Recension: Made in China, Göteborg

Made in China, Tredje Långgatan 9, Göteborg

Recensent: Jenny Luks

Made in China är en jävligt snygg restaurang. Så, då var det sagt. Maten ska vi strax undersöka. Vi kommer till Tredje Långgatan en ljummen septemberkväll och både på Brewers beer bar och Made in China är uteserveringarna befolkade, om än sparsamt. Från innergården till det huskomplex som kallas Auktionsverket, hörs sorl och skratt.

Auktionsverket, en byggnad på sammanlagt 4000 kvadratmeter, köptes loss av Avenyfamiljen 2013. Idén var att skapa Göteborgs krogtätaste plats. Här ligger bland annat den mexikanska restaurangen Tacos & Tequila och italienska Taverna Averna, och så Made in China som har entré mot gatan. Alla med samma ägare, men med sina egna karaktärer. Någon likriktning är det inte tal om.

Det är helt enkelt en särdeles trevlig upplevelse på alla fronter.

Vi bestämmer oss för att sitta utomhus, bara för att suga musten ur det som vi för kvällen kan kalla sensommar. Gatan bredvid är bilfri och skänker klungan av restauranger en extra skön stämning. Vi beställer varsin dryck och tittar i menyn. Made in China har, som namnet antyder, kinesisk inriktning eller kanske snarare asian fusion. Det finns ett helt gäng veganska smårätter på menyn och för enkelhetens skull väljer vi setmenyn Green. På den finns bland annat vattenmelonsallad, tofu buns och gyozas.

Behållningen på Made in China är både maten och lokalen. Det är helt enkelt en särdeles trevlig upplevelse på alla fronter. Inomhus är allt målat i svart. Känslan är industriell och på en av väggarna finns en gigantisk väggmålning med klassisk kommunistestetik. Arbetare med knutna nävar och en röd sol som lyser upp en klassisk siluett av de göteborgska kranarna. Ordentligt snyggt.

Här finns också en smal serpentintrappa till den övre balkongen, där toaletterna ligger. För en stackars medelålders matrecensent med dåligt mörkerseende, känns ett toalettprojekt närmast livsfarligt, men jag överlever det hela. Ute vid vårt bord finns nu våra första rätter serverade.

…det där sista slicket i skålen som man vill äta upp med soppslev.

Smårätterna kommer in pö om pö. Först ut är de som på menyn heter Smashed cucumber salad with sesame-lime dressing and chili oil och Watermelon salad with cucumber, candied cashew nuts and coconut yuzu crème. Ett internskämt om att veganer äter väldigt mycket gurka, får oss att fnissa lite.

Men det är skillnad på gurka och gurka. Den här gurkan är perfekt syrlig och den tjocka, senapsgula sesamdressingen är len och söt. Men framför allt är det de där smakerna – de som är omöjliga att veta var de kommer ifrån – som är så ljuvliga. Lagen som gurkan vilar i, det där sista slicket i skålen som man vill äta upp med soppslev. Utsökt! Komplext! vill jag utropa.

Jag älskar att gå på restaurang och inte veta vad jag stoppar i mig. Kryddor som förundrar, smaker som beundras, ingredienser jag inte lyckas identifiera. Alltsammans i en välsmakande explosion. Och så vattenmelonen. Jag är ingen fruktmänniska, så jag är skeptisk till melonen tills jag stoppat i mig ungefär hälften. Då börjar det sakta vända. Hm, det är nåt med smakerna. Hm, vad är för dressing kuberna ligger i? Vänta nu, kokos? Och nåt salt? Tuggornas takt ökar och jag njuter.

Just som jag slurpat i mig det sista, kommer resten av rätterna in. Ett stort fat med fyra gyozas, en varsin tofu bun, en broccolisallad och ris. Det här ska bli spännande. Trots att jag bor i samma stad som Jinx foodtruck – som sägs ha tidernas bästa veganska buns – har jag aldrig i mitt liv ätit buns. Inte i någon form.

Men de fyller inte riktigt ut kostymen.

Nu tar jag det fluffiga, puffiga brödet i min hand och det klibbar lätt mot fingrarna. Det smakar just ingenting, så jag förstår kanske inte helt och hållet tjusningen. Rätten beskrivs som Teriyaki-glazed tofu bun with fermented daikon and wasabi crème. Tofun är krispig, rättikan fint syrlig och krämen lyfter upp smakerna, men de fyller inte riktigt ut kostymen. Det är lite för mycket tomrum i brödet.

Broccolisalladen lyckas heller inte kittla hela vägen, även om den så klart är mycket god. Den serveras med ingefära, vitlök och jordnötter och en härlig sälta från teriyakisåsen, men den driver inte på lika mycket som förrättssalladerna. Våra gyozas däremot är ofantligt trevliga. Perfekt gyllenbruna, med bra bett i stekytan och med en krämig, smakrik fyllning på tofu, grönkål och chili.

Det här är en middag vi sent kommer glömma. De komplexa smakerna, de perfekta konsistenserna, den osedvanligt snygga lokalen, den bilfria gatan, den sorliga stämningen – det är sniffande nära ett toppbetyg.

PRISER:

Setmeny Green: 355 kronor

BETYG:

, , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes