Panerad fetaost med honung

DSC_1622 (800x536)

Det finns några få recept som jag ofta undrar varför de inte är mer kända än vad de är. – Varför lagar inte alla det här? Jämt? Är det någon sorts världsomspännande konspiration med syfte att hålla de bästa recepten hemliga ifrån den stora massan? Man börjar ju undra.

Jag åt panerad och friterad fetaost för första gången för dryga tre år sedan på en tapasrestaurang i Lund, och det var verkligen en uppenbarelse. De serverade fyra smala fetaostpinnar som panerats i ströbröd och sedan friterats i olivolja. Till det hade de en söt aprikos och apelsinmarmelad. Jo, det låter lite wierd, men om ni tänker på det så är det ju inte alls så långt ifrån hur man äter ost med kex till efterrätt. Sötman balanserar ostens syra perfekt.

När fetaosten dessutom tillagas så blir dess syrliga smak mildare och sötare, även om den behåller smaken och delar av sin karaktär. Konsistensen blir också mjukare och krämigare, samtidigt som paneringen ser till att den fortfarande håller ihop. Resultatet blir en krämig smakbomb som balanserar syra, sälta och sötma allt i ett krispigt skal av olivoljekrispig panering.

Okej, ni fattar? VARFÖR äter inte alla det här så ofta de kan?! Det måste vi ändra på.

DSC_1619 (800x536)

Panerad fetaost med honung, 2-3 portioner

  • 300 g fetaost i 2 st 150 g block
  • 2 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk honung
  • salt och svartpeppar
  • 1/2 dl olivolja

Ta ur fetaosten ur paketen och badda dem torra med lite hushållspapper. Förbered tre fat, ett med vispat ägg, ett med mjöl och ett med ströbröd. Skär fetaostblocken i önskade storlekar beroende på hur många som ska äta och hur de ska serveras. Förslagsvis i tre st 50 g bitar vardera. Doppa fetaosten ett i taget, först i ägg, sen i mjöl, sen i ägg igen och sen sist i ströbröd. Var försiktig så att du inte kletar bort paneringen med fingrarna när du lyfter upp osten. Lägg åt sidan på ett fat och återupprepa tills all fetaost är panerad.

Värm upp en stekpanna med rikligt med olivolja till medelvärme och lägg ner några bitar fetaost i taget i stekpannan. Om du har för många bitar så blir det svårt att steka utan att paneringen ramlar av. Det ska vara tillräckligt varmt för att fräsa, men inte så varmt så att det bränns. Stek i några minuter per sida utan att röra dem för mycket så att paneringen blir gyllenbrun. Innan du tar upp dem ur pannan så ringar du rikligt med honung över osten. Servera genast.

Osten kan serveras på flera olika sätt. Antingen själv som den är som en tapas (skär då gärna osten i lite mindre bitar så att den går att äta med händerna), med en sallad, eller varför inte som jag gjorde i somras med färskpotatis och en sås på honung, gräddfil och gräslök. Det låter lite crazy men var sjukt gott!

DSC_1623 (800x536)

, , , , , , , , , , ,

15 Responses to Panerad fetaost med honung

  1. Mikaela 31 juli, 2016 at 10:36 #

    Hej! Hur gjorde du såsen till med gräslök och honung? 🙂
    Och har du tips på ”godaste” fetaosten som går att köpa i de vanligaste affärerna? 🙂

    Tack för bra matblogg!!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 31 juli, 2016 at 02:05 #

      Hej! Har inget särskilt märke jag brukar köpa, då jag ofta handlar i olika butiker. Men brukar försöka handla ekologiskt om det går!

      Såsen minns jag inte exakt, men jag skulle gissa på:

      1 paket matlagningsyoghurt eller oatly ifraiche
      1,5 msk honung
      1 knippe gräslök
      några droppar färsk citronjuice
      salt och nymalen svartpeppar
      1 msk god olivolja

      Blanda ihop och låt stå kallt en kvart innan servering.

  2. T 10 juli, 2016 at 04:52 #

    Perfekt att göra till min partner när jag behöver ett redigt stycke kött. Funkar till allt som man normalt skulle ha en oxfilé eller entrecôte till. 🙂

  3. Åsa 27 januari, 2016 at 11:12 #

    Det här var mitt andra försök att dubbelpanera ost (testat att dubbelpanera hallumi innan, blev fin fint) och det funkade utmärkt sålänge en var lite varsam med fetaosten som smular lätt.

    Hade lite rökt paprika pulver i mjölblandingen för att komplettera det sura och det salta i osten. Serverade osten ihop med sötpotatisklyftor och en kall sås gjord på gräddfil, stark ajvar, liite chippotelpulver och en finhackad comquat.

    Kan verkligen rekommenderas!

    Tack för den bästa veg-bloggen! (Du borde fått matpogrammet på SVT)

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 27 januari, 2016 at 12:26 #

      Tack! <3 Bra tips på serveringen där också!

  4. Emma 29 september, 2015 at 05:01 #

    Testade detta idag. Hade slut på ströbröd och ersatte det med mixat knäckebröd 😉 Åt färsk spenat, ärtor och tomat till. Mums!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 29 september, 2015 at 06:31 #

      Mixat knäckebröd är bästa ersättningen för ströbröd! Jag brukar mortla knäcke när jag har slut på ströbröd till mina färsbiffar. Funkar finemang.

  5. Anna 28 mars, 2015 at 01:09 #

    varken jag eller killen är vegetarianer men av en rad olika anledningar bestämde vi oss för att äta vegetariskt åtminstone 3-4 ggr i veckan och provade bland annat detta recept. Misstänkte det skulle bli en succé då jag är en hängiven feta-älskare men jävlar i helvete vad gott det var!
    Vill bara tacka för ett grymt recept som lagats många ggr om redan.

    mvh Anna + bihang 😉

  6. Lotta 12 januari, 2015 at 07:42 #

    Så himla gott det blev! Min man som aldrig frivilligt stoppar i sig sallad eller vegetariska alternativ är nu frälst. Jag serverade osten med en sallad, samt en variant på såsen du skrev om. Själv kokade jag även röda linser i grönsaksbuljong tills de blev puré och blandande ner dem i såsen. Helt perfekt! Tack så mycket för att du hjälpte oss förgylla en tråkig måndag kväll.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 12 januari, 2015 at 09:54 #

      Haha, det är min favoritsyssla. Att frälsa köttätare!

  7. Kanzeon 9 december, 2014 at 03:47 #

    Detta ska jag testa ikväll i kombination med parmesanquorn.

    I övrigt vill jag tacka för en fantastisk matblogg. Under hösten har jag gått igenom kanske 20 av dina recept här och aldrig har jag blivit missnöjd. Tillika har mina föräldrar varit tvungen att dela dessa måltider med mig och de jublar nästan högre (de har aldrig ätit vegetariskt förut men har verkligen fått upp ögonen för det tack vare dina recept!). Jag ser fram emot att kröna alltihop med dina kommande julrecept!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 9 december, 2014 at 10:06 #

      Oj, tack så mycket! Vad glad jag blir 🙂 Kanske framförallt att dina föräldrar också gillar grejerna. Jag vill ju sprida den vegetariska gospeln till fler, så det känns bra att höra att det funkar 😉

  8. Alexandra 6 december, 2014 at 10:41 #

    Detta ska jag prova idag!!! Jag har varit vegetarian i lite över två år men har inte riktigt fått till det ännu. Är lite för feg för att prova alla mystiska nya råvaror tror jag… Men det går framåt, det kan ju lätt bli lite för tråkigt annars! Att jag sen är bosatt i ostens förlovade land gör ju inte saken lättare, man har lite svårt för att skilja på vegetarian och vegan än…
    Jag får mycket inspiration från din blogg men har varit för lat, men nu ska det bli ändring här!
    Är även på jakt efter lite smarriga julrecept…

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 6 december, 2014 at 07:40 #

      Hej!

      Tack för de fina orden, hoppas du hittar mer grejer som kan inspirera. Kolla igenom kategorin ”snabblagad mat” vettja, där finns massvis med recept som inte borde ta mer än 30 min att fixa till.

      Julspecial kommer i veckan, så håll ut! 😀

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes