Proteinladdad Vegansk Ramensoppa

*I Samarbete med Vego i Världsklass*

Hej!

Hörrni! Nu börjar det äntligen röra på sig kring projektet Vego i Världsklass som jag pratat om här i över ett halvår! Vego i Världsklass är ett samarbetsprojekt mellan WWF Världsnaturfonden och Svenska Olympiska Kommiten (SOK) som går ut på att lyfta upp växtbaserad träningsmat och göra den mer tillgänglig för fler.

Jag har fått den stora äran att ta fram ett rejält antal recept till projektet och stod hela hösten i köket och lagade en massa olika goda rätter som allesammans ska vara anpassade för den hårt tränande personen med höga krav på både näring och på smak. WWF:s deltagande i projektet garanterar samtidigt att vi tar hänsyn till minsta möjliga klimatpåverkan och SOK hjälper till med näringsriktlinjerna för maten så rätterna passar både för de som tränar riktigt hårt och behöver prestera på max, som de olympiska idrottarna, men också för vanliga dödliga aktivt tränande personer som vill äta mer hållbart.

Projektet finansieras av Postkodlotteriet och de bjöd in oss till sin studio för några veckor sedan för att spela in en video om projektet. Projektet börjar nämligen bli redo att dela med sig av all den kunskap som vi producerat här under hösten och vintern! Videon av när jag lagar Ramensoppa och Linda Bakkman från SOK och Anna Richert från WWF pratar tillsammans med Rickard Sjöberg och seglaren Max Salminen om projektet kommer att sändas som ett inslag i Postkodlotteriets TV program ”En Ska Bort” och ligga på deras Facebooksida nu under mars.

Så därför kan jag nu stolt dela med mig av detta första av alla recept som vi kommer att arbeta med i projektet och som jag tagit fram. Det är en proteinladdad ramensoppa som både går snabbt att laga och som är grymt god. Fördelen med en ramensoppa är att den går att variera väldigt mycket efter vad man själv gillar, och därmed också både fyllas med goda och med riktigt bra råvaror.

I just den här soppan finns det flera stycken näringshjältar. Dels så klart tofun, som innehåller upp till hela 17 % fullvärdigt sojaprotein och faktiskt är ganska jämförbart med lax när det kommer till både protein, fetthalt och kalorimängd, vilket jag tycker att det pratas alldeles för lite om. Broccolin är fylld med näringsämnen och mättar bra. De stora vita bönorna innehåller ca 8 % protein och kombinerar väldigt bra ihop med vetenudlarna som på ca 10 % protein även de bidrar med både energi och protein. Sist men inte minst innehåller själva buljongen också rejält med supersmarrig misopasta, som även den innehåller ca 12 % protein per 100 g. Allt som allt får du med den här rätten lugnt i dig portionsbehovet av protein, en massa schyssta kolhydrater och näringsämnen. Samtidigt som du inte kompromissar en sekund med smakerna då buljongen fullkomligt osar av umami och tofun och broccolin steks i rikligt med kryddor. Garanterat Jävligt Gott!

Fler recept och betydligt mycket mer ifrån Vego i Värdsklass kommer att dyka upp här framöver. Håll koll!

Proteinrik Ramensoppa, 2 portioner

Buljongen

  • 1 liter vatten
  • 3 cm ingefära
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 1 blad nori (bladen man rullar in sushi i)
  • 2-3 st torkade eller färska shiitakesvampar
  • 1 msk grönsaksfond eller 1 tärning god grönsaksbuljong (efter smak)
  • 1 msk ljus sojasås
  • 1 tsk sesamolja
  • ½ dl misopasta
  • chilipulver efter smak
  • ev. kryddor, till exempel nejlika och stjärnanis

Tofun

  • 250 g fast naturell tofu
  • 2 msk ljus soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk risvinsvinäger
  • 1 nypa chilipulver
  • 1 msk rapsolja

Tillbehör

  • 400 g ramennudlar av vete (utan ägg)
  • tsk bakpulver
  • 1 burk stora vita bönor
  • ½ broccoli
  • 1 rödlök
  • Juice från 1/2 lime
  • 2 salladslökar
  • 1/2 kruka koriander eller thaibasilika
  • 2 msk furikakekrydda
  • Salt och peppar

Gör så här

Buljongen

  • Skiva vitlök och ingefära tunt
  • Häll ner alla ingredienser förutom misopasta i en stor kastrull tillsammans med vattnet och låt koka ca 1 timme
  • Smaka av med sojasås och chilipulver efter smak
  • Sila av buljongen, och pressa ut all vätska ur grönsakerna så du får med så mycket smak som möjligt
  • Värm upp buljongen på nytt och rör ner misopastan i den. Vispa tills misopastan löst upp sig och ta därefter av buljongen från plattan.

Tofun

  • Lägg tofun i press i 15-30 min så överflödig vätska pressas ur
  • Tärna eller skär tofun i 1 cm tunna skivor (beroende på vad du gillar bäst) och lägg i en plastpåse med de övriga ingredienserna. Låt marinera i 30-60 minuter.
  • Slå ut tofun och marinaden i en varm stekpanna och stek tills den får fin yta på alla sidor
  • Ta åt sidan tills buljongen och nudlarna är klara

Tillbehören

  • Skär broccolin i små buketter, ringla över lite furikake och rapsolja över dem och baka i ugnen i 20 min på 180 grader tills broccolin mjuknat. Låt svalna något och ställ åt sidan
  • Strimla rödlöken fint och blanda med limejuicen och låt dra 20 min innan servering
  • Häll av spadet från bönorna
  • Finhacka salladslöken och grovhacka koriandern

Servering

  • När alla tillbehör är klara så kokar du nudlarna i vatten med lite bakpluver enligt instruktionerna på paketet. De är klara på bara någon minut
  • Fördela buljongen på två skålar och sleva upp nudlarna i mitten av varje
  • Lägg ut tillbehören i små högar i nudelskålarna så det ser fint ut och häll därefter över buljongen
  • Servera genast!
  • När du äter ska du röra ihop allt så det blandas. Äts med pinnar och sked!
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , , , , , , ,

4 Responses to Proteinladdad Vegansk Ramensoppa

  1. Marika 18 augusti, 2019 at 04:38 #

    Ser gott ut! Finns det näringsberäknat per portion, vore intressant med tanke på tofun. Där lärde jag mig något nytt, att den är att jämföra med lax var överraskande! Tack!

  2. Kristina Lundberg 9 juni, 2019 at 09:33 #

    Schysst att se ditt alldeles normala lilla kök, normalt rörigt och trevligt!
    Gärna fler videos, mkt inspirerande!
    Hälsn. Kristina Lundberg

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes