Pasta alla puttanesca.

Söndag är som alltid en festdag och då ska det ätas god mat. I kväll vankades det en av mina och Sarahs favoriter, pasta alla Puttanesca, eller som vi svennar skulle ha sagt: pasta på horans vis.

Receptet är egentligen från typ 1940 talet och har en ganska trist bakgrund som de flesta rätter, men om man struntar i det och i stället lyssnar till legenden så kommer namnet ifrån Neapel. Där fanns en gammal lag som förbjöd glädjeflickor att vistas på gatan annat än under kvällstid och på söndagar. Det här gjorde det ganska svårt för de arma kvinnorna att få tag på färsk mat i och med att de heller inte kunde handla som vanligt folk. Pasta alla Puttanesca består därför enbart av råvaror som man lätt hittar konserverade i italien. Enligt en annan historia så fick rätten sitt namn efter sin skapare, en bordellmamma som uppfann den kryddiga och mustiga pastasåsen för att stärka sina flickor efter en hård natts arbete… Sug på den ni.

Min variant gör jag utan ansjovis och med borlottibönor. Mycket najs.

Pasta alla Puttanesca 2-3 pers
300 g spagetti
1burk krossade tomater á 400g
1 hackad tomat.
2 scharlottenlökar
3 msk inlagd kapris
250 gram kalamataoliver utan kärnor
1 röd chilli
3 klyftor vitlök
1 burk borlottibönor
Oregano
Timjan alt. basilika
1/2 dl Färsk bladpersilja
0,5 dl olivolja

Hacka löken, vitlöken och chillin fint. Hacka oliverna och kaprisen grovt och tärna tomaten. Värm upp oljan i en stekpanna med höga kanter och fräs därefter löken, vitlöken och chillin på medlemvärme i några minuter. Lägg därefter i kaprisen och oliverna i stekpannan och låt steka med i fem minuter till. Om du använder torkade kryddor har du i dem samtidigt, färska kryddor ska bara koka med mågra minuter i slutet. Häll i all tomat, både krossad och färsk samt bönorna och låt koka livligt i ca 10 minuter. Ha i lite vatten om du kokar utan lock så att konsistensen håller sig fin. Smaka av med salt och peppar i slutet och blanda ner ev. färska örter samt persiljan. Blanda med nykokt spagetti och servera i djupa tallrikar med nyriven parmesan till.

Mamma mia!

, ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pasta alla Norma – The Jävligt Gott way | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 15 januari, 2017

    […] Pasta alla puttanesca. Pasta med stekta tomater och fetaost och Jävligt gott firar 1/2 år! Pasta med grönsaker i tomatsås – my way Julklapp: Höstens alla matradio-snack på Soundcloud! Krämig pasta med soltorkade tomater, rosmarin, champinjoner och fetaost […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes