Pokemon av grönsaker!

I ANNONSSAMARBETE MED ICA

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Här rullar livet på för fulla muggar. Det är nu mer än ett år sedan jag sa upp mig från mitt tidigare jobb på Fryshuset och i oktober kommer det vara ett år sedan jag började jobba med Jävligt Gott på heltid. Det har hänt en herrans massa grejer sedan dess, och jag har hunnit gå igenom både toppar och dalar – som jag hoppas att ni har överseende med medan jag letar mig fram till det bästa sättet att få den här skutan att rulla framåt.

En av de roligare delarna med det här jobbet (och det finns MÅNGA roliga delar med det här jobbet!) är alla konstiga grejer man får göra ibland. Som att åka till Hong Kong, att ta över ett helt restaurangkök för en kväll, att jobba med sina förebilder och att få göra små gulliga pokemons av grönsaker tillsammans med sina barn.

Just det senaste gjorde jag här förra veckan efter att ICA kontaktat mig och undrade om jag inte ville vara med i en kampanj de har på gång som går ut på att få fler (både barn och vuxna, men i det här fallet främst barn) att våga testa mer frukt och grönsaker på tallriken). Det kändes som ett ämne som jag gärna ställde upp på, och dessutom gav det mig ett tillfälle att involvera mina kids lite mer i jobbet än vanligt! Att få barnen att äta mer vego och grönt är en ständig kamp, även för mig (min sambo äter blandkost, så våra kids får äta vad de vill), och det är alltid kul med sätt att göra dem mer intresserade av mat och förbättra deras kunskap om olika grönsaker.

Utmaningen var att helt enkelt hitta på någon sorts pyssel som skulle göra grönsakerna lite mer spännande och roliga för barnen. Vi fick 250 kronor av ICA att handla grönsaker för och sedan fria händer. Det här är vad vi hittade på:

Vår kasse, som ni ser användes långt ifrån allt till slutresultatet…

Idén att göra en Pokemon kom ifrån Kirrin, a.k.a ”stortjejen” (en gång i tiden ”lilltjejen” som hon kallades här på bloggen innan den nya lilltjejen dök upp i vårt liv). Både hon och jag har haft en rejäl Pokemonperiod (även om min peakade för en så där 17 år sedan och hennes fortfarande går starkt) och det kändes  helt rimligt att försöka lyckas med.

Vi spånade snabbt fram en så där fyra, fem stycken idéer varav till slut endast Bulbasur kvarstod. Jag ville att grönsakspokemonen också faktiskt skulle vara ätbar, och efter att Butternutpumpepikatchu hade bakats i ugnen såg han tyvärr helt fruktansvärd ut (har ni någonsin sett en helbakad butternutpumpa? Den e inte vacker… Lägg på polkabetskinder och svartrotsöron på det så såg han  ut som en mix mellan dockan ifrån SAW och ett brännskadeoffer… :S).

Vi kompenserade det dock med att tälja några Masterballs av majrovor och sedan lägga krutet på att göra Bulbasur så söt som möjligt.

Vi kommer att göra oss ett gäng sådana här och ta med oss till kräftskivan nästa helg. Det kommer bli succé! Kirrin är redan ett stort fan av kronärtskockor, men jag tror att göra ett sånt här pyssel både kan hjälpa barn att få en egen och bättre relation till grönsaker (det tror jag överlag de får av att inkluderas i matlagningen) och att göra det lite roligare. Vem vill inte ha en pokemon på bordet liksom?

Och OBS. Själva zucchinin här är lite mer av en ställning till den kokta kronärtskockan, som är det man sedan faktiskt äter. Vill ni äta upp resten av Bulbasur efteråt rekommenderar jag att ni hackar upp hen, steker bitarna i vitlök och olivolja, salt, peppar och några skvätt citron och äter upp med med pasta! Hur gott som helst! 🙂

Grönsaksbulbasur och masterballs

Du behöver:

 • 1 stor zucchini
 • 1 medelstor kronärtskocka
 • 1 polkabeta
 • Valfritt antal majrovor

Redskap:

 • 1 liten kniv
 • 1 större kniv
 • 1 paket med tandpetare
 • Kastrull för att koka kronärtskockan

Gör så här

 1. Börja med att mäta ut vart kronärtskockan ska sitta på zucchinin. Tänk dig att du delar in zucchinin i tre delar på längden. Den tjockaste tredjedelen kommer att bli huvudet, mellandelen är kroppen och den sista delen kommer du att skära bort. Mellandelen ska vara tjock nog för att rymma hela kronärtskockan, skär bort mindre av den sista tredjedelen om kockan är stor.
 2. När du markerat de tre delarna, så skär du bort den bakre delen med ett lutat snitt, och sedan skär du halvvägs igenom mellan huvuddelen och kroppen (också det med ett lutat snitt), och sedan ett horisontellt snitt så du tar bort halva ”kroppen”. Kvar borde du få en zucchini som ser lite ut som en pick-up bil, med ett flak. Spara delen som du skar av – de ska bli ben!
 3. Nu är du klar med kronärtskockan för stunden. Lägg den i vatten och koka i ca 30 min tills mjuk medan du fixar resten av zucchinin! Du ska självklart skära av stammen vid basen av ”knoppen” så den får plats i kastrullen och på Bulbasurs rygg.
 4. För att ge Bulbasur sitt ansikte: ”Knoppen” på zucchinin blir nosen, rita upp en mun, ett par ögon och markera öronen med en liten kniv – se bilden för exempel. Karva ut munnen och ögonen genom att göra 1-2 mm tjocka skåror som du försiktigt karvar ut.
 5. För att göra öronen: Markera två V- former strax ovanför ögonen, med den öppna delen mot ögonen. Skär sedan två snett inåtriktade, diagonala snitt in under V:et så du kan ”luta upp det” och få det att se ut som att öronen står upp lätt. Bryt av ca 7 mm långa tandpetarbitar och använd dem för att ”stötta upp” öronen så de håller sig upplyfta.
 6. För att göra ögonen: Skär ut en 1-2 mm tjock skiva från en polkabeta och skär ut trianglar ur den. Trianglarna ska vara snäppet mindre än ögonhålorna som du skurit ut på Bulbasur. Bryt till 1 cm tjocka tandpetarbitar och tryck fast ögonen med dem.
 7. För att fixa benen: Ta delen som du skar bort ifrån ”ryggen” och dela först en gång på mitten på längden, och sedan en gång till på bredden så du får fyra bitar. Se till att lägga snittet på bredden i samma vinkel som de övriga kanterna på biten så de ”lutar” lite.
 8. Måtta vart du vill ha benen på sidan av Bulbasur och fäst dem med tandpetare. Se bild för exempel! Skär till benen lätt med en kniv om du tycker att de känns för stora och klumpiga.
 9. När kronärtskockan är färdigkokt låter du den rinna av och trycker därefter in en tandpetare halvvägs in i stammen på botten av den. Använd tandpetaren för att fästa kockan på ”ryggen”/”flaket” på Bulbasur.
 10. Klar!

För att göra masterballs:

 1. Med en kniv eller potatisskalare, skala ett smalt band precis under det rosa på majrovan, runt hela rovan.
 2. Med en kniv, skär en rund ring på ena sidan av majrovan, och sedan en mindre ring innuti den. Karva ut mellanrummet mellan de två ringarna så du får kvar en upphöjd inre ring.
 3. Karva ut ett ”M” ovanför ringen i det rosa området.
 4. Koka i lätt saltat vatten tills mjuka!

 


, , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes