Recension: Mineral, Malmö

Mineral, Sankt Knuts Väg 13, Malmö

Recensent: Johan Lundgren

Mineral har bara hunnit vara öppet ett par veckor vid Vegokommissionens besök men drivkrafterna bakom denna pärla till vinbar och restaurang har ett förflutet i Halmstads egna Kafé Rotundan och inrednings- och återbruksbutiken ButikFabrik, placerad bara ett älgkliv från restaurangen. På samma plats hittade vi tidigare hyllade vinbaren Kiez som med ett brett utbud av drycker och lakto-ovo-vegetariska rätter lockade Malmös törstigaste besökare till området runt St Knuts-torg.

En blandning av vintage, återbruk och nytt i harmoni.

Vi kliver in i lokalen där inredning och atmosfär i stort återspeglar den som systerverksamheten ButikFabrik har satt som ton, vi snackar om en blandning av vintage, återbruk och nytt i harmoni. Klockan klämtar lunchtid och vi beställer en kombinerad bricka med tomatsoppa och quinoabowl, bonus i form av en kokos-bonbon ingår, likaså kaffe. En flaska äpplemust med touch av ingefära från Bornholms Musteri får agera dryckeskompis till dessa två rätter.

Tomatsoppa med rostade kikärtor. Bra balans mellan sälta, syra, sötma och nötigt från de rostade kikärtorna. En väldigt bra, len och värmande tomatsoppa helt enkelt, no more no less. Ett gediget grillat surdegsbröd med olivolja och saltflingor doppas i soppan. Vi njuter av att äntligen få ett bra bröd till vår soppa, något som ofta presenteras i form bakeoff eller hastigt bakat utan kärlek, serveras här istället med kvalitet.

Quinoabowl med rostade rotfrukter, purjolök, svamp, tahinidressing och några kvistar koriander. Gott och mättande i sin enkelhet, den hemgjorda chilisåsen som står på bordet lyfter rätten en nivå även om mer koriander alternativt mynta hade gjort bowlen något mer intressant.

Den hemgjorda chilisåsen som står på bordet lyfter rätten en nivå.

Kokos-bonbonen kan närmast likna en vegansk Bounty, fullproppad med kokos. Doppad i mörk choklad och toppad med kokosflagor och havssalt. En perfekt avslutning tillsammans med en kopp kaffe med bönor från Slöinge Kafferosteri.

Luncherna alterneras på daglig basis medan maten som serveras efter lunchtid rotererar med längre intervall där säsongens grödor nyttjas. Värt att nämna är att Mineral har ett ruskigt stort dryckessortiment av viner, naturviner, öl, alkoholfria alternativ i form av muster, finläsk, ginger beer och mycket mer. Som nykterist uppskattar jag att kunna dricka något annat än mineralvatten eller produkter från amerikanska läskgiganter.

PRISER:

Lunchkombo: 95:-
Alkoholfri dryck: 30:-

BETYG: 

Betyg 4

, , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes