Quornfärssås med grönsaker – Vardagshusmanstema!

 

Bild med watermark
Hej!

Förra veckan började skolorna i Stockholm, och i och med det så börjar också vardagen på riktigt för de flesta av oss. Själv har jag redan hunnit jobba i typ tre och en halv vecka, så vardagslunken är så gott som redan här.

Med vardagen kommer också lite andra matvanor. Vi kan inte längre lägga ett par timmar varje eftermiddag på att tända grillen, marinera Quorn Filéer och vätska ur gurka till tsatsikin, men samtidigt kanske vi inte vill ge upp allt som är gott och roligt här i världen bara för den sakens skull.

För att göra livet så lätt för alla er andra där hemma så har jag därför teamat upp med Quorn i sex veckor för att leverera en drös med goda, enkla och klassiska recept. Med en liten vegotwist, signerad yours truly så klart.

DSC_2978

Först ut är den klassiska quornfärssåsen (ja, i mitt hem är den iaf klassisk, jag har lagat bolognese i stort sett uteslutande på Quorn i minst tio år eller så). Quorn Färs har en neutral smak och perfekt konsistens som passar utmärkt för att vegofiera köttfärssås (och det säger jag verkligen inte bara för att jag är sponsrad:P). Den här versionen av såsen är sprängfylld med goda grönsaker så att alla inblandade får i sig de vitaminer de behöver, samtidigt som den förhoppningsvis är god nog så att alla tar seconds. 😉

DSC_2982

Quornfärssås med grönsaker, 4-6 portioner

 • 300 g Quorn Färs
 • 2 morötter
 • 1 stor rödbeta
 • 1/2 zucchini
 • 1 paprika
 • 1 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 burkar hela tomater
 • 1,5 msk grönsaksfond eller 1 buljongtärning
 • 1,5 msk kinesisk soja
 • 1 msk torkad timjan
 • 1 msk torkad basilika
 • 1 msk socker
 • 3 msk olivolja
 • 1,5 dl vatten
 • Salt
 • Svartpeppar

DSC_2986 (2)

Börja med att finhacka löken, paprikan och vitlöken.  Skala och riv moroten och rödbetan och tärna zucchinin.

Fräs alla grönsaker utom zucchinin på låg värme i ca 15 minuter tills de mjuknat. Det går lite snabbare om du saltar grönsakerna något för att hjälpa till att dra ut vätska. Tillsätt alla övriga ingredienser och låt koka 40 minuter, eller så länge du hinner. Såsen går att äta redan efter 20 minuter, men ju längre desto mustigare blir såsen och desto mindre sticker grönsakernas individuella smaker ut. Smaka av med salt och peppar och servera med en stor hög med spagetti, eller annan valfri pasta.

Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Quorn Sverige där vi bjuder på sex stycken husmansklassiker med en vegotwist som start på höstterminen!

, , , , , , , ,

7 Responses to Quornfärssås med grönsaker – Vardagshusmanstema!

 1. Niclas 1 september, 2016 at 12:01 #

  Jag måste säga, och jag märker att andra verkar känna lite samma sak när jag kollar på den försvinnande mängden kommentarer på de senaste inläggen, att det är mindre och mindre intressant att följa bloggen tyvärr.

  Jag tycker genuiniteten har försvunnit en aning. Jag vet inte om det beror på att du blivit sponsrad av Oumph och Quorn och ständigt nämner deras förträfflighet (jag förstår att man vill tjäna pengar), eller om det är någon annan anledning. Tycker recepten blivit tråkigare, väldigt mycket marinerade Quornfilér med någon potatis o dylikt. Hur svårt är det att rodda ihop?!

  Ge oss mer nörderi! Jag vill ha mer indiskt (jag älskar dina 3 sidors recept med Paneerrecept och kryddor och tips och.. och..), mer långkokande grytor där man arbetar för att få fram tunga umamidoftande slå-på-käften smaker och mer experiment á la bacon tofu.

  Och ang. sponsorer. Kan du inte prata med Quorn och fråga om du inte kan få smyga in reklamen lite mindre tydligt? Bloggen heter ju ”Jävligt Gott” och av någon anledning vill jag inte att du ska bli tyglad av för mycket kommersiella makter och bli en annan Kenza som visar upp vilket fantaaaaaastiskt smink du inköpt.
  Och nu har jag låtit lite negativ, med feedback tror jag alltid är bra 🙂

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 3 september, 2016 at 09:25 #

   Hej Niclas!

   Tack för att du tar dig tid att skriva och berätta hur du känner och tänker. Det uppskattar jag verkligen! Som du säger, feedback är alltid bra att få, och jag är tacksam över att du ändå tar dig tid att återkoppla!

   Först, kul att du gillar när jag nördar! Det är verkligen mina favoritinlägg också, framförallt att göra all research i förväg och att försöka skapa något relativt unikt. Tråkigt däremot att du känner att de flesta inlägg på senaste har varit för enkla och ensidiga. Det är ju verkligen inte min ambition att langa ut dåligt och tråkigt käk.

   Det senaste året har varit väldigt speciellt, både för mig privat och för Jävligt Gott. I augusti 2015 började jag jobba på Fryshuset i Husby vilket visade sig vara ett sjuuuukt intensivt och tidskrävande jobb. Jag vet inte om du märkte det, men under hösten skrev jag ca 2 inlägg på 4 månader. Jag var nära på att lägga ner bloggen helt för att jag var så jävla slutkörd.

   Samtidigt växte dock bloggens läsarantal extremt snabbt, vilket innebar att jag runt jul började få erbjudanden om en helt annan typ av samarbeten än vad jag fått tidigare. Både i omfattning, och i ersättningsnivåer.

   Det ledde till att jag blev tvungen att ta mig en rejäl funderare. Här satt jag med vad som blivit en av Sveriges största vegobloggar, och gjorde nästan inte ett dugg av det. Samtidigt hängde folk på låset och ville hitta på massor av roliga grejer.

   Jag bestämde mig för att satsa. Dock jobbade jag ju fortfarande kvar på Fryshuset Husby, vilket innebär att jag de senaste 9 månaderna jobbat i praktiken 100 % där och sedan 50-70 % om kvällarna med att försöka fortsätta att bygga upp och förvalta Jävligt Gott.

   Tyvärr har det inneburit att det i perioder nog har blivit för många samarbetsinlägg på raken, och för lite tid till att nörda in på de där stora spännande idéerna. Jag försöker verkligen att hålla ALLA inlägg trogna till det jag tror på och vill göra – Jävligt God vegetarisk mat, men att skriva ett tresidigt recept kräver väldigt mycket förberedelse och tillfälle att sedan stå en halv dag i köket. Vilket jag inte haft så mycket av det senaste halvåret. Ens att leverera två nya unika recept i veckan är en jävla massa jobb ska du veta!

   För en månad sedan nådde jag dock mitt första mål och vågade ta steget till att säga upp mig från Fryshuset och ta steget till att snart kunna jobba heltid med Jävligt Gott. Det första jag ska se till att få tid till då är att skriva ännu fler, och ännu nördigare inlägg. Det lovar jag!

   Däremot kommer jag absolut att fortsätta göra olika recept i samarbeten med olika företag och aktörer som jag kan stå för och tror bidrar till att få fler att äta mer Jävligt God vegetarisk mat. Det är inget jag hymlar med, men det är heller inget som ska få sänka kvalitén på själva recepten. Och jag skulle ALDRIG gå in i ett samarbete som jag inte tror på eller kan så för. Dock är det tyvärr en stor del av att kunna tjäna pengar på det jag gör, så det är en nödvändighet. Jag kommer dock alltid att vara 100 % transparent med det – därför tror jag att ”smyga in reklamen” ibland kanske kan vara snäppet mer risky än att vara ärlig och tydlig med ett samarbete.

   Har du några förslag på grejer du skulle vilja se mer av? Jag tar gärna emot förslag på rätter att veganisera, eller saker att utforska.

   Och nästa vecka jag jag dessutom hinta att det kommer ett jävligt smarrigt recept, som åtminstone är på två sidor, med en herrans massa olika delkomponenter 😉

   Hoppas du stannar kvar som läsare, och fortsätter komma med konstruktiv feedback framöver! Det behövs för att jag ska kunna hålla mig på tårna.

   • Niclas 4 september, 2016 at 05:52 #

    Gustav,

    måste säga att med ditt ärliga och jäkligt trevliga svar, så får jag nästan lite dålig samvete för mitt förra inlägg. Jag ser nu i efterhand att jag kanske lät lite gnällig; ja, jag kanske tycker att det varit lite få nörderi-recept den senaste tiden, men den här bloggen är ju fortfarande vegobloggen som håller högst klass.

    Förstår fullständigt att det varit en stor omställning, och kanske tar det även lite tid att sjunka in i rollen som 100-procentig matbloggare. Förstår även dina argument kring hur du presenterar samarbeten och jag får nog pudla lite. Inser att det faktiskt är mycket bättre och ärligare att göra som du och vara helt med det klara att receptet är skapat i ett samarbete med ett företag, än att smyga in det… Jag tror att om det smyger sig in lite unika Jävligt-gott-recept där emellanåt så kommer nog inte reklamen att vara lika utmärkande.

    Angående tips, så tycker jag du bara ska fortsätta i gammal jävligt god stil. Den vegetarifierade husmanskosten, det indiska, hamburgare/grillat är ju självklara favoriter. Men vill du ha inspiration så kanske ett nytt kök vore något? Persiskt tycker jag är jäkligt tacksamt att köra vego på; fantastiska såser, kikärtor, mycket aubergine och röror, och en del grytor. Jag ser framför mig hembakade flatbreads, nyfriterad välkryddad falafel, grönsaksröra och någon mynta-citron-spiskummin-yoghurtsås. Mhm.

    Eller varför inte lite Thai? Jag är ju själv för bekväm och kör mest red curry och kokosmjölk, men blivit bjuden någon gång på the real deal där man börjat mer från basen och arbetat med limegräs och fisksåser och whatnot. Då inser man att det är skillnad på tajmat och Thaimat.

    Hursom. Tack för ditt svar. Önskar all lycka! Ser fram emot det där receptet…

    • Jävligt gott
     Jävligt gott 6 september, 2016 at 09:38 #

     Hej igen Niclas!

     Vad glad jag blir! Både för att du förstår hur jag tänker, och för att vi tänker lika! Det märks helt på vilka recept du föreslår att jag borde testa. Det vattnas i munnen!

     Jag ska ge mig på de där grejerna och många fler på studs, så fort jag får några timmar ledigt. Och som du säger – det är balansen bland inläggen som är viktiga och den måste man behålla!

     Efter en veckas utforskande bland maten i Hong Kong och Singapore är jag grymt peppad på det här och att bygga vidare på både bloggen och på Jävligt Gott i stort nu. Där finns det en miljard människor som inte ger det minsta jävla vitten för huruvida maten är vego eller inte. Vad spelar det då för roll om vi vinner över 5 % ytterligare köttätare till vår sida här i Sverige?

     Vi måste tänka stort, och då kommer inte en blogg att rädda världen på sikt. Även om den självklart ska fortsätta och förhoppningsvis förbli minst lika bra i många år framöver.

     Vi hörs!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Lyxig vegetarisk pytt i panna | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 7 januari, 2019

  […] här veckan har mitt vardagsvegotema tillsammans med Quorn kommit till sitt slut, och vi kan presentera det sista receptet. Det har varit väldigt roligt att […]

 2. Vegetariska Kåldolmar, vardagshusmanstema! | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 6 september, 2016

  […] Gräddstuvade vegetariska köttbullar med hasselbackspotatis, pressgurka och rårörda lingon Fänkålsgratinerade quornfiléer, Vardagshusmanstema! Vegetariska revbenspjäll Quornfärssås med grönsaker – Vardagshusmanstema! […]

 3. Fänkålsgratinerade quornfiléer, Vardagshusmanstema! | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 31 augusti, 2016

  […] Quornfärssås med grönsaker – Vardagshusmanstema! Teriyakimarinerade quornfiléer Sriracha, lime och koriandermarinerade quornfiléer Grekisk sallad med dijonmarinerade quornfiléer och tsatsiki […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes