Pasta med salvia, chili och kanderade valnötter

Hej vänner!

Hoppas allt e fint med er! Vet att det varit ganska mycket annat än bara vanliga recept här på bloggen på senaste (även om jag ju försöker så till att åtminstone de flesta inläggen har med mat att göra, så har det ju blivit ganska mycket om hur jag på ett eller annat sätt försöker få ut maten till allmänheten på olika sätt och lite mindre jag som bara lagar nya recept för att det är kul). SÅ jag tänkte att jag skulle bjucka på ett sådant helt enkelt! For good old times sake 😉

Det här pastareceptet är faktiskt inspirerat av en gammal dagens special jag käkade på vapiano för typ trehundrafemtio år sedan. Jag har lagat en variant av det på bloggen tidigare,  då fyllt med parmesan och med fylld pasta, men kände att den här kombon med chili, salvia och kanderade nötter förtjänar lite mer uppmärksamhet än vad det fått på senaste! Och så klart i en ny vegansk tappning.

För att få till den rätta krämigheten i den här såsen så är pastavattnet jätteviktigt. Pastavattnet, tomaterna, olivoljan och kryddorna klibbar och krämar ihop tillsammans på pastan om du gör som jag beskriver nedan, istället för att bara hamna i botten på pannan med en klick pasta på toppen.

I övrigt vill jag bara slå fast att salvia är ett fett underskattad ört. Mer salvia åt folket!

Så. Sluta läsa nu och börja laga mat. Pronto!

Pasta med salvia, chili och kanderade valnötter, 4 portioner

 • 500 g spagetti
 • 2 dl pastavatten från kokningen
 • 100 g valnötter
 • 2+1 msk sirap (gärna lönnsirap)
 • 1-2 hela röda chili
 • 2-3 klyftor vitlök
 • 1 kruka färsk salvia
 • 3 msk olivolja
 • 1 dl soltorkade tomater
 • 3 blad svartkål
 • 10 st körsbärstomater (gärna orangea)
 • Salt to taste

Gör så här:

 1. Börja med att rosta valnötterna i en torr stekpanna tills de börjar få färg och dofta.
 2. Ringla över 2 msk sirap över nötterna i pannan och rör runt snabbt så de täcks av sirapen och den sugs in utan att brännas. Det tar bara några sekunder, så var försiktig. Lägg sedan nötterna åt sidan.
 3. Hacka chili, vitlök, soltorkade tomater och svartkål i tunna skivor.
 4. Sätt på pastavattnet och börja koka pastan
 5. I samma panna som du kanderade nötterna häller du ner olivolja och fräser vitlök, halverade körsbärstomater, soltorkade tomater och svartkål tills löken blivit mjuk och svartkålen och tomaterna börjat skrumpna ihop.
 6. Lägg ner 2/3 av salvian och stek i någon minut till
 7. Sleva upp pastan ur kastrullen och ner i pannan med grönsakerna när du har ca 1-2 minuters koktid kvar på pastan
 8. Häll ner 1 dl pastavatten från kastrullen ner i pannan och låt pastan koka klart tillsammans med grönsakerna i pastavattnet tills du får en tjock och krämig sås i botten på pannan som klibbar fast på pastan. Om pastan ännu inte är färdigkokt så häller du i lite mer pastavatten.
 9. Rör ner de kanderade valnötterna (som du gärna får krossa lätt med handen så de inte är i jättestora bitar) och toppa pastan med lite mer salvia, lite mer sirap, salt efter smak och kanske lite chiliflakes. Servera genast!

 


Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required, , , , , , , ,

4 Responses to Pasta med salvia, chili och kanderade valnötter

 1. Sofia 30 maj, 2019 at 02:58 #

  Min partner lagade detta idag, för 5:e gången! Underbart recept. Han brukar ha i mer svartkål, vitlök, soltorkad tomat, och nötter än receptet kallar för — mmm. Ska prova att rosta små tärningar butternut squash med olivolja och vitlök i ugn nästa gång. Tror det hade passat också!

 2. Linnea 19 september, 2018 at 09:30 #

  Jag älskar salvia, så detta hörs verkligen smarrigt!
  I receptbeskrivningen så står det både lök och vitlök, medan lök inte nämns i receptlistan. Ska det vara någon lök i receptet och i sånt fall, vilken?
  Det står också i beskrivningen att lök, vitlök och etc. ska fräsas i samma panna som den kanderade löken.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 23 september, 2018 at 04:36 #

   Ah! Tack, bra catch. Det är jag som slarvat lite när jag skrivit ner receptet och varit för snabb. Det ska stå kanderade nötter och det ska INTE vara någon lök i receptet. Det kan vara det, men det är inget krav. Isf skulle jag kanske skiva ner lite rödlök och steka med de övriga grönsakerna. Skadar inte!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes