Quorn al Cacciatora (Italiensk jägargryta)

IMG_4340 (1024x768)

Det här receptet introducerade en av mina svägerskor mig för under påsken, och det totaly blew mig away! Förutom limequorn (ja, ni läste det rätt, jag älskar den rätten) så är det nog absolut ett av de godaste sätten att tillaga quornfiléer jag hittat so far. Marinaden ger quornen en pikant smak av citron och såsen på vitt vin och tomatpuré är en härlig frisk smak som verkligen känns annorlunda än de flesta andra recept jag testat so far i mitt korta, men ack så vilda liv.

Så, without further ado, här kommer receptet! Käka det med ris, sallad, gärna lite gröna bönor (typ bondbönor eller haricots verts) och ett gott bröd. Just den versionen som jag bjöds på var inspirerad av det här receptet ifrån Zetas receptsamling, men rätten är en italiensk klassiker. Jag tycker dock att det här receptet var grymt, så vi utgår ifrån det.

Receptet går lätt att veganisera genom att använda soja eller seitan istället för quornfiléer (som innehåller ägg).

Quorn al Cacciatora för 3-4 personer

1 paket quornfiléer á 300 g
2 tsk hackad färsk rosmarin eller ½ tsk torkad
2 vitlöksklyftor
6 vitpepparkorn
ca 1 dl olivolja
rivet skal och saft av 1 citron
2 msk tomatpuré
1 1/4 dl torrt vitt vin
2 msk kapris
50 g kalamataoliver
1-2 dl vatten
2 msk hackad bladpersilja
Salt och peppar

IMG_4316 (1024x768)

Börja med att hacka rosmarinen grovt och därefter mortla den tillsammans med vitlöken, citronskal och vitpepparkorn. Häll därefter ner olivolja i morteln så att det blir till en marinad. Låt quornfiléerna marinera i en plastpåse med marinaden i ca en timma medan de tinar.

Därefter bryner du quornfiléerna i olivolja i en gryta så de får lite färg. Rör ihop vinet, tomatpurén och citronsaften och häll över och låt koka under lock. Tillsätt lite vatten så att vätskemängden ökar och kolla av då och då så att det finns tillräckligt mycket vätska i grytan. Ursprungsreceptet innehåller inget extra vatten, men då quorn inte vätskar som kyckling gör så måste detta tillsättas löpande.

Låt sjuda under lock i ca 20 minuter. Tillsätt därefter kapris och oliver (som du har grovhackat lite) och smaka av med salt och peppar. Låt koka i fem minuter till och ha i bladpersiljan. Klart!

IMG_4335 (1024x768)

Det var skitgott, vi lovar! Vi åt dock så fort så jag hann inte riktigt ta snygga bilder.

, , , , , , , , ,

6 Responses to Quorn al Cacciatora (Italiensk jägargryta)

 1. UPPRÖRD HÄNGIVEN LÄSARE 4 januari, 2015 at 12:10 #

  Varför står quorn under veganrecept? Det innehåller ägg?!

  https://www.quorn.se/fragor-and-svar/

  Tack för bloggen! Bra annars!

  Mvh upprörd vegan

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 4 januari, 2015 at 12:16 #

   Hej!

   Bra att du ryter till. Jag tänkte att receptet i övrigt var veganskt och lätt att veganisera genom att använda sojabitar istället. Men jag förstår att det för folk som inte direkt har koll på att quorn innehåller ägg, kan bli missledande och ställa till problem. Jag ska ta och ändra det på en gång, och förtydliga det hela i receptet.

   Hoppas du inte tappat allt förtroende för mig nu 😉

 2. Fredrik 14 juli, 2014 at 12:58 #

  Ser väldigt läckert ut, tänkte tillaga den ikväll. Vad hade ni till?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 15 juli, 2014 at 03:25 #

   Hej!

   Vi käkade ris om jag inte vill missminna mig, och bröd. Men jag kan tänka mig att även olika former av ugnsbakad potatis eller kanske pasta kan funka.

 3. Eva 15 maj, 2014 at 07:01 #

  hej
  nu blir jag lite nervös, menar du en påse 300 gr quorn?
  För nu har jag haft i 600 gr och då tagit dubbelt av alla ingridienser och tycker att det smakar rätt så fränt och starkt
  tänk om jag nu har dubbelt upp av allt utom av Quornet?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 18 maj, 2014 at 08:42 #

   Hej!

   Ja jag menar 300 gram ja! Vet inte riktigt hur balansen blir när man dubblerar receptet. Om det blir för fränt går det att smaka av med socker och lite vatten. Det kan också vara en idé att låta grytan koka lite längre och testa hur det blir.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes