Perfekta Veganska Semlor – Recept

Gästrecept av Karolina Tegelaar, från Kakboken Utan Ägg och Mjölk

Hej!

Idag har jag den stora äran att få bjuda er på ännu ett mästerrecept av den fantastiska vegobaksmagikern Karolina Tegelaar! Hon har tidigare delat med sig av jättegoda recept på vegansk kladdkaka, mazarinkaka samt rulltårta här på bloggen och frågade om jag inte var sugen på att också dela hennes semmelrecept nu när det börjar närma sig semmeltider.

Och vem är jag att neka ett sådant erbjudande? Jag är säker på att ni kommer att älska det här receptet!

Vill ni ha fler sådana här superduper veganska bakrecept så rekommenderar jag varmt ett besök på Karolines Facebooksida där hon samlar en massa recept, eller att ni surfar in på hennes hemsida och köper någon av alla hennes grymma bakböcker. Hon finns även på instagram under @swedishvegan.

Och med det sagt så lämnar jag över till Karolina!


Veganska semlor

Receptet ger omkring 12 till 17 semlor beroende på storlek och degen går bra att halvera.

I min vetedeg till semlor använder jag fortfarande en deg där fettet är smält, och det är för att jag vill ha riktigt lätta och luftiga bullar till semlor, är de för saftiga tycker jag att semlan blir för mastig. 

För att få en fast vegansk grädde som är perfekt till semlor vispar du först upp grädden lite lätt med elvisp. När grädden fått volym häller du ner ett par droppar av något syrligt som citronsaft eller en ljus och mild vinäger som vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger. Du kan tillsätta uppemot en tesked om du tycker att ger är en bra smak så testa dig fram. Efter att syran har tillsatts vispar du kraftigt i flera minuter. Tillsätter du syran från början kan grädden stelna och inte vispas upp ordentligt. En del sorters vispgrädde kan bli lite för stela av denna metod så håll koll på grädden när den vispas och på hur fast du vill ha slutresultatet.

VETEDEGEN

  • 100 g margarin
  • 4 dl växtmjölk
  • 50 g jäst
  • 1½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 1-2 tsk nystött kardemumma
  • 10-12 dl vetemjöl
  • Extra  matlagningsgrädde för pensling

MONTERING

  • 250 g köpt eller egen mandelmassa (eller mandelfri massa, se recept på båda nedan)
  • 2 msk vatten
  • 1-2 pktv ispbar vegetabilisk grädde ( se instruktioner för fast grädde )
  • några droppar färskpressad citronsaft eller vinäger
  • florsocker

INSTRUKTIONER

  1. Smält margarin i en kastrull och tillsätt mjölk. Smula ner jästen när mjölkblandningen är fingervarm.
  2. Blanda sedan ner strösocker, salt och kardemumma och blanda.
  3. Rör sedan ner mjöl tills degen är någorlunda smidig men mjuk. Det är bättre att ha en något lös deg som kan jäsa och tillsätta mer mjöl efter jäsningen.
  4. Jäs i 40-60 minuter på lagom varmt ställe tills degen ungefär fördubblats.  
  5. Knåda degen smidig med mjöl , inte under lång tid utan endast så att degen blir hanterbar att rulla till bollar och dela i 12-17 bitar på omkring 70 till 80 gram.
  6. Forma bollar och låt jäsa i 20 – 40 minuter tills bollarna jäst upp ordentligt.
  7. Pensla med grädde och grädda sedan i mitten av ugnen i 225°C 9-14 minuter beroende på storlek.
  8. Skär av ett lock på bullen när den svalnat.
  9. Blanda riven mandelmassa med vatten och spritsa på bullen.
  10. Vispa grädden (se instruktioner för extra fast grädde i informationstexten ovan). Täck mandelfyllningen i semlan med vispad grädde, sätt tillbaka locket och pudra med florsocker. Man kan också blanda inkråm från bullen med riven mandelmassa och vispgrädde för fyllning, så gjorde vi semlor när jag var liten.
  11. Pudra med florsocker innan servering.

PISTAGEMASSA, MANDELMASSA & SOLROSMASSA

Det är väldigt gott med egengjord mandelmassa. Tål man inte mandel eller vill variera sig kan man använda nästan vilken nöt eller frö som helst för att göra egen favorit. Jag tycker att solrosmassa, pistagemassa och valnötsmassa är riktigt gott i semlor. Receptet ger ungefär 200 gram massa.

Ingredienser

  • 100 g (ca 1 dl) orostade frön eller nötter
  • 1 dl strösocker
  • Någon matsked vatten

Instruktioner

  1. Mixa nötter eller frön fint i en mixer, häller ner strösocker och mixa lite ytterligare så att sockret finfördelas.
  2. Någon matsked vatten tillsätts sedan för att få en klassisk fast massa.
  3. Man tillsätter ytterligare lite vatten om man ska breda eller spritsa ut massan over semlorna.
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , , , ,

3 Responses to Perfekta Veganska Semlor – Recept

  1. Hanna 27 januari, 2020 at 07:43 #

    Men jaaa! Vad kul, detta ska jag testa!

  2. Joanna 26 januari, 2020 at 08:08 #

    Det står bara vispa upp ”grädden”!?!?!
    VILKEN sorts grädde?
    Hur gör du den?
    Det är ju grädde som är STÖRSTA ”problemet” att få till!!!
    Jag vill inte få svaret – ”valfritt” för jag behöver verkligen hjälp med att få till en BRA vispgrädde som smakar BRA!

    Allt gott

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 30 januari, 2020 at 03:31 #

      Haha, jag förstår. Jag rekommenderar Aitos eller Alpros vispbara gräddalternativ!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes