Pasta orecchiette con pesto genovese

IMG_0844 (1024x768)Hej!

Länge sen sist nu. Måste verkligen säga att det senaste året inte varit Jävligt gotts starkaste. Det var fem månader sedan mitt senaste inlägg och dess för innan var det väldigt glest mellan posterna. Trots detta har ni fortsatt komma tillbaks och nyåret satte ett besökarrekord, kul men känns lite smått oförtjänt.

Vårens torka har berott på många olika saker. Dels har jag dragits med mjukvaruproblem som vida översteg något som mina patetiska små kodarskills kunde knäcka och dels har jag haft fullt upp på hemmafronten. Vi väntar nämligen barn! Om två veckor smäller det, så vänta er en hel del recept på barnmat framöver;)

Lilltjejen, som ju nu då snart blir stortjejen, har dessutom blivit vegetarian under våren (helt på eget bevåg, jag är såååå stolt:)) så jag har fått fila ganska mycket på mina barnvänliga recept. Lyckligtvis är hon betydligt mycket mer förtjust i quorn och sojaprodukter än hennes köttätarmamma, men vi jobbar nu bägge två stenhårt på en kampanj för att vända henne till den ljusa sidan.

Jag har dock inte slutat laga mat, och den här pausen har om någonting gjort att jag blivit än mer peppad på bloggandet och att fortsätta utvecklas i köket. Just nu är det italienskt som är the big thing, och för två veckor sedan var jag och min svåger på en fantastisk kurs hos Al Dente Stockholm i färsk pasta där jag lärde mig följande recept på durumvete orecchiette (öronpasta).

Det är sjukt gott, jättenkelt och roligt att laga, har gjort det två gånger till sedan dess – senast idag med hela min avdelning från jobbet på en sommarträff vi hade. Därav den jättelika skålen på bilden.

IMG_0852 (1024x768)

Pasta Orecchiette med pesto genovese, 4 personer

En sats pesto. Gör den för guds skull bara i mortel. Blir så sjukt mkt bättre än i mixer.

Pasta

6 dl durumvete (ca 1,5 dl per person)
ca 3 dl vatten (ca 0,5 dl vatten per person)

Salt

Frivilligt

Körsbärstomater, fakeon, halloumi eller whatever du vill äta till.

Börja med att blanda peston i en mortel, se receptet för instruktioner. Häll ner den i botten på en stor skål som du ska servera pastan i.

För att göra pastadegen så behöver du en stor och ren bordsyta, helst i trä, som du kan arbeta på. Värm vattnet i en kastrull tills det är precis så varmt så att det nästan inte längre går att röra vid det med fingrarna.

IMG_0791 (1024x768)

Lägg mjölet i en hög och arbeta in vattnet en liten mängd i taget. Du vill ha en ganska torr deg, men som håller ihop och inte spricker för lätt. Knåda den i ca 10 minuter så den blir fin och jämn. Om du vill se hur proffsen gör det så kan du kolla på den här videon. Hon har dock gjort det här typ hela sitt liv, så känn dig inte modstulen om det inte går riktigt lika fort.

När det är dags att forma pastan så delar du först degen i mindre hanterbara bitar och rullar dem till ca 1 cm tjocka korvar. Skär därefter av ca 1 cm tjocka bitar, en i taget, och (här kommer the tricky part) tryck en knivsudd mot kanten på biten samtidigt som du drar kniven mot dig. Det ska vara ungefär på samma sätt som du gör med ett paketsnöre för att få det att snurra ihop sig. Tryck hårt, först nedåt och sedan dra emot dig. Det tar några gånger att få in snitsen. När du dragit kniven och fått en snäckliknande pastabit som resultat så vänder du ”snäckan” ut och in på tummen och formar den till en liten hatt. Klar! För en illustration, se den här videon. Återupprepa tills degen är slut.

Anledningen till att det är viktigt att degen är ganska torr är att det blir mycket enklare att dels göra rätt rörelse med pastan, men också att den då blir räfflad i mitten som på bilderna här. Det bidrar till att pastan senare kan fånga upp mer sås.

Låt pastan ligga och torka på en plåt tills alla bitar är klara och koka därefter i rikligt saltat vatten ca 3 minuter. De ska bli rejält al dente och får ganska mycket tuggmotstånd, dock utan att vara råa. Häll av pastan och slå den direkt ner i skålen med pesto, rykande varm. Rör om, blanda med ev. andra ingredienser du vill ha (jag gillar att ha i körsbärstomat) och servera!

IMG_0806 (1024x768)

 

, , , , , ,

4 Responses to Pasta orecchiette con pesto genovese

 1. Julle 2 juni, 2013 at 12:07 #

  Hej! Tänkte bara säga att jag upptäckte din blogg för ca en vecka sen när jag googlade runt efter bra vegetarisk mat. Jag är en matälskare som nu har varit vegetarian i två månader och verkligen vill fortsätta på den vegetariska linjen men ibland behöver lite motivation och inspiration för att inte ramla tillbaks i biffens saftiga fälla.. Och din blogg är verkligen precis vad jag letade efter! Så himla glad jag blev, dels för att bloggens namn är så pang på och dels för att du verkligen visar de bästa sidorna med vegetarisk matlagning, jag vill verkligen aldrig nånsin äta kött igen efter att ha hängt på din blogg och samlat på mig en massa fina recept! Tänkte bara säga det, när jag noterade att du inte bloggat så mycket på senaste tiden; att du har läsare och nya läsare som uppskattar vad du gör, och blir jätteglad och tacksam om du fortsätter bloggandet! 🙂

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 3 juni, 2013 at 01:28 #

   Tack så mycket! Vad glad jag blir, det är precis den känslan jag vill skicka med folk!:)

 2. Ida 1 juni, 2013 at 12:37 #

  Hurra du är tillbaka!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Recept: Cacio e pepe, original och vegansk! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 5 maj, 2017

  […] du gör egen, här har du några recept på durumvetespasta och på […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes