Pasta med grönsaker i tomatsås – my way

Förra våren skrev jag ett inlägg om hur innerligt jag kommit att hata pasta med grönsaker i tomatsås. Denna olidliga standardrätt på lunchrestauranger Stockholm över som inte för sitt liv kan tänka utanför sin sin fyrkant av fläsk, nöt, fisk och fågel. Vad kan vegetarianer äta? Ehh… grönsaker. Pasta kan man väl äta med bara sås va? Det har jag hört att de gör nere i Italien. Då är väl pasta med grönsaker och lite sås okej?

Jo visst. Jag fattar grejen. Men ni är ju fan kockar. Ni JOBBAR med att laga mat. Lite mer kreativitet tycker jag väl att man kan be om? Pasta med grönsaker i tomatsås får mig att känna mig som en andra klassens kund. Lite som romen som väl får nöja sig med att låna polarens bil, för inte BEHÖVER de väl låna bil på Statoil?

Well, well. Riktigt så mycket hat förtjänar väl inte rätten om den görs rätt och serveras i rätt sammanhang. Den kan ju också vara riktigt vacker, god och järnrik. Typ så här:

Pasta med grönsaker i tomatsås 2-3 portioner

1 gul lök
1 knippe broccoli
1 stor morot
1 röd paprika
2 klyftor vitlök
80 gram bladspenat
1 burk körsbärstomater
1 burk stora vita bönor
1/2 dl pumpakärnor
300 g fullkornspasta
1 kruka basilika
Salt och peppar

Börja med att rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna. Ställ åt sidan.

Skiva sedan löken och vitlöken fint. Stek mjuka i lite olja i en panna (gärna gjutgärn för extra järnkick), slå i körsbärstomaterna och låt koka i ca 15 minuter tills tomaterna kokat ned lite. Smaka av med salt, peppar och basilika och låt koka vidare på svag värme.  Sätt på pastavatten och börja koka pastan.

Skär undertiden broccolin i små buketter och skiva moroten och paprikan i smala stänger. Woka dem i lite olja i en stor wok tills de får små mörka fläckar.

När pastan kokat klart blandar du ner bönorna, pumpakärnorna, mer basilikablad och spenaten i woken med grönsakerna. Slå över tomatsåsen och rör runt tills allt blandat sig. Smaka av med mer salt och peppar om nödvändigt. Avsluta med att ha i pastan och blanda väl.

Servera med parmesan och extra basilika.

, , , , , , , , , , , ,

7 Responses to Pasta med grönsaker i tomatsås – my way

 1. Madde 19 juli, 2015 at 11:24 #

  Vad kan man använda istället för parmesan om man är vegan? 🙂

 2. Lina olsson 19 mars, 2014 at 07:56 #

  hej din maträtt ser sjukt motbjudande ut, och lika så smakade den. tack för mej, tack för dej och din äckliga sallad————-

 3. Joanna 27 oktober, 2013 at 05:49 #

  Supergott!! tack:)

 4. Sara 8 maj, 2013 at 06:57 #

  Fantastiskt gott. Vi är glada nybörjare på vegitarisk mat och det här receptet var helt fantastiskt. Vi har lagt till gröna sojabönor (frysta som vi bara häller i på slutet). Tack för fantastisk blogg!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes