Pasta med chorizo, ruccola och färska tomater

Jag är helt såld på Wheaty’s Gran Chorizo och har svårt att göra annat än att fundera ut olika recept som jag kan använda den i. Det är verkligen en helt ny värld som öppnats när jag upptäckt den här fantastiska korven som faktiskt beter sig i stort sett precis som ”vanlig” köttchorizo. Den går att steka på samma sätt, äta rå på samma sätt, och använda som en krydda i olika rätter på samma sätt. Jag är salig.

Den här pastan slängde jag ihop och bjöd ett gäng vänner på i lördags. Mycket fint, men jag skulle nog eg. ha använt lite mer korv till den här mängden pasta… Som ni märker påminner den en hel del om min choriz0- och potatissallad från förra veckan, men det är inte mitt fel att fetaost, tomater och chorizo passar så bra ihop!

Pasta med chorizo, ruccola och färska tomater, 8 pers
750 g pasta
1 Gran Chorizo á 200 g
250 g fetaost
250 g champinioner
400 g färska tomater
1 påse ruccola á 80 gram
3 vitlöksklyftor
1 röd chili (valfritt)
4 msk olivolja
1 msk oregano eller annan torkad örtkrydda
Salt och peppar

Skiva chorizon, skölj och skär champinjonerna i bitar, hacka vitlöken och chilin och stek dem allesammans i ca 5 minuter i olivoljan och med oreganon i en stor stekpanna. Koka pastan. Skiva tomaterna, skölj ruccolan, tärna fetaosten. När pastan är klar häller du av vattnet och rör direkt ner korv och svampblandningen från stekpannan ner i pastan. Se till att få med så mycket av oljan och ev. vätska från svampen som finns kvar. Blanda därefter försiktigt ner ruccolan, tomaterna och fetaosten. Salta och peppra efter smak.

 

, , , ,

14 Responses to Pasta med chorizo, ruccola och färska tomater

 1. Sebastian 12 september, 2011 at 07:46 #

  Repris på chorizo&kikärtsgrytan med justerad vitlöksmängd.

  200 g Chorizo
  2 burkar kikärtor
  1 Purkolök
  2-4 hackade vitlöksklyftor (den här rätten ska ha rätt så mycket vitlök, testa er fram till vad som är lagom starkt)
  1-2 burkar krossade tomater, beror på smak om man vill ha saftig gryta eller torrare.

  Kryddning:
  Spiskummin
  Gurkmeja
  1 hackad Chilli, eller 1 msk Sambal Oelek
  Lagerblad

  Skiva purjolök och skär vitlöken i små bitar. Skiva chorizon i ”slantar”. I en stor stekpanna (eller wok) fräs purjo och vitlök först, lägg till chorizon. Häll av spad från kikärter och rör in. Krydda med spiskummin, gurkmeja, Chilli. Häll på tomaten och lagerblad. Låt puttra ett tag.

  Serveras med grön sallad till. Och/eller ris/bulgur/quinoa om ni orkar få i er så mycket.

 2. Sebastian 12 september, 2011 at 07:25 #

  Jag beräknade nog fel med vitlöken. 4 klyftor tror jag är måttet. Det ska vara hardcore!

 3. Marie 12 september, 2011 at 05:56 #

  Det blev ju en del ”stavfel” i texten men du fattar nog…trött efter jobbet!

 4. Marie 12 september, 2011 at 05:53 #

  Jo precis, jag håller med dig helt och hållet. Det är ju inte smaken man inte gillar med kött utan det faktum att det är döda djur man äter. Jag är också en riktig husmanskostromantiker (eller har blivit) precis som du och gillar alla de här klassikerna som hamburgare, spagetti med köttfärsås osv. Jag är stammis på Snottys Sound bar här på Söder och ser folk äta köttbullarna med potatismos och gräddsås och blir alltid så galet sugen på något liknande…de borde ha en vegovariant på menyn. Eller så får jag laga till det hemma helt enkelt men det blir aldrig av för min kille hatar pulvermos (som jag älskar) och gillar mat med mycket grönsaker och är mer inne i raw food-tänker.

  Dock har jag ibland undvikit ersättningsprodukter för att det är halvfabrikant, innehåller ofta mjöl/ströbröd osv som jag försöker undvika i perioder då min mage mår rätt kasst av gluten.

  Köpte korven idag och gjorde den här rätten du skrev om. Utlåtande kommer i bloggen sen! 😀 Men jag kan säga såhär: min näsa blir alldeles tokröd för jag tror jag hade i lite för mycket chili och kliade mig dessutom på näsan innan jag hade tvättat händerna…

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 12 september, 2011 at 06:32 #

   Haha, fantastiskt. Jo chilin får man vara försiktig med;) Ett tips kan vara att vara noggrann med att kärna ur och ta bort alla vita hinnor från insidan av chilin innan man använder den, samt att steka den långsamt i oljan. Precis som vitlök blir chilins smak (och styrka) betydligt mycket mildare om den får sauteras försiktigt och länge i fett.

   Ja.. det är inte lätt det där med att kombinera sin egen taste for food med sin partners.. Min flickvän är inte ens vegetarian och har ungefär samma smakpalett som ett barn (+ koriander i mängder) så det blir lite utmanande att få äta vad man vill hemma till och från… Men, jag kan ju lugnt säga att det bidrar till att pusha min matlagning åt det enklare hållet. Just rawfood har jag dock aldrig lyckats ge mig på i någon större utsträckning… Känns lite väl.. jag vet inte.. raw?

   Grejen med halvfabrikat är jag helt med dig på. Men jag antar att jag äter det ungefär i samma utsträckning som vilken matintresserad person som helst. Dvs ganska sällan, men ibland när jag inte orkar… Och korv är väl per definition halvfabrikat, eller har jag fått det där om bakfoten nu?

   Kul att du brukar hänga på snotty, min flickväns brorsa är bartender där, så I’ve been there quite a bit aswell. Deras gnocchi var asm, synd bara att de bytt kock nu!

   • Marie 13 september, 2011 at 07:23 #

    Jag hade ingen aning om att chili blir mildare ju längre den steker! Använder chili väldigt sällan faktiskt och det är väl därför jag är en sån amatör och glömmer bort det här med att inte gnida sig i ögonen när jag hanterat den osv.

    Oj inte ens vegetarian! Det var som tusan. Om din flickvän alltså. Min kille äter bara vegetariskt men är bra mycket ”nyttigare” än mig som helst skulle äta pizza jämt typ men det är nog bra att vara ihop med någon som sätter lite gränser så man kommer i sina jeans haha.

    Haha! Jag såg ett av dina inlägg och tänkte ”Linus” när jag såg en bild. Jag vet såklart vem han är. Snotty har ganska tråkig meny just nu tycker jag. Hann aldrig prova gnocchin men min kille hälsar att han också saknar den.

 5. Marie 12 september, 2011 at 08:56 #

  Låter galet gott, kan tänka mig att den blir riktigt bra i en korv stroganoff också. Jag har aldrig testat produkter från ”det där stället som säljer dem på nätet” (minns inte vad företaget heter) men en vegankompis rekommenderade dem förut…har egentligen haft lite svårt för såna här ersättningsprodukter förut men det börjar släppa.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 12 september, 2011 at 04:28 #

   Haha, Seitanfoods (.nordicshops.com) heter de, inte så enkelt det inte. Funkar säkert bra i korvstroganoff. Låter som en hit!

   Ja alltså diskussionen om ersättningsprodukter kan bli lång, men personligen har jag faktiskt inga större problem med dem. Jag ser det lite som att det är skillnad på att bara inte vilja äta kött och att vilja ha en helt ”avköttad” matkultur. Bara för att du inte vill äta kött betyder det inte nödvändigtvis att du har någonting emot rätterna i sig så att säga. Jag tycker inte att hamburgare, stroganoff, ”kött”bullar, korv eller grillat över huvud taget behöver ha med kött att göra. Det är goda rätter i sig, oavsett vad proteinbasen består av. Ergo är ersättningsprodukter enligt mig en ganska missbrukad term. Det är ju bara att skapa en alternativ proteinkälla till vanliga rätter, vilket möjliggör att man kan äta köttfri mat utan att behöva byta ut hela sin matkultur – något jag tycker är positivt.

 6. Mani 12 september, 2011 at 08:41 #

  Hörru, hade du chili i den du lagade i Lördags? Undrar bara, för det där ska jag laga idag och i morgon och i resten av mitt liv.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 12 september, 2011 at 01:15 #

   Nej det hade jag inte, Silvia är så känslig vettu. Men jag skulle ha föredragit chili om jag lagat till mig själv, to spice it up even more.

 7. Sebastian 11 september, 2011 at 07:52 #

  Just, det receptet är till för 2-3 pers, eller 4 småätare.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 12 september, 2011 at 01:13 #

   Det där lät ju supergott Sebbs! Ska laga pronto!
   Fortsätt gärna komma med recept. I dig your style.

 8. Sebastian 11 september, 2011 at 07:51 #

  Testa den här chorizo-grytan som jag brukar köra på veckodagar. Den bygger på klassiska spanska Garbanzada och har alla fördelar man önskar till vardagskäk: billigt, snabbt, gott som fan!

  200 g Chorizo
  2 burkar kikärtor
  1 Purkolök
  1/2-1 hackad vitlök (den här rätten ska ha rätt så mycket vitlök)
  1-2 burkar krossade tomater, beror på smak om man vill ha saftig gryta eller torrare.

  Kryddning:
  Spiskummin
  Gurkmeja
  1 hackad Chilli, eller 1 msk Sambal Oelek
  Lagerblad

  Skiva purjolök och skär vitlöken i små bitar. Skiva chorizon i ”slantar”. I en stor stekpanna (eller wok) fräs purjo och vitlök först, lägg till chorizon. Häll av spad från kikärter och rör in. Krydda med spiskummin, gurkmeja, Chilli. Häll på tomaten och lagerblad. Låt puttra ett tag.

  Serveras med grön sallad till.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Porotos con grenados – på steroider | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 13 oktober, 2012

  […] Jag kom åtminstone med på topp 10 med det här receptet..;) Har ont om bra grejer som bara tar en halvtimme, vilket var ett krav. D.S Dela eller bokmärk […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes