Ratatouille, a.k.a Confit Byaldi, Vegetariska Världsdagen + Två stora roliga nyheter!

Hej!

Idag är det en stor dag! Dels är det 1 oktober (doh) vilket är den Vegetariska Världsdagen. Det är ju roligt, men det är inte det i sig som gör den stor. Det är också premiär för hela två roliga nyheter på Jävligt Gott!

Dels kan jag stolt meddela att Vegokommissionen – Sveriges första och största krogrecensionssite för veganska restauranger och Jävligt Gott inleder ett nytt och stort samarbete. Vegokommissionen flyttar nämligen in som en underdomän till Jävligt Gott och tillsammans drar vi nytta av Jävligt Gotts storlek och Vegokommissionens superviktiga idé för att föra ut budskapet om bra vegankäk på krogen till fler.

Ni hittar vegokommissionen i länken här i toppmenyn, i högerspalten eller helt enkelt på vegokommissionen.se eller www.javligtgott.se/vegokommissionen! Titta gärna in, läs någon av de mer än 20 recensioner som vi redan har uppe och lämna gärna en kommentar eller tips på någon restaurang som vi borde besöka! Målsättningen är att uppmärksamma all den goda veganmat som faktiskt finns där ute, samt att ge konstruktiv kritik och feedback till de restauranger som kanske skulle kunna utveckla sitt utbud.

Den andra roliga nyheten är att vi idag lanserar Jävligt Gotts nyhetsbrev med stora ambitioner! Det har gått ut två små utskick tidigare, men nu har vi gett det en fastare form och en mer långsiktig plan. Nyhetsbrevet kommer att komma ut varje söndag förmiddag och kommer att innehålla dels vår nya veckomeny där vi ger tips på goda veganska maträtter för veckan och dels en massa andra användbara tips och trix som kommer att göra dig till en bättre kock i vegoköket.

Signa upp här om du inte vill missa nästa veckas veckomeny! 🙂 Passa också att följa Jävligt Gott på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates requiredRatatouille

Men – det är inget bra inlägg på Jävligt Gott om det inte också innehåller ett recept! Den här rätten fick jag (och säkert måååånga andra också) först upp ögonen för genom den fantastiskt fina animeradefilmen Ratatouille om råttan Remy som (utöver att vara en råtta) är en gudabenådad kock med absolut smaksinne och den mkt fina idén om att alla kan laga mat. I filmen är det här rätten som vinner den stora och farliga matkritikerns hjärta och som räddar restaurangen, vilket skulle kunna ge intrycket av att den är särskilt svår och omöjlig att laga, vilket faktiskt är så långt ifrån sanningen man kan komma.

Den är otroligt enkel och god, men går självklart att krångla till ytterligare om man vill. Det enda som krävs är antingen lite tålamod med kniven eller en mandolin och lite försiktiga fingrar. I övrigt är det ett busenkelt recept som ni verkligen måste testa! Den här grönsaksgratängen funkar fint som den är med en god bit bröd, eller som ett tillbehör till en buffé, någon sorts vegokött eller annat smarrigt. 🙂

Och bara en kort liten notis. Enligt fransoserna är det här en så kallad Confit Byaldi – inte en Ratatouille, men iom att den i stort sett innehåller samma saker så förstår jag att den lätt kan kallas för en snäppet snofsigare sådan. Kalla den vad du vill – god är den oavsett!

Ratatouille , 2-4 portioner

 • 1 smal men lång grön zucchini
 • 1 liten och så smal aubergine som möjligt
 • 6 färska medelstora tomater
 • 3 dl purjolök eller 3 små rödlökar
 • 1 gul zucchini (om du får tag i någon, annars strunta i denna!)
 • 2 stycken röda spetspaprikor
 • 400 g färska krossade tomater
 • 1/2 kruka basilika
 • 2 klyftor vitlök
 • en nypa chilipulver/flingor
 • Salt och svartpeppar efter smak
 • Rikligt med god olivolja

Gör så här

 1. Börja med att skölja och sedan skiva alla grönsaker i ca 2-3 mm tjocka skivor. Lägg i olika högar på fat eller i skålar så de är lätta att komma åt
 2. Hacka basilika och vitlök och blanda med tomatsås, rikligt med olivolja, salt och chili till en rå tomatsås
 3. Häll ut tomatsåsen i botten på en pajform med ca 28 cm diameter
 4. Lägg ut grönsakerna i tomatsåsen i ett mönster enligt bilderna tills hela formen är täckt. Det borde räcka till 2 eller tre varv runt formen. Enklast är att göra en liten hög med grönsaker där du varvar dem en i taget och som du sedan lägger ner i formen, och sedan gör en ny liten hög.
 5. Samla ihop 5 stycken skivor zucchini och gör en liten enkel blomma som du placerar i hålet i mitten
 6. Ringla över rikligt med olivolja, och strö svartpeppar och salt över gratängen
 7. Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 30-40 minuter eller tills alla grönsaker blivit mjuka och börjat få färg
 8. Låt svalna 10 minuter innan servering

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes