Recension: Market, Göteborg

Market, Rosenlundsgatan 8, Göteborg

Recensent: Jenny Luks

Varje gång någon frågar efter tips på bra restauranger som serverar veganskt i Göteborg, nämns Market i Rosenlund. De anses erbjuda ett härligt kvällsmys, med bra veganmat och störtskön atmosfär. Trendigt, tillsammans med de andra restaurangerna som bildat ett helt nytt stråk i Rosenlund, efter att området länge förknippats med mer ljusskygg verksamhet. 11 november var det nypremiär efter en renovering. Upp till bevis!

Market serverar komex – en mix av koreanskt och texmex. Det är lite osäkert om temat är särskilt strikt numera, eller någonsin varit. Men en blandning av östasiatiskt i allmänhet och mexikanskt/sydamerikanskt är det definitivt. Vissa rätter beskrivs som thai, indiskt och japanskt.

Vi har faktiskt – mer eller mindre – beställt bord på nyöppningskvällen av en ren slump. Vi var på Market för flera år sedan, när det precis öppnat och efter allt hypande ville vi göra ett återbesök. Lokalen har förvandlats från ljus och sorlig, till mer dov och mysig. Vi får plats vid fönstret tillsammans med våra två vänner.

Det blir lite virrigt, tycker vi alla fyra.

En servitör kommer fram och beskriver konceptet. Han börjar peka på den brokiga menyn och försöker förklara att man beställer smårätter eller stora rätter, eller både och. Det blir lite virrigt, tycker vi alla fyra. Och i synnerhet när jag frågar efter det veganska, kommer överraskningen: ”Tyvärr finns det färre veganska rätter nu” säger servitören.

Det känns ju helt klart som ett rejält bakslag. Efter en lång stunds fundering, beställer vi friterad avokado, guacamole med nachos, en broccoliwok samt en svamprätt. Vi är osäkra på om det kommer göra oss mätta, men meningen är att bordet ska fyllas på om vi önskar beställa mer.

Efter en ganska lång stund – det är ju trots allt öppningsafton – får vi in 2 x avokado. De friterade avokadosarna är helt klart kvällens höjdpunkt. Perfekt frityr och en dipp med sojasås och vårlök, som jag skamlöst vill dricka upp. Nachos med guacamole är ju så klart alltid gott, men känns som något man rör ihop hemma en fredagkväll. Guacamolen beskrivs som chunky och är lite för sur för min smak, men koriander och tomat lyfter den.

Den är helt klart snygg att titta på, med broccoli, romanesco, rosa blomkål och långbönor i fina färger.

Medan vi äter kommer de övriga rätterna in: svampen och broccoliwoken, den sistnämna en rätt som servitören själv rådde oss att beställa, eftersom den skulle vara helt fantastisk. Den är helt klart snygg att titta på, med broccoli, romanesco, rosa blomkål och långbönor i fina färger. Vi är dock alla fyra överens om att grönsakerna är i hårdaste laget, ja, näst intill råa. Det kanske är meningen, men en wok ska föreställa vara tillagad. Och i övrigt är rätten även ganska smaklös.

Sista rätten är svamparna: ostronskivling, shitake, shimeji och enoki. Nu uppenbarar sig ett litet problem: Jag har lite svårt för små svampar som sitter i klunga på långa, smala stammar. Det är ju så klart min högst subjektiva uppfattning och den borde kanske inte påverka omdömet för mycket, men när även sällskapet reagerar känns det ändå relevant.

Jag har svårt att ens stoppa dem i munnen.

Jag är för dåligt insatt i svampvärlden, så jag visste inte riktigt vad jag beställde. Det skall erkännas. Men de här svamparna är verkligen läskiga. Riktigt riktigt läskiga. Jag har svårt att ens stoppa dem i munnen. Mitt sällskap lyckas sluka dem, men är inte heller han oberörd. Det känns lite som att sluka en bläckfisk. Såsen den ska föreställa ligga i, är lite fadd och faktiskt mest vattnig.

Vi känner oss lite missnöjda med middagen. Rätterna, och framför allt smakerna, är fattiga. Den friterade avokadon är den som lämnar mersmak och vi bestämmer oss för att beställa in fler. Det dröjer dock alldeles för länge att få servitörens uppmärksamhet och vi bestämmer oss till slut för att betala.

Nu är jag osäker på om Market fortfarande kommer ligga högt på listan över de mest rekommenderade restaurangerna i vegansfären. Jag tror guldstjärnan kommer plockas bort och ryktet falna.

PRISER:

(Två personer som delade)
Avocado fries: 79:-
Guacamole: 59:-
Wok vegetables: 59:-
Yuzu-pon mushrooms: 129:-
Negra modelo (öl): 65:-

BETYG:

, , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes