Vegansk Pasta all’Amatriciana – Och Tävling med Kungsörnens Gotlandspasta!

Hej!

Nu är semestern äntligen i full gång och det är dags att börja ta det lite lungt. Jag ska försöka i alla fall! Jag jobbar ju typ med att laga mat till familjen, så det är lite svårt med alla de där gråzonerna 😉 Jag ska i alla fall inte göra några större events på ett tag och försöka att bara chilla lite. Kanske till och med laga något annat än grillat ibland!

Och i sådana lägen är det nästan alltid pasta som är mitt number 1 go to. Det är enkelt, det är gott och det går att variera hur mycket som helst. Och som ni vet så har jag tonvis med pastarecept här på bloggen!

Så när Kungsörnen kontaktade mig för några veckor sedan och undrade om jag ville delta i en liten utmaning de arrangerar för ett gäng bloggare för att uppmärksamma att de har tagit fram en ny typ av pasta gjord på helt svenskodlad durumvete (gotlandsodlad till och med – man ska veta vart maten kommer ifrån) så tyckte jag att det lät som en helt fenomenal idé!

Inte minst för att jag gillar idén om svenskodlat durumvete. Durum är en sorts vete som har en lite mustigare smak, högre proteininnehåll och lite gulare färg som italienarna ofta använder i pasta, pizzadegar och i brödbak (bland annat ciabatta är gjort på detta) och det har varit svårt att odla i Sverige på grund av att det kräver mycket sol. Nu har dock Kungsörnen lyckats få fram en sorts durumvete som klarar av det Gotländska klimatet och tagit fram svensk durumpasta!

Det högre proteininnehållet i pastan gör att det dels är enklare att koka al dente (dvs med en kärna av tuggmotstånd som gör det lite godare), men det gör det också lite nyttigare. Med hela 13 g protein per 100 g så har det nästan lika mycket protein i sig som kvarg och tofu! Vill ni läsa mer om pastan så hittar ni mer information på Kungsörnens hemsida!

Tävlingen går ut på att jag, superinstagrammaren Cashew Kitchen och Catarina König (som vann Sveriges Mästerkock 2016) utmanar varandra med varsitt smarrigt pastarecept där vi tolkar Gotland på något sätt eller använder Gotländska råvaror och att NI LÄSARE ska få rösta på vilket av våra recept ni tycker ska vinna! Catarina var först ut förra veckan med sitt recept och nästa vecka hittar ni nästa recept på Cashew Kitchen! Ni röstar genom att likea min instagrambild på @javligtgott eller bilden på den här rätten hos Kungsörnens instagramsida!

Om ni följt min blogg ett tag så vet ni säkert att jag älskar att försöka göra vegetariska och veganska varianter av klassiska italienska pastarecept (lite utifrån devisen att om ett helt land älskar rätten så kan det ju inte vara dåligt!) snarare än att bara försöka hitta på egna nya pastasåser. Så jag tänkte att jag skulle göra lite liknande här. För mig är Gotland mer eller mindre det närmsta ett Svenskt medelhavsklimat vi har här i Sverige, så varför inte göra en mix mellan det Svenska och det italienska för att tolka Gotland?

Det här är min egna veganska variant av Pasta all’Amatriciana. En kryddstark rätt som får blodet att pumpa när sommarsolen står som högst och som toppas med malda cashewnötter och klippt persilja.

Vegansk Pasta all’Amatriciana, 4 portioner

  • 400 g Gotlandsspaghetti från Kungsörnen
  • 2 burkar goda krossade tomater eller 10 stycken färska solmogna svenska tomater
  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 näve färsk bladpersilja
  • 1 msk olivolja

Fejkon:

  • 250 g fast tofu (gärna rökt eller marinerad)
  • 1 msk liquid smoke
  • 1,5 msk ljus soja
  • 1 msk socker
  • 3 msk rapsolja

Vegansk parmesan:

  • 100 g rostade och saltade cashewnötter
  • 3 msk näringsjäst
  • 1-2 krm salt

Gör så här:

Fejkon:

  1. Lägg tofun i press inslagen i hushållspapper i 30 min så överflödigt vatten dras ur
  2. Skär tofun i ca 1×1 cm stora tärningar
  3. Blanda övriga ingredienser till en marinad och lägg tofun och marinaden i en plastpåse i 1-2 timmar
  4. Hetta upp en stekpanna och häll ner tofun tillsammans med all marinad i stekpannan. Stek på medelvärme tills all marinad har stekts in i tofun och den blivit knaprig utan att brännas.
  5. Ta fejkonet åt sidan och förbered resten av rätten

Cashewost:

  1. Mixa cashewnötter och näringsjäst till ett fint pulver med en stavmixer eller mortla i en mortel.
  2. Smaka av med salt tills du får en parmesanliknande sälta

Pastasåsen:

  1. Börja med att sätta på rikligt med rejält saltat pastavatten
  2. Finhacka lök, vitlök och chili (behåll kärnorna om du vill ha en lite kaxigare sås, rekommenderas!)
  3. Fräs lök, chili och vitlök på låg värme i en stor gryta tills löken blivit genomskinklig
  4. Tillsätt det stekta fejkonet och stek ytterligare några minuter på medelvärme så smakerna blandas
  5. Tillsätt antingen urkärnade och finhackade färska tomater eller de konserverade tomaterna och koka ca 10 minuter på medelvärme medan du låter pastan koka klart.
  6. Lägg i pastan i pastavattnet och låt det koka 6-7 minuter medan pastasåsen kokar. Du vill inte  koka pastan 8 minuter, då den ska ligga och dra i pastasåsen ett litet tag också.
  7. Ta en kopp och sleva upp 2 dl salt pastavatten precis innan du ska hälla av pastan. Spara!
  8. Smaka av pastasåsen med salt och ev. lite peppar
  9. Lägg ner den nykokta pastan i grytan med pasta och ta av den från spisen. Rör runt så allt blandas och späd ut såsen med det sparade pastavattnet tills du får en krämig konsistens (såsen har antagligen reducerats ner något och behöver spädas).
  10. Toppa med veganparmesan och färsk hackad bladpersilja. Servera genast!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



 

, , , , , , , , , , ,

2 Responses to Vegansk Pasta all’Amatriciana – Och Tävling med Kungsörnens Gotlandspasta!

  1. Izzy 5 juli, 2017 at 08:16 #

    Ser super gott!!! Har aldrig testat vegansk cashew ost/parmesanost, så måste testa göra det snart!!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Jävligt Gott möter Elaine Eksvärd – Avsnitt 3 – Veganskt bacon! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 17 oktober, 2018

    […] Pasta all’amatraciana – Pasta med rökig och het tomatsås, toppad med cashewparmesan  […]

Lämna ett svar till Izzy Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes