitta hemma i ett vardagsrum med öppen kökslösning och bli servad. Trevligt, men kan var lite påträngande om man har en romantisk middag! Är du dock ute efter grönsaksbaserat matnörderi och en personlig upplevelse där kocken är lika delaktig som såsen på tallriken så är det här stället för dig!

Pris:

4 rättersmeny: 500 kr

Betyg:

Betyg 4

 

 

, ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes