fbpx

Påskbord, julbord och midsommarbords-special

IMG_6325 (765x1024)Jag har hört vissa kalla det för det svenska smörgåsbordet, andra låtsas febrilt som att det är tre helt separata företeelser. Jag skulle säga att det kanske är tur att de bara kommer ett par gånger per år, men att de precis som Kalle Anka på julafton är nära på speciella just av den anledningen. Ja, förutom då kanske julborden som även om de bara kommer under en period per år (tack och lov) så jagar de precis som studentskivorna i flock. Som går att ses bland genom den här eminent uppstyrda hemsidan, Julbordsmäklarna, som samlar alla julbord som erbjuds i Stockholm i lagom god tid så här åtta månader innan (och som bad mig nämna dem ska det tilläggas, vilket jag inte har något emot in the spirit of tjänster and gentjänster).

Jag är en traditionalist av rang, vilket ju ofta krånglas till av det faktum att jag är vegetarian. Farsan uppfostrade mig och mina två bröder på en strikt diet av husmanskost (och nyhusman, dvs typ spagetti och köttfärsås) och julbordet dignade alltid av revbensspjäll, brysselkål, hemmagjorda rödkåls- och rödbetssallader samt fem olika sorters sill. För att inte tala om den heliga graalen, den griljerade skinkan. Många av de här sakerna går ju enkelt att byta ut eller tweaka så att de blir vegetariska trots allt, och genom åren så har jag samlat på mig en del som jag tänkte dela med mig av här inför midsommar och så här efter påsk då jag påmints om en del av dem.

Kort ska väl dock sägas att de varierar från varandra till viss del. Basen brukar dock vara densamma. Potatis av olika sorters kvalité (kokt och trist till jul, färsk till midsommar), sill av alla de sorter, köttbullar, gravlax, kokta ägg (brukar iaf vi ha) och olika sorters röror typ rödbetssallad, potatissallad, rödkålssallad eller liknande. Det som främst skiljer är väl att det förutom vissa säsongsbetonade varianter (som mängden kål på julbordet och färskpotatisen på midsommar) vad som får bli ”huvudrätten” vid de olika tillfällena. Julen har sin skinka, midsommar sin grillning och jag skulle nog vilja säga att påsken brukar ha sitt lamm eller sin stora laxbit. Alla de (förutom laxen) går dock finemang att byta ut till vegetariska alternativ.

IMG_9837 (1024x770)

”Sill”

Först ut sillen. Här finns ett jättebra recept på vanlig inlagd aubergine ”sill” och senaps”sill”, skippa bara sista steget för vanlig eller dela upp satsen i två och bara hälften i senapssåsen. Går att variera oändligt. Görs dagen innan!

IMG_3206

”Köttbullar”

Enligt mig ett måste. Kanske inte till midsommar, men till alla andra tillfällen man kan få in dem. Jag vill gärna ha dem små och hårdstekta i en massa fett så de blir riktigt knapriga. Till jul smaksätter man dem med dijonsenap och kryddpeppar i mängder. Här är ett recept som funkar finfint för att tralla egna hemma. Enda nackdelen är att de inte blir superrunda, utan snarare lite fyrkantiga som tärningar då de inte drar ihop sig på samma sätt som riktig köttfärs gör.

IMG_4417 (1024x768)

”Lammstek”

Det här påminner mest om lamm på det sätt att det har ungefär samma färg och mustighet, men det passar precis lika bra till en potatisgratäng och med rödvinssås. Ett av mina absoluta favoritrecept!

IMG_9552 (1024x765)

Griljerad ”skinka”

Här har jag inget inlägg skrivet sedan tidigare, men receptet är enkelt. Jag har testat flera olika sorters ”skinka” vid olika tillfällen men har fastnat bäst för den helkokta kålroten som skinksubstitut. Det finns ju till exempel också Astrid och Apornas Sk*nka, men jag gillar verkligen inte konsistensen på den. Alldeles för mjuk och slibbig.
Köp helt enkelt en hel kålrot i en passande storlek. Skala och koka i grönsaksbuljong tillsammans med ett gäng kryddpepparkorn, vitpepparkorn och lagerblad samt kanske, om du känner dig på det humöret lite kryddnejlikor tills den är mjuk rätt igenom. Slå av spadet och låt den svalna något. Griljera därefter genom att pensla den täckt med en blandning av skånsk grovkorning senap och dijonsenap och rulla den försiktigt i ströbröd. Griljera i ugn på 225 grader i 15 minuter eller den fått tillräckligt med färg.
Revbensspjäll
Bloggen Vardagsmatad har ett bra (tror jag!) recept på revbensspjäll som jag dock ännu inte har testat. Gör det ni vettja!

IMG_7240 (1024x765)

Allt det andra fixet och trixet

… får ni nog slänga ihop själva. Byt ut ansjovisen mot kapris i Janssonen kanske. Ha havregrädde i rödbetssalladen och koka brysselkålen. Prinskorv finns det idag massvis med roliga varianter på ifrån bland annat Hälsans Kök och Wheaty, eller varför inte göra egen efter det här eminenta receptet ifrån bloggen Veganstyle? Byt ut kaviaren mot tångkaviar, eller skippa äggen helt. Gravlax känns det tyvärr svårt att byta ut. Alla fakefiskar jag stött på känns särdeles otrevliga, även om bland annat Astrid och Aporna nog har någon sorts substitut även för det.
Trevligt smörgåsbordande!

 IMG_3076

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

gjorda på formbar färs
Relaterade taggar:Matlagningstips, Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
1 Kommentar
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
1
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!