fbpx

Polsk svampstuvning med halloumi

och rösti

Receptet: Polsk svampstuvning med halloumi

4 portioner

Ingredienser

Rösti

Stora eller 5 små fasta potatisar 3 st
Salt och peppar Efter smak
Smör att steka i Efter smak

Svampstuvning

Bitar á 200 g halloumi, alternativt marinerad tofu 2 st
Skogschampinjoner 300 g
Dm purjolök 1 st
Knippe färsk bladpersilja 1 st
Vitlöksklyfta 1 st
Dijonsenap 1 msk
Dillfrön 1 tsk
Rödvin 0.5 dl
Havregrädde 2 dl
Kinesisk soja 1 msk
Grönsaksfond 1 msk
Socker 1 tsk
Margarin att steka i Efter smak

Gör så här

Rösti

Svampstuvning

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bloggen: Polsk svampstuvning med halloumi och rösti

DSC_2892
Hej!
För flera år sedan var jag på Café Piastowiavska som jag tror fortfarande ligger kvar på Tegnérgatan och käkade en rätt som jag bara inte lyckats få ur huvudet sedan dess. Jag har lagat den några gånger till och från själv, men av någon anledning inte skrivit om den här på bloggen.
Polsk husmanskost kanske inte slår en som det första man skulle tänka på om man skulle ge sig ut på jakt efter bra vegokäk. Men tji! Kanske beror det på att husmanskost generellt baseras på det som fanns tillgängligt för gemene man back in the days, och det var ganska sällan kött i större mängder. Så stora delar av den europeiska husmanskosten, och framförallt den östeuropeiska och nordiska, baseras ju ofta på olika typer av rotsaker, inläggningar och sånt som går att få tag på från naturen. Självklart också med inslag av kött och mejeriprodukter, men långt ifrån bara.
Den här rätten hade något snyggt polskt namn som jag inte minns, men kombinationen var ganska lustig, men svingod. Råstekta potatisrösti och någon sorts polsk stekost (som jag bytt ut mot halloumi – funkar perfekt) och sedan en mustig och senapskryddad svampstuvning, lite lik den i en rysk biff stroganoff. Det är en fet och mustig rätt som passar perfekt till ett glas rött vin. Jag har bara gissat mig till receptet, så om det inte är perfekt så ber jag om ursäkt till det polska folket!
DSC_2875

0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!